UPDATE: Propunerea lui Boris Johnson pentru alegeri anticipate pe 15 octombrie a fost respinsă de Camera Comunelor, care anterior a adoptat legea care solicită amânarea Brexit-ului.
UPDATE: Actul normativ pe care Boris Johnson îl numeşte ”legea capitulării”, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord, potrivit Agerpres.
Această lege ”va submina capacitatea acestei ţări de a negocia” cu Uniunea Europeană, a spus Johnson în faţa parlamentului.
„Îl invit pe liderul opoziţiei (liderul laburist Jeremy Corbyn – n. red.) să confirme că dacă legea capitulării trece, el le va permite oamenilor acestei ţări să-şi exprime la alegeri pe 15 octombrie opinia cu privire la ceea ce el propune să cedeze în numele lor”, a transmis prim-ministrul britanic parlamentului.
Prim-ministrul britanic anunțase anterior că va cere organizarea de alegeri anticipate în Marea Britanie, la o dată anterioară zilei de 31 octombrie, atunci când Regatul Unit ar trebui să iasă din Uniunea Europeană.
Deși se vorba de mai multe zile de posibilitatea organizării de alegeri, anunțul oficial privind demararea procedurilor pentru convocarea unui nou scrutin a fost făcut după ce ce o alianţă transpartinică a deputaţilor a adoptat o moţiune ce urmăreşte amânarea Brexit-ului prevăzut pentru 31 octombrie.
Moțiunea a fost doptată cu 328 de voturi pentru şi 301 împotrivă de deputaţi din opoziţiei cărora li s-au alăturat 21 de parlamentari conservatori care nu sunt de acord cu ieşirea Marii Britanii din UE fără acord.
După ce a pierdut majoritatea în Parlament, Boris Johnson a anunțat că un nou scrutin este singura modalitate de a soluţiona impasul referitor la părăsirea Uniunii de către Regatul Unit. „Nu doresc alegeri, dar dacă membrii parlamentului votează mâine pentru a stopa negocierile şi a impune o altă întârziere fără sens a Brexitului, potenţial timp de ani de zile, atunci acestea ar fi singura cale de soluţionare a impasului”, a subliniat şeful executivului britanic.
Premierul britanic pierduse deja în cursul zilei de marţi majoritatea absolută în parlament după ce un deputat conservator a ales să se alăture micului partid liberal-democrat eurofil.
„Să nu existe nicio îndoială cu privire la consecinţele votului din seara aceasta. El înseamnă că parlamentul este la un pas de a distruge orice înţelegere pe care am putea-o conveni cu Bruxelles-ul. Pentru că proiectul de lege de mâine va ceda UE controlul asupra negocierilor. Şi aceasta va însemna mai multă indecizie, întârziere şi confuzie”, a avertizat Boris Johnson.
Executivul de la Londra anunţase înaintea votului că dacă îl va pierde, va convoca alegeri anticipate pe 14 octombrie.
Moţiunea privind alegerile anticipate va fi examinată miercuri de parlament şi, pentru a trece, va trebui să întrunească două treimi din voturile deputaţilor.
Tot miercuri, parlamentarii britanici sunt chemaţi să se pronunţe asupra unui proiect de lege prin care se cere premierului să obţină o amânarea a Brexit-ului în negocierile sale cu Bruxelles-ul până pe 31 ianuarie, în cazul în care şeful executivului nu ajunge la un acord aprobat de parlament cu privire la condiţiile şi modul de ieşire din UE a Regatului Unit.