Boris Johnson a luat duminică decizia de a merge până în pânzele albe pentru a-l apăra pe apropiatul său consilier, Dominic Cummings, sfidând astfel numeroasele apeluri de a-l demite, după ce a fost acuzat că a încălcat regulile de izolare.

În ciuda scandalului uriaș izbucnit, Johnson a refuzat să facă un pas înapoi și a declarat în fața națiunii că Dominic Cummings „a urmat instinctele oricărui tată şi oricărui părinte” şi că „în orice privinţă, el a acţionat responsabil şi legal şi cu integritate”, notează Sky News.

Cummings, arhitectul campaniei pentru Brexit, se află în mijlocul unei furtuni politice, de când presa a dezvăluit că a plecat la sfârşitul lunii martie cu soţia sa şi cu fiul lor la părinţii săi în Durham, la 400 km nord-est de Londra, în timp ce avea simptome de coronavirus.

Dominic Cummings s-a apărat spunând că a făcut călătoria deoarece avea nevoie de ajutor pentru a-şi îngriji fiul în timp ce soţia lui era bolnavă, iar familia a locuit într-o clădire separată a proprietăţii.

Luni, într-o conferință de presă, Cummings a apreciat că a acţionat în mod ”legal şi responsabil”.

”Nu regret ceea ce am făcut”, a afirmat el.

Însă un martor ocular citat de The Sunday Mirror şi The Observer a spus de asemenea că l-a văzut pe Cummings într-un cunoscut punct turistic aflat la circa 50 de kilometri de Durham pe 12 aprilie.

Consilierul a fost văzut din nou la Durham pe 19 aprilie, după ce se recuperase deja şi se întorsese la Londra, au scris The Guardian şi Mirror în ediţiile lor de duminică.

Poliţia locală a confirmat că oficialul şi familia sa au vizitat proprietatea din Durham.

La vremea respectivă, numai călătoriile esenţiale erau permise, pentru a reduce răspândirea noului coronavirus.

Dominic Cummings refuză să își dea demisia, iar Boris Johnson refuză să îl demită FOTO: EPA

O furtună de critici

Mai mulți miniștri din cabinetul lui Boris Johnson au sărit inițial în apărarea lui Cummings, dar în prezent, tot mai multe voci din Partidul Conservator au început să ceară demiterea consilierului.

Până în prezent, 15 parlamentari conservatori au cerut demiterea lui Cummings, inclusiv trei foști miniștri. Vocile conservatorilor s-au adăugat astfel unui cor tot mai mare de critici.

Printre personalitățile care au cerut concedierea consilierului se numără episcopi ai Bisericii Angliei, dar și medici.

Un doctor cardiolog a postat pe Tweeter o poză în care poartă echipament de protecție și amenință cu demisia, în cazul în care Cummings nu este demis. ”Cummings își bate joc de toate eforturile noastre”, a scris medicul în postare.

Atacuri dure au venit și din partea opoziției. Liderul laburist Keir Starmer a insistat că l-ar fi demis pe Cummings dacă el ar fi fost premier și a subliniat că Johnson îi tratează pe cetățeni cu dispreț, refuzând să îl concedieze pe consilier.

Milioane de oameni din întreaga țară au făcut alegeri chinuitoare – nu și-au vizitat rudele, nu au mers la înmormântări. Ei merită răspunsuri mai bune decât cele primite de la premier.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist:

Iar în Scoția, șefa guvernului, Nicola Sturgeon, a amintit că a acceptat demisia consilierului medical Catherine Calderwood, care, la rândul ei, încălcase regulile carantinei.

Calderwood nu este singura oficială care și-a părăsit postul după ce a încălcat regulile carantinei.

Neil Ferguson, epidemiolog la Imperial College London, şi-a dat demisia din funcţia de consultant al guvernului după ce a recunoscut că a încălcat regulile de izolare.

În timpul weekendului, Cummings s-a trezit apostrofat pe stradă, în Londra, de oameni care îi cereau demisia.

Nu în ultimul rând, critici dure au venit de la un expert în psihologie socială care a consiliat guvernul în timpul pandemiei.

Stephen Reicher a avertizat că respectarea măsurilor ține în mare măsură de încrederea cetățenilor în guvern.

”Nu poți beneficia de încredere dacă oamenii au senzația că există un dublu standard, că există o regulă pentru ei și o altă regulă pentru noi”, a declarat acesta pentru BBC.

 
 

Urmărește-ne pe Google News