„Ceea ce stârnește o deplin justificată reacție de nedumerire, reticență și chiar revoltă în rândul populației este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noțiuni de «gen», care o înlocuiește abuziv în acest context pe cea firească de «sex». Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin.
Noțiunea de «gen», vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numite (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zisei posibile schimbări a sexului camuflat în «gen»”, se arată în comunicatul transmis, joi, de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe.
Biserica Ortodoxă Română mai transmite că există posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic, iar „păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor”.
Potrivit lui Vasile Bănescu, celelalte reacții negative referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate de neînțelegerea conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere religios.
Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat actualul buletin, până în 2 august 2031, înlocuiește termenul „sex” cu cel de „gen”, o măsură considerată de unii deputați PNL și AUR drept „o gravă eroare” sau „încă un pas în reeducarea populației”.
„Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului «GEN» în loc de «SEX» pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care, desigur, o vor repara”, a scris deputatul liberal Pavel Popescu pe Facebook.
Ulterior, reprezentanții Ministerului Afacerilor de Interne au venit cu noi precizări legate de acest aspect.
„În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate s-a precizat că acest document, pentru proiectul-pilot, va conţine cuvântul «gen», însă sunt doar două opţiuni: feminin şi masculin. Nu există niciun fel de altă intervenţie. Orice opţiune este posibilă în privinţa termenului «sex» . Vom analiza cu atenţie şi la final vom trage nişte concluzii. Este posibil ca la final termenul să fie sex. În concluzie, orice opţiune este posibilă”, a anunțat Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul MAI, miercuri, într-o conferință de presă.
Primele cărți de identitate biometrice din România au fost emise săptămâna aceasta la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect-pilot. Anunțul a fost făcut, luni, de Lucian Bode, ministrul de interne, care a declarat că în acest an vor fi emise aproape 5.000 de astfel de documente de identitate.