A verificat prezența prin birouri

Mai mult, Bolojan a trimis controale să vadă dacă salariații sunt prezenți la birou, ba chiar unora le-au fost inspectate calculatoarele pentru a vedea istoricul de navigare.

„Încearcă să găsească ceva astfel încât să aibă motive cât mai valide juridic pentru concedierea celor incomozi”, acuză un angajat.

„Bolojan a cerut secretarului general (intrarea prin recunoaștere facială – n.r.), care mai departe a cerut departamentului IT, care acum caută soluție tehnică. Erau agitați cei de la IT”, spune sursa sub anonimat.

Conform surselor noastre ar fi vorba de introducerea unor noi turnicheți de prezență, cu camere video.

PSD nu vede cu ochi buni concedierea oamenilor săi

Secretarul general al Senatului este Mario Oprea, parlamentar PNL încă din 2004, ales pe listele din Dolj.

Momentan, nu este clar dacă această variantă poate fi introdusă sau dacă aceasta chiar va fi implementată din cauza complicațiilor tehnice, legale și politice.

Coaliția nu s-a pus de acord cu privire la reforma lui Bolojan, iar PSD-ul nu vede cu ochi buni faptul că Bolojan vrea să îi elimine din oameni.

Senatul nu a răspuns până acum solicitării Libertatea privind inițiativele conducerii.

Marian Enache, președintele CCR, explică anularea alegerilor prezidențiale din 2024
Recomandări
Marian Enache, președintele CCR, explică anularea alegerilor prezidențiale din 2024

Problema este că chiar există angajați la Parlament care apar în acte, dar pe care nimeni nu i-a văzut vreodată la față. Numai că aceștia sunt ajunși în respectivele funcții chiar cu sprijinul partidelor, iar acestea nu pot și nu vor să îi concedieze, susțin angajații.

„Au plecat dezamăgiți”

„Imediat după protestul angajaților au venit în control. I-au verificat calculatorul Cristinei Târteață, inclusiv istoricul de navigare. Toată lumea era în regulă. Au plecat dezamăgiți”, continuă angajatul.

Cristina Târteață este angajata Parlamentului care s-a contrazis cu Ilie Bolojan pe holurile Parlamentului la protestul angajaților.

Fost secretar de stat din partea PSD la Ministerul Turismului în 2017 pe filiera Sorin Grindeanu, aceasta este acum consilier la Comisia de Transport și Infrastructură.

„Încă din decembrie, ei au plănuit totul. Au detașat oameni la comisii, iar pe cei fără spate politic îi trimit la subsol, să lucreze în mucegai. Nici măcar semnal la telefon nu ai acolo. Oficial, tot Senatul tremură și dă examen, practic se știe deja cine ar trebui să fie dat afară”, acuză un alt angajat.

Problema GDPR

Angajații acuză că scanarea facială la acces și ieșire încalcă normele GDPR – regulamentul european privind viața privată.

Aceștia compară măsura cu situația din China, unde statul te spionează în mod curent.

„Nu există baza legală pentru care să ceri acces pe bază de date personale. Ne transformăm în China! E ireal așa ceva”

Angajat de la Senat

În plus, nu e o măsură practică: „Gândiți-vă ce ar însemna ca 700 de oameni să se scaneze de fiecare dată la venire și plecare. Pentru noi ar însemna încă o oră de stat la coadă dimineața și încă o oră seara”.

Concomitent, se fac angajări

Alt angajat a spus că Bolojan nu poate susține că face o „reformă” în timp ce în același timp se fac angajări.

Ziarul Național a relatat cazul unei consiliere a senatoarei Arina Moș, fost viceprimar al Oradei și apropiată de Bolojan.

Libertatea a scris că, deși în acest moment sunt 40 de posturi vacante, conducerea Senatului nu se atinge de ele la reorganizare.

Recunoaștere facială și la vot?

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, la care sunt afiliate sindicatele din Parlament, cere ca dacă măsura se aplică angajaților pentru a nu frauda prezența pe baza cartelelor, atunci recunoașterea facială să se aplice și la vot, astfel încât parlamentarii să nu mai voteze și cu cartelele lăsate la colegi sau consilieri.

-26 de grade, cod portocaliu de ger în România, în următoarele 6 zile
Recomandări
-26 de grade, cod portocaliu de ger în România, în următoarele 6 zile

Costin avertizează cu privire la pericolul manevrării datelor personale.

El dă ca exemplu faptul că anul trecut, în luna ianuarie, o serie de hackeri au spart baza de date a Camerei Deputaților, cerând despăgubiri de 40.000 de euro.

La acel moment a fost furat de atacatorii cibernetici inclusiv buletinul lui Marcel Ciolacu, conform Digi24.

Nu există analiză, nici criterii clare

Mai mult, nu există o analiză, un studiu care să arate cum s-a ajuns la concedieri, acuză sindicatele.

Bolojan a spus anterior că va fi redusă schema de personal de la 796 la 618 posturi la Senat.

Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaților a dat o replică dură săptămâna trecută, afirmând că reducerile trebuie să înceapă de la sinecurile politice din funcțiile de conducere.

De asemenea, a solicitat eliminarea cheltuielilor de protocol și raționalizarea cheltuielilor cu bunuri și servicii.

BNS: Ar trebui început cu cei ce au mai multe funcții

Nu în ultimul rând, a cerut criterii clare de concediere și eliminarea oricăror forme de presiune la adresa angajaților.

Dumitru Costin, liderul BNS, spune că ar trebui în primul rând restructurați cei care au mai multe surse de venituri, iar ulterior pensionarii care sunt și angajați la stat să fie puși să aleagă între cele două.

