Avioanele NATO din Canada, România și Franța au exersat, în cadrul acestei misiuni, procedurile de escortare a avioanelor de vânătoare și bombardierelor cu rază lungă de acțiune, precum și comunicarea bilaterală, zburând din Marea Britanie spre România și regiunea Mării Negre.

Aeronavele au efectuat apoi o serie de lovituri ofensive și manevre defensive simulate pentru a sprijini obiectivele de pregătire a zborurilor și interoperabilitatea între aeronavele și echipajele aliate.

Aeronavele de bombardament B-52 s-au aflat, pe durata exercițiului, sub comanda și controlul Centrelor NATO de Operațiuni Combinate Torrejón și Uedem.

„Aducerea bombardierelor americane sub comanda și controlul entităților NATO creează oportunitatea necesară pentru a construi liniile noastre de încredere și coeziune”, a declarat generalul James B. Hecker, șeful Comandamentului Aerian Aliat al NATO și al Forțelor Aeriene Americane din Europa.

„Furnizăm capabilități avansate și activități de îmbunătățire a pregătirii în întreaga zonă euroatlantică, creând în același timp opțiuni flexibile și agile pentru bombardiere în cazul în care acestea ar trebui să răspundă la orice schimbări în mediul operațional”, a adăugat generalul american.

Misiunile de antrenament Bomber Task Force (BTF) sporesc gradul de pregătire și instruire necesar pentru a răspunde la orice criză sau provocare potențială de pe glob, conform comunicatului NATO. „Misiunile BTF oferă oportunități unice pentru aliați și parteneri pentru a consolida descurajarea și securitatea colectivă în întreaga regiune”, menționează sursa citată.

Aeronavele B-52 Stratofortress sunt cele mai mari bombardiere strategice ale Forţelor Aeriene Americane.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News