UPDATE 15.15: Premierul Boris Johnson nu a fost diagnosticat cu pneumonie și starea sa de sănătate este stabilă, a anunțat purtătorul său de cuvânt, potrivit The Guardian.

”Primește tratamentul standard cu oxigen și respiră fără asistență. Nu a avut nevoie de ventilare mecanică sau de alt mijloc non-invaziv respirator”, a precizat oficialul.


Boris Johnson a fost transferat luni seară la secția de terapie intensivă a unui spital din Londra, după ce starea sa de sănătate s-a înrăutățit, la mai bine de zece zile de când fusese confirmat cu noul coronavirus.

Ministrul Michael Gove, un apropiat al lui Johnson, a declarat marți, pentru BBC, că premierul nu este conectat la un ventilator, aparatul care preia funcția respiratorie în momentul în care starea de sănătate a pacientului este critică.

Johnson ”primește oxigen”, a spus însă Gove. Dacă va exista o schimbare în ceea ce privește starea sa de sănătate, ”Downing Street va informa țara”, a asigurat oficialul.

Și ministrul de externe Dominic Raab a vorbit despre premier, dar s-a mulțumit să semnaleze că acesta este ”pe mâini bune”, în spitalul St. Thomas.

De ce terapie intensivă?

Premierul este internat la spitalul londonez St. Thomas FOTO: EPA

Un specialist citat de Sky News a declarat că premierul a ajuns cel mai probabil la spital din cauza dificultăților de respirație, un simptom îngrijorător, care necesită, în unele cazuri, oxigen suplimentar, iar în situații critice, conectarea la un ventilator.

”Se pare că inițial a fost pus pe oxigen și era conștient, dar cum se întâmplă des cu COVID-19, starea lui s-a deteriorat”, a spus profesorul Derek Hill.

La terapie intensivă, au explicat experții medicali, starea de sănătate a premierului – temperatura, tensiunea și saturația de oxigen – poate fi urmărită mult mai bine.

Jurnalista Sky News Beth Rigby a subliniat luni seară că din informațiile deținute, Johnson nu era conectat la un ventilator și că i-a telefonat personal ministrului de externe pentru a-l împuternici să îi preia o parte din atribuții.

Chiar delegarea lui Raab este un semn că situația în care se află șeful guvernului britanic este una foarte complicată.

Internat duminică, la 10 zile după confirmarea infecției

Johnson, în vârstă de 55 de ani, a fost internat inițial în spital duminică, după ce a continuat să prezinte simptome persistente ale infecției cu coronavirus, la zece zile după depistarea pozitivă, a precizat ieri seară un comunicat al guvernului. Premierul continua să dezvolte o febră persistentă și tuse.

Asta după ce oficialii din Downing Street au spus în mai multe rânduri că Johnson se simte bine, lucrează și are simptome ușoare, ba chiar au respins unele zvonuri apărute în presa britanică privind înrăutățirea stării de sănătate.

În orice caz, biroul său a subliniat duminică faptul că spitalizarea nu a fost una de urgenţă şi că Boris Johnson rămâne la conducerea guvernului.

Luni dimineață, purtătorul de cuvânt al lui Johnson a anunțat că ”prim-ministrul s-a simţit bine noaptea trecută la Spitalul Saint Thomas din Londra şi este bine dispus”.

Oficialul a negat informația vehiculată de agenția RIA Novosti, una dintre sursele de propagandă ale Moscovei, care anunțase că Johnson ar urma să fie conectat la un ventilator, din cauza problemelor de respirație.

”Asta este o dezinformare”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului.

The Guardian a notat însă, la momentul respectiv, că oficialul nu a negat că premierul ar fi primit oxigen, o informație vehiculată de ediția de duminică a tabloidului Daily Mail.

 
 

Urmărește-ne pe Google News