Problema este că fix de aceștia nu vor să scape partidele, fie pentru că sunt prin diverse consilii de administrație pe filieră de partid, fie sunt pensionari speciali din servicii secrete angajați acum la Parlament.

Nu se atinge de fondurile parlamentarilor

De asemenea, o nemulțumire a angajaților este că reorganizarea ar fi trebuit să înceapă de la parlamentari.

E vizată tăierea indemnizațiilor, a sumelor forfetare primite de aceștia și a cheltuielilor cu banii de cazare și de combustibil.

Câți bani ia un senator

Libertatea a arătat sumele imense încasate de un senator: pe lângă indemnizația brută de 18.720 de lei în cazul unui simplu senator (23.920 de lei în cazul șefului Senatului), acesta mai are dreptul la 35.568 de lei.

Pentru cazare, senatorii mai primesc 4.600 de lei lunar, alți 1.400 de lei sunt suma forfetară pentru transport, iar alți 3.000 de lei reprezintă diurna pentru zilele de la Parlament.

„Cu banii cheltuiți lunar de un senator se pot întreține cinci angajați cu salarii peste medie”, acuză un angajat nemulțumit.

Opoziția începe să se solidarizeze cu angajații nemulțumiți

Dumitru Coarnă, fost sindicalist, actual deputat SOS, a acuzat că Bolojan nu a prezentat niciun document prin care să se argumenteze decizia de concediere colectivă și nici obiectivele reorganizării.

„Eu, în calitate de fost sindicalist, am mai văzut filmul ăsta! Astăzi m-am întâlnit cu angajații din Senat. I-am ascultat, le-am înțeles supărările și temerile. Și au dreptate! Drepturile lor sunt încălcate! Ilie Bolojan NU a respectat pașii legali specifici unui asemenea demers”, acuză parlamentarul, pe pagina sa de Facebook.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (11)

Lauruco   •   30.01.2025, 21:08

Sunteți angajați, nu aleși! Angajatorul decide condițiile în care vi se desfășoară activitatea, ca la orice firmă privată. Lucrați, probabil, cu documente confidențiale, așa ca ei pot decide să întrați și efectuați jobul pe recunoaștere biometrica. Aveți posibilitatea să întrați în grevă, dar văd ca nu vorbește nimeni despre asta. Examenele de care vorbiți pot face parte din evaluarea anuală. Atât timp cât nu luați, să zicem, un 70% înseamnă ca nu aveți competența să continuați. De ce, cineva din armată sau poliție trebuie să dea evaluări anuale și voi nu. Parcă tot la bugetari vă încadrați.

Carlo   •   30.01.2025, 17:38

Numai unul si altul din anonimat vorbesc. Halal documentare, scriitorule de scrieri.

Dannek   •   30.01.2025, 15:05

Pt putori nimic nu este legal doar salariul pe frecat menta este legal

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Alexandru Papadopol și Cristiana Luca s-au cununat religios în weekend! Mireasa a purtat o rochie albă, simplă și largă, cu un decolteu generos, iar mirele s-a îmbrăcat într-un costum negru. Cum au fost fotografiați în biserică și cine sunt nașii / FOTO
Unica.ro
Alexandru Papadopol și Cristiana Luca s-au cununat religios în weekend! Mireasa a purtat o rochie albă, simplă și largă, cu un decolteu generos, iar mirele s-a îmbrăcat într-un costum negru. Cum au fost fotografiați în biserică și cine sunt nașii / FOTO
Lui Sebastian Burduja i-a murit fiica, la doar trei ani.  Soția lui era însărcinată în luna a noua cu a doua, însă ce s-a aflat...Mărturie zguduitoare
Viva.ro
Lui Sebastian Burduja i-a murit fiica, la doar trei ani. Soția lui era însărcinată în luna a noua cu a doua, însă ce s-a aflat...Mărturie zguduitoare
WOW! Raluca Zenga a înflorit după DIVORȚ! Unde a dispărut fosta soție a lui Walter Zenga și cum arată acum. E schimbată total
Libertateapentrufemei.ro
WOW! Raluca Zenga a înflorit după DIVORȚ! Unde a dispărut fosta soție a lui Walter Zenga și cum arată acum. E schimbată total
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare superficială. Nu cred că știu prea multe despre el”
Adevarul.ro
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare superficială. Nu cred că știu prea multe despre el”
Eric, fiul lui Andrei Aradits, confesiuni rare despre relația cu tatăl său după divorțul acestuia: „Știu că pare o lipsă de respect, dar…”
Elle.ro
Eric, fiul lui Andrei Aradits, confesiuni rare despre relația cu tatăl său după divorțul acestuia: „Știu că pare o lipsă de respect, dar…”
„O să se enerveze că spun asta”. Tatăl lui Elon Musk, declarații scandaloase despre fiul său
Unica.ro
„O să se enerveze că spun asta”. Tatăl lui Elon Musk, declarații scandaloase despre fiul său
Andrei Perneş de la Mireasa a murit într-un grav accident rutier. Tânărul împlinea 29 de ani luna viitoare
Observatornews.ro
Andrei Perneş de la Mireasa a murit într-un grav accident rutier. Tânărul împlinea 29 de ani luna viitoare
Horoscop 19 februarie 2025. Fecioarele au în față o zi care le încurajează să iasă la lumină cu cele mai frumoase calități ale lor
HOROSCOP
Horoscop 19 februarie 2025. Fecioarele au în față o zi care le încurajează să iasă la lumină cu cele mai frumoase calități ale lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI