- Planul de vaccinare pentru pacienții dializați este un coșmar logistic și nu va putea fi pus în aplicare, spune Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS Buzău, membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților
Clinicile de dializă vor fi obligate să faciliteze accesul pacienților la vaccinarea împotriva Covid-19, conform Instrucțiunii nr.52 emise joi, 21 ianuarie, de către Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.
„Tocmai ca să nu îi lăsăm pe pacienți singuri, să facă lucrul ăsta, am vrut să responsabilizăm centrele de dializă și să îi informeze, dar și să îi programeze”, a spus pentru Libertatea Valeriu Gheorghiță, medicul coordonator al campaniei de vaccinare.
Concret, centrele de dializă își vor informa pacienții despre vaccinarea împotriva Covid-19 și îi vor programa pe cei care doresc să se vaccineze la centrele de imunizare din proximitatea centrului de dializă.
Dacă personalul din centrele de dializă nu reușește programarea pacienților prin platforma de vaccinare, va lua legătura direct cu centrul de vaccinare și va transmite lista pacienților care se vaccinează, cu 48 de ore înainte de ziua efectuării vaccinării.
În această situație, pacienții dializați vor fi vaccinați fără programare și înregistrați direct în Registrul Electronic Național de Vaccinări, precizează documentul.
În cele 48 de ore, centrul de vaccinare va suplimenta numărul de doze de vaccin, în baza listei de pacienți dializați.
„Vaccinarea pacienților se va realiza fie înainte, fie (preferabil) imediat după efectuarea ședinței de dializă (astfel încât intervalul de timp de așteptare pentru vaccinare să fie redus la minim”, mai menționează Instrucțiunea nr. 52.
Gheorghiță: „Populația care face dializă nu este condiționată de programare”
Clinicile de dializă pot lua legătura chiar și azi cu centrele de vaccinare din apropiere, iar bolnavii pot fi vaccinați în 48 de ore, chiar dacă în localitățile respective nu mai apar locuri libere în platformă, a confirmat pentru Libertatea medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.
De exemplu, chiar dacă în București nu mai sunt locuri libere pentru vaccinare până în martie, bolnavii care fac dializă se vor putea vaccina chiar și săptămâna asta, cu condiția ca centrul unde fac dializă să ia legătura cu centrul de vaccinare.
„Populația care face dializă nu este condiționată de programare”, a precizat Gheorghiță. „Nu sunt condiționați de programare nici cei care sunt nedeplasabili la domiciliu.”
Practic, clinicile de dializă au acum obligația legală de a ajuta pacienții care vor se se vaccineze împotriva Covid-19, dar depinde de acestea cât de repede se vor ocupa de asta.
„Asta înseamnă efort național, fiecare să își facă treaba lui”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Eu am transmis foarte clar și în ședința cu județele (cu prefecții și cu DSP-uri, n.r.) că este o prioritate vaccinarea atât a persoanelor din centrele medico-sociale, cât și a celor din centrele de dializă.
Valeriu Gheorghiță:
Deputat USR PLUS: Planul de vaccinare pentru pacienții dializați este un coșmar logistic
Planul de vaccinare pentru pacienții dializați este un coșmar logistic, a spus pentru Libertatea Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS Buzău, membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și președintele unei asociații pentru bolnavi cu afecțiuni renale, „Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru”.
Teoretic, mașinile care îi duc pe pacienți la centrele de dializă ar trebui să îi ducă și la vaccinare, după sau înainte de ședința de dializă.
Dar mașinile și șoferii au un program clar. Ca să nu existe timpi morți între momentul când se termină tura 1 și tura 2 (de dializă, n.r.), trebuie să existe o sincronizare perfectă de la momentul când e conectat bolnavul la aparate până la momentul când iese.
Emanuel Ungureanu:
Dacă introduci obligația ca aceleași mașini să îi ducă la vaccinare pe pacienți, dai peste cap tot sistemul. Nu e fezabil, a adaugat deputatul. „Este un coșmar logistic să crezi că poți găsi și transport pentru pacienți, mulți fiind bătrâni, cu diabet, în scaun cu rotile.”
Ungureanu crede că ar trebui introduse echipe mobile care să vină la centrele de dializă, să se ocupe de vaccinarea pacienților, cum e în cazul centrelor rezidențiale.
Gheorghiță, pe de altă parte, a spus că nu există suficient personal pentru asta. În România, sunt aproximativ 14.000 de pacienți cu insuficiență renală care fac dializă.