„S-a terminat, prieteni”, a declarat marți premierul demisionar Boris Johnson, în ultimul discurs ținut în fața reședinței sale din Downing Street. El şi-a lăudat propriul bilanţ şi s-a comparat cu „o rachetă de propulsie care şi-a încheiat misiunea” şi reintră în atmosferă.

Johnson a promis că guvernul va ajuta familiile aflate în dificultate din cauza creșterii facturilor la energie și că Marea Britanie va trece cu succes peste criză. A fost „o perioadă dificilă pentru economie, o perioadă dificilă pentru familiile din întreaga țară. Putem și vom trece peste asta și vom ieși mai puternici”, a spus premierul demisionar.

Johnson, care și-a anunțat demisia în iulie, după ce a pierdut susținerea partidului, a făcut din nou referire, cu nemulțumire la acest moment, subliniind că „regulile au fost schimbate la jumătatea drumului”.

Într-un mesaj adresat parlamentarilor conservatori, Johnson a spus în același timp că a venit timpul ca jocurile politice să ia sfârșit și a afirmat că este timpul ca partidul să o susțină pe succesoarea sa, Liz Truss.

„Asta este ceea ce vor oamenii din această țară, asta este ceea ce au nevoie și asta este ceea ce merită”, a spus el, contrazicând sondajele care sugerează că majoritatea britanicilor sunt nemulțumiți de desemnarea lui Truss.

El a declarat că va rămâne loial și o va sprijini pe noua șefă a guvernului. „Permiteți-mi să spun că acum sunt ca una dintre acele rachete de propulsie care și-a îndeplinit funcția și acum voi reintra ușor în atmosferă și mă voi prăbuși invizibil într-un colț îndepărtat și obscur al Pacificului”, a continuat el.

Johnson, „eroul” Brexit-ului, părăseşte „cea mai bună slujbă din lume”, aşa cum chiar el a calificat-o, după 3 ani şi 44 de zile, după o serie de scandaluri care au declanşat zeci de demisii în anturajul său, de la începutul lunii iulie, scrie AFP, citată de Agerpres.

După demisia sa forţată în iulie, Johnson a gestionat doar treburile curente ale guvernului, în aşteptarea desemnării succesorului său. El va rămâne deputat, dar nu şi-a anunţat intenţiile pentru viitor.

Liz Truss, ministră de externe în guvernul Johnson, a fost aleasă cu 57% din opţiunile a circa 142.000 de membri votanţi ai Partidului Conservator, faţă de 43% pentru rivalul său Rishi Sunak, fost ministru de finanţe, şi va fi a treia femeie prim-ministru al Marii Britanii, după Margaret Thatcher (1979-1990) şi Theresa May (2016-2019).

Luni, ea a promis că va guverna „ca o conservatoare”, că va pune în aplicare „un plan îndrăzneţ pentru reducerea impozitelor şi creșterea economiei”.

Deocamdată, cea mai așteptată măsură a noului guvrn va fi însă cea de contracarare a crizei energetice.

Unul dintre oamenii cheie din cabinet va fi ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng, până acum secretar la energie, partizan, ca şi Truss, al unui stat mai restrâns şi al unei economii descentralizate.

Suella Braverman este dată ca viitor ministru de interne, James Cleverly, ministru al educaţiei, ar urma să treacă la Externe, iar Ben Wallace să rămână la Apărare.

Kwarteng este de origine ghaneză, Braverman de origine indiană, iar mama lui Cleverly este originară din Sierra Leone, ceea ce aduce o diversitate inedită în aceste posturi cheie.

Primele anunţuri menite să combată criza economică sunt aşteptate probabil joi. După ce în mare parte din campanie s-a opus unei astfel de măsuri, Liz Truss ar putea să anunţe, potrivit presei, o îngheţare a preţurilor la energie, în sprijinul familiilor şi companiilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News