Boris Johnson a supraviețuit miercuri unei confruntări fără precedent cu propriul său cabinet, o zi extraordinară care s-a sfârșit cu peste 40 de demisii din guvern și cu demiterea unui aliat apropiat, Michael Gove.

Premierul s-a arătat determinat să continue în fruntea țării, în ciuda faptului că mai mulți demnitari de rang înalt, inclusiv ministrul de interne Priti Patel și ministrul transporturilor Grant Shapps, l-au îndemnat personal să demisioneze.

În loc să facă acest lucru, Johnson a răspuns prin demiterea lui Gove din funcția de ministru pentru locuințe. Gove, un apropiat al lui Johnson, îi spusese anterior premierului, în cadrul unei întâlniri față în față, că poziția sa este nesustenabilă și că trebuie să demisioneze.

Îndemnurile din partid vin pe fondul unui val public de neîncredere în premier. Potrivit unui sondaj Savanta ComRes dat publicităţii miercuri, 72% dintre britanici consideră că acesta ar trebui să demisioneze.

Demisiile au legătură cu scandalurile care au lovit neîncetat guvernul lui Johnson în ultimele luni. Cel mai recent a fost cel care l-a vizat pe deputatul conservator Chris Pincher, acuzat recent că și-a atins în mod nepotrivit doi colegi într-un club din Londra.

Pincher, un apropiat al lui Boris Johnson, a recunoscut săptămâna trecută faptele și a demisionat din postul de lider însărcinat cu disciplina parlamentară – deși nu și din cel de deputat. Modul în care a reacţionat Downing Street la această nouă criză a făcut însă obiectul a numeroase critici.

Inițial, Boris Johnson a transmis că nu era la curent cu problemele lui Pincher – acuzat în trecut de mai multe ori de hărțuire sexuală – atunci când l-a numit în post în luna februarie a acestui an. Ulterior, după o serie de dezvăluiri, premierul a fost nevoit să admită că era la curent cu respectivele acuzații și a subliniat că numirea lui Pincher a fost o mare greșeală.

„Situația scapă acum de sub control”

Vorbind sub acoperirea anonimatului cu jurnaliștii The Guardian, aliații lui Johnson au subliniat că premierul nu are intenția de a se retrage. Aceștia au sugerat că demisia ar aduce instabilitate, într-un moment în care țara are nevoie de politici pentru combaterea inflației și pentru creșterea economiei.

„Va spune că milioane de oameni au votat pentru el cu doar doi ani în urmă și că va lupta până la capăt”, au mai explicat sursele, cu referire la scrutinul parlamentar câștigat în mod convingător de Johnson în 2019.

De asemenea, sursele au sugerat că Johnson poate merge mai departe cu politicile sale economice, acum că ministrul de finanțe, Rishi Sunak, care era sceptic în privința necesității reducerilor de taxe, a părăsit guvernul.

Însă poziția lui Johnson va fi din ce în ce mai greu de apărat, pe măsură ce criticile se adună.

Deputatul conservator Andrew Murrison, care a demisionat marți din funcția de emisar comercial, l-a atacat dur pe premier și le-a cerut miniștrilor să-l părăsească.

„Situația scapă acum de sub control. Este de datoria absolută a miniștrilor rămași în guvernul de rezervă al domnului Johnson să demisioneze. Nimeni dintre cei care aleg să rămână nu ar trebui să participe la viitoarea competiție pentru funcțiile de conducere”, a scris el pe Twitter.

„Ai dreptate, Andrew. Țara noastră este făcută de râs din cauza egoismului obsesiv al unei singure persoane”, i-a răspuns Bob Neill, președintele Comisiei pentru justiție.

Secretarul de stat pentru Țara Galilor, Simon Hart, care s-a numărat printre cei care l-au îndemnat pe Johnson să plece, a demisionat și el ulterior.

„Colegii au făcut tot ce au putut în privat și în public pentru a vă ajuta să echilibrați lucrurile, dar cu tristețe, simt că am depășit punctul în care acest lucru mai era posibil”, i-a spus el premierului în scrisoarea sa de demisie.

Procuroarea generală Suella Braverman a declarat și ea miercuri seară că a venit „timpul ca premierul să demisioneze”.

Ea a mai spus că va candida la viitoarele alegeri pentru conducerea țării – dar nu va demisiona imediat. „Nu vreau să demisionez pentru că am această datorie și avem nevoie de un procuror în guvern”, a spus ea.

Un nou vot de încredere i-ar fi fatal lui Johnson

Potrivit informațiilor, ministrul transporturilor, Grant Shapps, i-ar fi comunicat premierului că nu are cum să câștige un al doilea vot de încredere. Shapps i-a mai spus lui Johnson că trebuie să își organizeze o ieșire demnă din scenă și că ar trebui să își stabilească propriul calendar pentru plecare. Dar Johnson nu a fost de acord.

Noul cancelar, Nadhim Zahawi, a fost, de asemenea, unul dintre membrii delegației de miniștri care au mers să-l vadă pe Johnson. Acesta nu l-a îndemnat să demisioneze, dar a evidențiat că guvernarea va fi una dificilă, ținând cont de numărul de demisii din cabinet.

Sajid Javid, care a demisionat marți seară din funcția de ministru al sănătății, și-a folosit discursul susținut în Camera Comunelor pentru a-i îndemna și pe alții să îi urmeze exemplul. „Ajunge!”, a spus el.

Declarația sa a venit după sesiunea parlamentară în care Johnson a răspuns la întrebări și a adoptat un ton sfidător.

Și asta în ciuda faptului că demisiile din guvern continuau să curgă. La un moment dat, în prima parte a după-amiezii, cinci miniștri, inclusiv vedeta în ascensiune a conservatorilor, Kemi Badenoch, au demisionat în același timp.

„A devenit din ce în ce mai clar că guvernul nu poate funcționa având în vedere problemele care au ieșit la iveală și modul în care au fost tratate. Cu bună-credință, trebuie să vă cerem ca, pentru binele partidului și al țării, să vă retrageți”, au declarat aceștia.

Ceva mai devreme în cursul zilei, ministrul pentru copii și familie, Will Quince, demisionase și el, plângându-se de modul în care a fost trimis să îl apere pe premier în scandalul Pincher.

Johnson, sfidător

În fața parlamentarilor, Johnson a insistat că există o mulțime de oameni talentați care pot ocupa locurile demisionarilor.

La un moment dat, el a părut să sugereze că ar putea încerca să convoace alegeri anticipate, în cazul în care cabinetul va încerca să îl demită.

„Istoria ne învață că cel mai bun mod de a evita tulburările politice inutile este de a permite guvernului care are un mandat să își îndeplinească mandatul”, a susținut el.

Liderul laburist Keir Starmer l-a atacat și el miercuri pe Johnson pentru că l-a protejat pe Pincher.

Johnson și-a cerut scuze pentru numirea lui Pincher, spunând că regretă acest lucru, dar a continuat să afirme în mod eronat că l-a înlăturat imediat din funcție, când, de fapt, a avut nevoie de o zi pentru a face acest lucru.

Deja slăbit semnificativ de scandalul petrecerilor ilegale desfăşurate în Downing Street în timpul pandemiei de COVID-19, Boris Johnson a supravieţuit totuși unui vot de neîncredere organizat în cadrul partidului în urmă cu câteva săptămâni.

Conform regulilor, un nou vot mai poate fi organizat abia peste 12 luni. Însă criticii lui Johnson acţionează pentru a schimba regulile și pentru a organiza un nou astfel de vot.

 
 

Urmărește-ne pe Google News