Premierul britanic numește această variantă drept un „compromis rezonabil” pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză, scrie BBC News.
Johnson îi scrie președintelui Comisiei Europene că ambele părţi „trebuie să vadă dacă există suficientă disponibilitate pentru compromis” pentru a obține un acord până la 31 octombrie, când, conform promisiunii sale, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar cu sau fără acord.
Principalul punct al variantei propuse de Boris Johnson presupune înlocuirea aşa-numitei „plase de siguranţă” de la frontiera cu Irlanda cu aranjamente vamale alternative.
Johnson spune că propunerea Marii Britanii abordează „pragmatic” impactul Brexit-ului asupra Irlandei de Nord, care va părăsi UE cu restul Regatului Unit, şi asupra Irlandei, stat membru al UE.
„Sper că aceste propuneri vor putea oferi acum baza pentru negocieri rapide spre o soluţie”, îi mai transmite premierul britanic lui Juncker.
Soluția pentru frontiera irlandeză
Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.
Până la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul şi executivul din Irlanda de Nord vor trebui să îşi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului.
Pentru a se evita verificările vamale, va fi introdus un sistem de declaraţii, cu un proces simplificat pentru micii comercianţi.
Documentul precizează că propunerile ar garanta integritatea pieţei unice a UE şi ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt a trei decenii de conflicte sectariene în provincie.
„Este o propunere pentru un acord care ar trebui să fie acceptabilă pentru ambele părţi”, se mai arată în document.
Boris Johnson spune că varianta sa „elimină toate controalele de reglementare pentru schimburile de bunuri între Irlanda de Nord şi Irlanda, garantând că reglementările pentru bunuri în Irlanda de Nord vor rămâne aceleaşi ca în restul UE”,
Controalele vamale vor fi realizate „în mod descentralizat” cu declaraţii electronice, existând „un număr foarte mic de controale efectuate în clădirile” firmelor vizate, a mai precizat premierul.
Această ofertă a fost prezentată de Boris Johnson ca fiind singura alternativă la un Brexit fără acord la 31 octombrie.
Reacția Bruxellesului
După primirea scrisorii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ”recunoscut progresele pozitive, mai ales în ce priveşte alinierea completă a reglementării pentru toate mărfurile şi controlul mărfurilor provenind din Marea Britanie şi care intră în Irlanda de Nord”.
Într-un comunicat al Comisiei Europene Juncker spune că ”există în continuare câteva puncte problematice care vor necesita o muncă suplimentară în zilele următoare, mai ales în ce priveşte guvernanţa ”backstop’-ului (plasa de siguranţă pentru Irlanda)”.
”Trebuie să dispunem de o soluţie juridic operaţională care să răspundă tuturor obiectivelor plasei de siguranţă: împiedicarea unei frontiere dure, menţinerea cooperării Nord-Sud şi a economiei insulei, şi păstrarea pieţei unice a UE şi a locului Irlandei în aceasta”, i-a transmis Juncker lui Johnson în timpul unei discuții telefonice pe care cei doi au purtat-o după trimiterea scrisorii.
Președintele executivului european a anunțat că va discuta și cu premierul irlandez Leo Varadkar înainte de a exprima mai multe păreri.
Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, va informa şi consulta Parlamentul European şi pe reprezentanţii statelor membre, scrie Agerpres.