Specialistii i-au facut tot felul de analize, inclusiv pentru identificarea unui eventual cancer. In cele din urma a venit si vestea buna: nu a fost vorba decat de o banala constipatie. Cel putin asa sustine comunicatul oficial.
Numai dupa asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy s-a aflat de grava dependenta de analgezice si de lunga sa batalie cu o boala incurabila, care suferea fostul presedinte al SUA. Ani de-a randul Kennedy a incercat sa pacaleasca publicul: de cate ori avea ocazia poza in imaginea unui om sanatos, care juca fotbal si isi petrecea sfarsitul de saptamana navigand cu iahtul.
Fratele sau, Robert Kennedy, a declarat mai tarziu ca presedintele “si-a petrecut jumatate din viata chinuit de dureri atroce”. In anul 1947, John a fost diagnosticat ca suferind de boala Adisson, o afectiune incurabila a glandelor adrenale. Kennedy suferea, de asemenea si de dureri cronice de spate, care s-au agravat in timpul unei vizite oficiale in Canada, atunci cand a trebuit sa planteze un pom. Cu toate acestea nimeni nu a stiut ca i se faceau regulat injectii cu anestezice si analgezice.
Alt conducator al SUA, presedintele Widrow Wilson, a avut si el probleme de sanatate: la sfarsitul primului razboi mondial a suferit un atac cerebral, iar publicul nu a stiut nimic despre acest lucru. De altfel, Wilson si-a petrecut ultima parte a vietii la Casa Alba complet izolat de realitate.
Nici liderii sovietici nu au facut exceptie: au incercat sa-si ascunda cat mai bine suferintele fizice. In ultima parte a mandatului sau ca lider al Rusiei sovietice, Vladimir Ilici Lenin a fost complet incapabil sa-si exercite atributiile din cauza unui atac cerebral care l-a impiedicat sa si vorbeasca.
Si dictatorul sovietic Leonid Brejnev suferea de inima si se “trata” frecvent cu analgezice pentru alte probleme. In cele din urma, starea fizica era atat de deteriorata incat nu mai putea conduce guvernul decat prin intermediul oamenilor sai de incredere.
Succesorul sau, Yuri Andropov, a murit la numai dupa 15 luni dupa ce castigase puterea, iar cel care l-a inlocuit in scaunul de “tar” al sovietelor, Viktor Chernenko, nu statea nici el mai bine la capitolul sanatate: suferea de enfizem pulmonar si nu a fost in stare sa conduca guvernul in anul pe care l-a petrecut la putere.
Poate unul dintre cele mai celebre cazuri de lideri care si-au ascuns bolile este cel al lui Boris Eltin, care a suferit mai multe operatii pe cord deschis. La fiecare operatie, staff-ul prezidential declara ca presedintele trebuie sa stea la pat din cauza unei “simple raceli”.