A fost nevoit să facă tratament de când se știe. Și asta pentru că hemofilia, boala care îi macină organismul, nu se vindecă. Însă pe vremea când i s-a pus diagnosticul, se știau foarte puține lucruri despre această afecțiune, iar singurul așa zis tratament de care puteau beneficia pacienții, erau transfuziile de sânge. Pe când avea în jur de 9 ani, în țările dezvoltate apăruseră și alte terapii pentru cumplita boală., dar nu și în România. Într-un târziu, după ani de așteptări, au început să beneficieze de aceste tratamente și pacienții din țara noastră. Doar că singurele medicamente compatibile cu această boală sunt cele biologice- adică cele care au o structură proteică, complexă, fiind formate din lanțuri de aminoacizi, ce nu pot fi ansamblate decât de către organisme vii.
Mai exact, bolnavilor cu hemofilie li se administrează în corp ceea ce organismul lor nu sintetizează: o proteină. Aceasta este extrasă fie din plasma umană, fie este de natură animală. Însă pentru că sunt cu mult mai scumpe decât medicamentele clasice, în fiecare an, pacienții din România întâmpină tot felul de probleme. Fie se schimbă furnizorul- pentru că licitația este câștigată de altă companie producătoare – și automat pacienții sunt nevoiți să schimbe medicamentul, fie aleargă din farmacie în farmacie pentru că tratamentele nu se găsesc, fie nu au fost importate din lipsa banilor și așa mai departe.
Tocmai din acest motiv, Nicolae Oniga, în calitate de reprezentant al bolnavilor cu hemofilie din România, dar și mulți alți pacienți – printre care foarte mulți copii- suferinzi de diabet, cancer sau alte boli grave își cer dreptul la viață. Și l-ar putea avea dacă statul român ar aloca fondurile necesare pentru tratamente cu medicamente biologice care sunt mult mai eficiente, iar bolile- chiar și cele mai grave- pot fi tratate mult mai repede. Pentru că sunt realizate din substanţe biologice, acestea sunt acceptate fără probleme de corpul uman, iar efectele adverse sunt aproape inexistente. “În România încă se moare cu zile din cauză că oamenii nu sunt tratați corespunzător”, ne-a declarat Nicolae Oniga.