Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist, menționează Cancelaria Sfântului Sinod, în comunicatul publicat pe Basilica.ro.
„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, adaugă Cancelaria Sfântului Sinod.
Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.
Cancelaria Sfântului Sinod al BOR:
„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, mai scrie în comunicatul transmis de Cancelaria Sfântului Sinod.
Miting anunțat sâmbătă pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis joi, după ce mai multe organizaţii civice au anunţat că vor organiza un miting pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, că instituţia nu este iniţiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment, dar au precizat că nu se opun acestui demers, adăugând că îi roagă pe participanţi să evite o posibilă tentativă de deturnare a acestei manifestări.
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat, în urmă cu o săptămână, că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod „cel mai complet referat” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, precizând că acesta a fost înregistrat şi speră să fie pus pe ordinea de zi. ÎPS Teodosie a declarat că nu cere acest lucru pentru el, ci pentru „restaurarea unui adevăr istoric fundamental” pentru întreaga Biserică, potrivit News.ro.
Comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului a venit după ce în mediul online au apărut informaţii că mai multe organizaţii ale societăţii civile intenţionează să organizeze sâmbătă un miting în municipiul Constanţa, pe traseul Piaţa Ovidiu – Catedrală -Prefectură, între orele 15.30 și 17.00, în favoarea recunoaşterii Mitropoliei Tomisului.
„Arhiepiscopia Tomisului nu este iniţiatoarea sau organizatoarea acestui eveniment. Deşi înţelegem frustrarea justificată a poporului pentru cele două decenii în care, cu multă cuviinţă, Arhiepiscopia Tomisului a depus numeroase solicitări de recunoaştere a adevărului privind Mitropolia Tomisului şi dreptul incontestabil al acesteia, solicitări respinse până la momentul de faţă, îndemnăm şi de această dată credincioşii să menţină ascultarea şi rânduiala în calitatea lor de fii ai Bisericii”, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.
Potrivit lor, Arhiepiscopia nu se opune acestui demers.
„Întrucât nimeni nu poate îngrădi în vreun fel libertatea întrunirilor organizate şi manifestate în mod paşnic, garantată prin articolul 29 din Constituţia României şi prin articolul 12 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, nici Arhiepiscopia Tomisului nu se poate opune acestui demers, ci doar îi roagă pe participanţi să respecte decenţa impusă de scopul mitingului şi să evite orice posibilă tentativă de deturnare sau de corupere a acestuia spre direcţia urmărită de adversarii recunoaşterii Mitropoliei Tomisului”, au mai transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.
ÎPS Teodosie: Mitropolia Tomisului „nu a fost desfiinţată niciodată, acesta este un adevăr de necontestat”
Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, în urmă cu o săptămână, la Radio Dobrogea, dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înfiinţată, reactivată sau recunoscută şi dacă a fost vreodată desfiinţată.
„Nu a fost desfiinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a răspuns ÎPS Teodosie.
El a mai fost întrebat de un alt ascultător al emisiunii cum se pot implica și cetăţenii în acest demers.
„Da, au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării, şi Bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat arhiepiscopul Tomisului.
ÎPS Teodosie a mai fost întrebat dacă va discuta la viitorul Sinod despre Mitropolia Tomisului.
„Eu nădăjduiesc să fie pusă pe ordinea de zi solicitarea noastră. Dumneavoastră puteţi să vă exprimaţi, cum am spus şi mai înainte, să cereţi, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică şi pentru toţi credincioşii noştri. Toţi avem un plus de demnitate şi binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparţinut înaintaşilor noştri. Trimiteţi scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie”, a spus arhiepiscopul Tomisului.