Potrivit presei britanice, fostul lider conservator, care a demisionat în 2022 după un mandat de premier plin de scandaluri, a fost nevoit să părăsească secţia de votare South Oxfordshire după ce şi-a dat seama că şi-a uitat documentul şi s-a întors ulterior cu actul necesar pentru a-şi depune votul.
Un purtător de cuvânt nu a negat că fostul premier nu a reuşit iniţial să prezinte un act de identitate cu fotografie, dar a precizat Johnson a votat conservator, ceea ce înseamnă că până la urmă şi-a adus un act de identificare.
În Anglia, paşapoartele, permisele de conducere, insignele albastre (pentru persoanele cu dizabilităţi) şi anumite carduri de călătorie locale sunt acceptate ca forme de identificare a alegătorilor.
De asemenea, cetăţenii înscrişi pentru a vota pot solicita un document gratuit cunoscut sub numele de Certificat de Autoritate de Alegător.
Anul trecut, la primul scrutin în care au fost puse în aplicare noile reguli, aproximativ 14.000 de persoane din Anglia nu au putut vota la alegerile locale după ce nu au putut prezenta un act de identitate.
14% dintre britanici nu știu despre această cerință la vot
Un sondaj realizat de YouGov a arătat că 14% dintre britanici nu ştiau încă, în zilele premergătoare alegerilor de joi, despre cerinţa privind legitimaţia de vot.
Ca prim-ministru, guvernul lui Johnson a introdus în 2022 cerinţa privind obligativitatea arătării unui act de identitate la vot, pentru a lua măsuri împotriva posibilelor fraude electorale, dar a fost puternic criticat pentru potenţialul de a priva de drepturi o parte a electoratului.
Anterior, alegătorii trebuiau doar să îşi dea numele şi adresa pentru a putea vota.
„Nu cred că este nerezonabil să le cerem alegătorilor care votează pentru prima dată să prezinte unele dovezi de identitate”, spunea Boris Johnson despre noile reguli, în 2021.
FOTO: Hepta