„Nu există dubii că aceasta ar fi o armă foarte puternică”, a afirmat Boris Johnson, întrebat despre eventuala interzicere a Rusiei în cadrul sistemului SWIFT, un circuit securizat de viramente bancare internaţionale.
„Mă tem că această măsură nu poate fi implementată cu adevărat decât cu asistența Statelor Unite. Purtăm discuții pe acest subiect”, le-a mai spus premierul britanic parlamentarilor.
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un sistem electronic de mesagerie de plată utilizat de bănci și instituții financiare din întreaga lume. Considerat standardul internațional pentru fiabilitate și securitate în tranzacțiile financiare, SWIFT este utilizat de peste 11.000 de instituții din 200 de țări, potrivit plaid.com.
SWIFT nu efectuează propriu-zis transferuri electronice de fonduri. Mai degrabă, circuitul servește ca sistem de mesagerie care permite unei rețele mondiale de instituții financiare să facă schimb de fonduri. Fiind cea mai importantă rețea de mesagerie financiară din lume, SWIFT a înregistrat o medie de 42,1 milioane de mesaje pe zi în ianuarie 2021.
În fața parlamentarilor britanici, Boris Johnson a lansat un apel și la adresa aliaților europeni, cerându-le să fie pregătiţi pentru introducerea unui pachet de sancţiuni dure contra Rusiei în cazul invadării Ucrainei, adăugând că unitatea Occidentului ar contribui la descurajarea agresiunii ruse.
„Am convenit să răspundem la unison la orice atac asupra Ucrainei impunând sancţiuni dure, coordonate şi economice, mai grele decât am decis vreodată contra Rusiei”, a precizat Boris Johnson, care i-a informat pe deputaţii britanici în legătură cu videoconferinţa avută luni seara de SUA şi principalii lor aliaţi europeni, potrivit Agerpres.
„Practic Putin vrea să revină la vechiul sistem al sferelor de influenţă, şi nu este vorba doar de Ucraina … pe care a pus ochii”, a explicat premierul britanic.
Avertismentul SUA: stoparea exportului de tehnologie către Rusia
În paralel, un înalt oficial de la Casa Albă a declarat, marți, că Statele Unite şi aliații europeni au luat măsuri pentru a proteja aprovizionarea Europei cu gaz natural dacă Rusia va decide vreodată, în cazul unui conflict deschis, să „închidă robinetul”, relatează news.ro citând AFP.
De altfel, oficialul a avertizat Moscova împotriva oricărei „instrumentalizări” a vânzărilor de hidrocarburi. „Rusia are cel puţin tot atâta nevoie de venituri din gaze naturale şi petrol cât are nevoie Europa de livrări (ruse, n.r.) de energie”, a subliniat acesta.
Totodată, Statele Unite sunt pregătite, în cazul unui atac rus asupra Ucrainei, să interzică exportul de tehnologie americană către Rusia, a precizat oficialul de la Casa Albă.
„Opţiunile de control al exporturilor pe care le examinăm împreună cu aliaţii noştri vor aplica o lovitură gravă ambiţiilor (preşedintelui rus Vladimir) Putin de industralizare a economiei sale şi va afecta domenii care sunt importante pentru el, precum inteligenţa artificială, computerele cuantice, apărarea, domeniul aerospaţial şi alte sectoare-cheie”, a explicat oficialul american.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia că a concentrat peste 127.000 de trupe la granița cu Ucraina în vederea unei posibile invazii, intenţionând de asemenea să destabilizeze situaţia în interiorul acestei ţări.