Un bărbat cu afecțiune renală care face dializă la o clinică privată din București spune pentru Libertatea că a fost vineri la dializă, dar nu i s-a spus ceva clar despre programarea la vaccin.
„Au zis doar că fac demersurile”, povestește acesta cu resemnare în voce.
O pacientă care face dializă în alt centru din București relatează că nu a primit niciun fel de informație până sâmbătă de la angajații clinicii. Medicul de familie i-a zis că mai durează un pic cu programarea la vaccin, dar nu i-a oferit detalii.
Între timp, toate locurile din București s-au ocupat, iar mulți pacienți cu afecțiuni renale, extrem de vulnerabili, au rămas pe dinafară.
Infectarea cu COVID-19 în rândul pacienților care fac dializă este deosebit de periculoasă pentru că aceștia au imunitatea foarte scăzută.
Clinică privată din București: „Acum e în discuție, să vedem”
Sunăm la mai multe centre de dializă din țară. Recepționera unei clinici private din București spune, sâmbătă la prânz, că bolnavii de dializă nu au fost programați deocamdată pentru vaccinul împotriva COVID-19.
„Acum e în discuție, să vedem. Ori prin medicul de familie, ori să întrebăm la DSP. Noi nu am primit nimic. Eu l-am întrebat pe administrator și a zis să așteptăm”, menționează angajata.
Adaugă că majoritatea asistenților care lucrează la clinică nu au dorit să se vaccineze.
Cluj-Napoca: „Încă nu i-am programat”
Nici bolnavii care fac dializă la o clinică privată din Cluj-Napoca nu au fost programați la vaccin.
„Încă nu i-am programat”, spune o angajată, sâmbătă după-masă. „Trebuie să își dea dumnealor acordul și încă nu și-au dat toți acordul”.
Nu au fost însă programați nici cei care care și-au dat acordul.
„Pentru că se înscriu într-un program automat, unde trebuie să îi centralizăm pe toți care își dau acordul, și care nu”, explică angajata.
„S-a programat cine a fost mai iute de tastatură, nu cine a fost mai bolnav”
„Organizarea pentru etapa asta a fost foarte proastă pentru bolnavii cronici, nu a existat o prioritizare. Primul venit, primul servit. Cine a fost mai iute de tastatură, nu cine a fost mai bolnav”, declară pentru Libertatea Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS Buzău, membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.
Acesta este și fondatorul, și președintele unei asociații pentru bolnavi cu afecțiuni renale – „Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru”.
Bolnavii cronici nu aveau nicio șansă, decât dacă erau familiari cu tehnologia.
Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS:
„Suntem ai nimănui”
Din 125 de membri ai asociației, au reușit să se programeze doar două persoane, pe cont propriu.
„Medicul de familie dă din umeri. Medicul de la dializă dă din umeri. Suntem ai nimănui. Dacă nu iei inițiativa, cum am făcut eu, nu ai nicio șansă. Pe platformă a fost destul de complicat și pentru mine”, spune Paula Partnoi, pacientă dializată și asistenta socială a asociației.
Aceasta afirmă că multe clinici de dializă nu știu ce să facă legat de vaccinare, pentru că nu au primit nicio indicație de la DSP-uri sau de la minister.
Șeful clinicii unde face ea dializă i-a explicat că tot ce știe despre procesul de vaccinare știe de la televizor.
„Propunerea centrelor de dializă e să se dea o unitate mobilă care să treacă pe la centrele de dializă. Mulți pacienți dializați au și alte afecțiuni cronice, sunt în vârstă”, explică Partnoi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro