Unul dintre atacurile aeriene a ucis 11 persoane dintr-o familie, au anunțat oficialii din domeniul sănătății.
Mussa Dhaheer, care privea în sus în timp ce vecinii ajutau un lucrător al serviciilor de urgență să coboare o victimă într-un sac negru de cadavre de la un etaj superior, a spus că a fost trezit de explozie, și-a sărutat fiica îngrozită și a ieșit în grabă afară pentru a constata distrugerile. Tatăl și mama lui, în vârstă de 75 de ani, respectiv 62 de ani, erau printre persoanele ucise.
„Nu știu ce să fac. Nu știu ce să spun. Nu pot să înțeleg ce s-a întâmplat. Părinții mei. Tatăl meu împreună cu prietenii lui strămutați care au venit din orașul Gaza”, a declarat Dhaheer, pentru Reuters.
„Erau toți împreună, când dintr-o dată au dispărut ca praful”, a mai spus bărbatul.
Într-un alt loc în care a avut loc un bombardament, Jamil Abu Houri a spus că intensificarea loviturilor aeriene este modul Israelului de a-și arăta disprețul față de rezoluția Consiliului de Securitate al ONU adoptată luni, care cere încetarea imediată a focului. În continuare, el se teme de un asalt terestru asupra orașului Rafah, pe care Israelul a amenințat că îl va efectua, în ciuda solicitării celui mai apropiat aliat al său, Washingtonul, care a afirmat că acest lucru ar face prea mult rău civililor.
„Bombardamentele s-au intensificat, iar ei ne amenință cu o incursiune și spun că au primit undă verde pentru incursiunea de la Rafah. Unde este Consiliul de Securitate?” a afirmat Abu Houri.
„Uitați-vă la micuții noștri. Uitați-vă la copiii noștri. Unde ar trebui să mergem? Unde ar trebui să mergem?”, a continuat el.
Separat, în Cisiordania ocupată de Israel, care a cunoscut o înrăutățire a vărsării de sânge în paralel cu războiul din Gaza, trei palestinieni au fost uciși și alți patru au fost răniți după ce forțele israeliene au deschis focul într-un raid efectuat în orașul Jenin în cursul nopții, a anunțat miercuri Ministerul palestinian al Sănătății.
Cel puțin 32.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană asupra Fâșiei Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din această regiune, iar alți mii de oameni morți se presupune că se află sub dărâmături. Războiul a început după ce luptătorii Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie anul trecut, ucigând 1.200 de persoane și luând ostatici 253 de oameni, potrivit bilanțului întocmit de autoritățile israeliene.
Forțele israeliene aflate la nord de Rafah țin cele două unități medicale principale din orașul Khan Younis, Al-Amal și Spitalul Nasser, sub o blocadă pe care au impus-o la sfârșitul săptămânii trecute. În nord, ele încă operează în interiorul Al Shifa, cel mai mare spital din enclava palestiniană, pe care l-au luat cu asalt în urmă cu mai bine de o săptămână.
Israelul susține că spitalele sunt folosite de luptătorii Hamas, ceea ce gruparea islamistă și personalul medical neagă. Armata israeliană a anunțat că a ucis și a capturat sute de luptători într-o bătălie în interiorul Spitalului Al Shifa. Hamas spune că aceștia sunt de fapt civili și medici.
Rezidenții care locuiesc în apropiere spun că au auzit explozii în interiorul Spitalului Al Shifa și în jurul acestuia și că au văzut coloane de fum care se ridică deasupra clădirilor din interiorul complexului medical.
„O zonă de război, așa arată în și în jurul Al Shifa”, a spus Mohammad Jamal, în vârstă de 25 de ani, care locuiește la 1 kilometru de spital, prin intermediul unei aplicații de chat.
„Exploziile nu se opresc niciodată, vedem coloane de fum care se ridică din interiorul spitalului, nimeni nu se deplasează nici măcar pe străzile care sunt la sute de metri distanță din cauza lunetiștilor israelieni de pe acoperișurile clădirilor”, a povestit el.
Citiți și:
- UNICEF: Tinerii din Fâșia Gaza speră să fie uciși pentru a pune capăt „coșmarului” lor, iar copiii visează la o felie de castravete sau cerşesc o roşie
- Israelul este acuzat de raportoarea ONU Francesca Albanese de comiterea a trei fapte de genocid în Fâşia Gaza
Foto: Profimedia Images