Multi bolnavi de diabet ajung sa fie prost informati, din pricina numerosilor factori implicati in dezvoltarea acestei maladii.

Iata unele dintre cele mai comune mituri legate de diabet.

Mit: Pacientii cu diabet nu pot consuma zahar.
Adevar: Bolnavii de diabet pot consuma dulciuri, dar acestea trebuie sa faca parte dintr-un plan alimentar foarte bine alcatuit.

Mit: Exista persoane cu forme usoare de diabet.
Adevar: Ori suferi de diabet, ori nu ai aceasta boala. Chiar si daca este vorba de diabetul tip 2, care nu necesita tratament zilnic cu insulina ca in cazul diabetului tip 1, tot este nevoie de ingrijire medicala, de un stil de viata sanatos si de o dieta adecvata.

Mit: Pacientul se simte bine, deci nivelul de zahar in sange este normal.
Adevar: Sunt cazuri in care nu exista simptome ale unui nivel scazut sau ridicat de zahar in sange. Monitorizarea regulata a glicemiei este singurul mod de a afla care este situatia.

Mit: Unii pacienti considera ca se pot ingriji zilnic si ca analizele regulate sunt o pierdere de vreme.
Adevar: Tratamentul se face sub indrumarea medicului. Comunitatea medicala lucreaza in mod constant pentru a gasi cea mai buna metoda de a lupta cu aceasta maladie. Vizitele regulate la medic sunt o necesitate.

Mit: Pacientii cred ca nu au nevoie de insulina sau de alte medicamente pentru ca diabetul lor nu este foarte grav.
Adevar: Sub orice forma, diabetul este o boala serioasa. Chiar si daca bolnavii urmeaza o dieta alimentara stricta, practica sport si monitorizeaza glicemia, celulele raman rezistente la insulina si boala se poate agrava daca nu este controlata.

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin niveluri ridicate ale glucozei in sange (hiperglicemie). Boala apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa. Diabetul tip 2 (cunoscut si ca diabetul varstei adulte) este cea mai obisnuita forma de diabet. Persoanele cu diabet tip 2 nu pot utiliza eficient insulina. Cateodata este nevoie de insulina. Aproape 50% din persoanele cu diabet tip 2 nu sunt constiente de starea lor. Bolnavii cu diabet tip 1 produc foarte putina insulina sau deloc si au nevoie de injectii cu insulina pentru a supravietui. 

Este cel mai comun tip de diabet la copii si tineri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News