Sirenele au sunat în orașul Karmiel din nordul Israelului și în comunitățile din jur. Hezbollah a lansat joi peste 120 de rachete în Israel. Armata israeliană susține că aproximativ cinci rachete lansate din Liban către Galileea Centrală și Superioară au fost interceptate cu succes de apărarea aeriană.

De asemenea, un operator de drone al grupării Hezbollah a fost ucis într-o lovitură a IDF în sudul Libanului. IDF a precizat că l-a identificat pe bărbatul care manevra o dronă ce a fost lansată Israel. La scurt timp, acesta a fost ucis.


https://twitter.com/Njnoub/status/1849439522129350965?ref_src=twsrc%5Etfw 

Interiorul unui tunel Hezbollah

Tot joi, IDF a publicat imagini cu tunel Hezbollah localizat de forțele speciale în timpul operațiunilor din sudul Libanului, la începutul acestui an. Ulterior, tunlul a fost demolat. Trupele celei de-a 769-a Brigăzi Regionale „Hiram” au atacat în ultimele săptămâni mai multe ținte Hezbollah din sudul Libanului.

Imagini din interiorul unui tunel Hezbollah.
FOTO: Captură video IDF

Siturile urmau să fie folosite de gruparea teroristă Hezbollah pentru o invazie planificată a Israelului. Tunelul, atacat pentru prima dată de unitatea „Shaldag”, de elită, a Forțelor Aeriene, era situat în „inima unui cartier civil” din sudul Libanului, a transmis armata israeliană.

Imagini din interiorul unui tunel Hezbollah.
FOTO: Captură video IDF

AAcelași tunel a fost folosit ca depozit de arme și de către gruparea de elită „Radwan”, din cadrul Hezbollah. Tunelul a fost demolat recent.

Imagini din interiorul unui tunel Hezbollah.
FOTO: Captură video IDF

Amamente rusesc găsit în sudul Libanului

Soldații israelieni au găsit, însă, și o altă ascunzătoare a grupării pro-iraniene Hezbollah plină cu echipment militar.

Foto: Echipament militar descoperit de soldații israelieni într-o ascunzătoare Hezbollah.
Sursa: IDF

Însă printre armamentul descoperit se numără și un lansator de rachete fabricat la Moscova, livrat inițial armatei siriene, dar care a ajuns în mâinile grupării Hezbollah.

Foto: Lansatorul de rachete rusesc din ascunzătoarea Hezbollah.
Sursa: IDF

„A sosit momentul să se pună capăt războiului”

Antony Blinken a declarat miercuri că a sosit „momentul” să se pună capăt războiului din Gaza, declanşat de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023.

El a declarat că Israelul şi-a atins „majoritatea obiectivelor strategice” în teritoriul palestinian, „în ideea de a se asigura că ziua de 7 octombrie nu se mai poate repeta niciodată”. După atac, Israelul a promis să distrugă Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007.

Marţi, secretarul de stat a declarat că moartea lui Yahya Sinouar, liderul Hamas ucis de soldaţii israelieni la 16 octombrie, a oferit o „oportunitate importantă de a aduce acasă ostaticii” deţinuţi în Gaza şi de a „pune capăt războiului”.

Cu toate acestea, o sursă de securitate a declarat miercuri că armata israeliană este pregătită pentru „alte luni de lupte” în Gaza şi Liban. Israelul nu duce „un război împotriva Gazei sau un alt război împotriva Libanului”, ci „un război împotriva Iranului, uneori direct, alteori indirect, prin intermediul aliaţilor Iranului”, a adăugat această sursă.

Antony Blinken a declarat că este „foarte important ca Israelul să răspundă într-un mod care să nu ducă la o escaladare suplimentară”, în timp ce Iranul afirmă că este hotărât să riposteze în cazul unui atac israelian după lansarea a 200 de rachete iraniene împotriva teritoriului său la 1 octombrie.

Urmărește-ne pe Google News