Francisc, în vârstă de 87 de ani, a făcut aceste afirmații într-un discurs de 45 de minute adresat trimișilor acreditați la Vatican din 184 de țări, care este numit uneori discursul Papei despre „starea lumii”.
În acesta, el a vorbit și despre conflictele din Africa și Asia, crizele de migrație din Statele Unite și America Latină, schimbările climatice și persecuția creștinilor.
Exprimându-și îngrijorarea că războiul dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza s-ar putea extinde în tot Orientul Mijlociu, el a cerut „încetarea focului pe toate fronturile, inclusiv în Liban”.
Papa a condamnat atacul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie, lansat din Gaza asupra sudului Israelului, catalogându-l drept un act „atroce” de „terorism și extremism”, și și-a reluat apelul pentru eliberarea imediată a celor care sunt încă ținuți captivi în Gaza de către militanții Hamas.
În comentariile sale care leagă cele două conflicte majore ce afectează lumea, Francisc a mai spus că războiul modern nu face adesea distincție între obiectivele militare și cele civile.
Nu există conflict care să nu sfârșească, într-un fel sau altul, prin „bombardamente la întâmplare” asupra populației civile, a insistat Suveranul Pontif.
Evenimentele din Ucraina și Gaza sunt o dovadă clară a acestui lucru. Nu trebuie să uităm că încălcările grave ale dreptului umanitar internațional sunt crime de război și că nu este suficient să le semnalăm, ci este necesar să le prevenim. Este nevoie de un efort mai mare din partea comunității internaționale pentru a apăra și a pune în aplicare dreptul umanitar, care pare a fi singura modalitate de a asigura apărarea demnității umane în situații de război.
Papa Francisc:
Campania militară a Israelului în Fâșia Gaza a ucis până în prezent 22.835 de palestinieni, în majoritate femei și copii, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Israelul afirmă că 1.200 de persoane au fost ucise în timpul asaltului Hamas din 7 octombrie, iar aproximativ 240 au fost luate ostatice.
Mii de civili ucraineni au fost uciși după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022.
„Poate că trebuie să ne dăm seama mai clar că victimele civile nu sunt «victime colaterale», ci bărbați și femei, cu nume și prenume, care își pierd viața”, a spus Francisc.
Suveranul Pontif a mai spus că reapariția antisemitismului, după ce a început războiul din Gaza, este un „flagel” care trebuie eliminat din societate.
În alte părți ale discursului său, Francisc a atacat din nou industria de armament, cerând înființarea unui fond prin care banii economisiți prin reducerea stocurilor de arme să fie redirecționați pentru eliminarea foametei.
De asemenea, a cerut interzicerea universală a maternității surogat, catalogând-o „deplorabilă” și o încălcare gravă a demnității femeii și a copilului. „Un copil este întotdeauna un dar și niciodată baza unui contract comercial”, a spus Francisc.
Foto: Profimedia Images
Marica13 • 10.01.2024, 12:57
Uau aflăm Lucruri noi pe care le știam deja Eu sunt curios Cu ce s a implicat concret în afară de vorbe