În ciuda faptului că și-a pierdut popularitatea pe plan intern și, în cele din urmă, a fost forțat să își anunțe demisia în urma a zeci de plecări de miniștri din cabinetul său, la începutul lunii iulie, Boris Johnson rămâne o figură extrem de apreciată la Kiev pentru sprijinul său vocal acordat Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse.
Desenele, grafittiurile și chiar prăjiturile din capitala Ucrainei poartă uneori chipul celui pe care unii ucraineni îl numesc cu afecțiune „Johnsoniuk”.
Petiția, adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, enumeră ca puncte forte ale premierului britanic demisionar „sprijinul mondial pentru Boris Johnson, poziția clară împotriva invadării militare a Ucrainei și înțelepciune în domeniile politic, financiar și juridic”.
Cu toate acestea, petiția recunoaște un aspect negativ al unei astfel de numiri: nerespectarea Constituției Ucrainei.
Printr-o aparentă coincidență, la câteva ore după ce petiția a fost lansată marți, Boris Johnson i-a înmânat lui Zelenski premiul Sir Winston Churchill Leadership Award pentru ceea ce biroul de pe Downing Street a descris drept „curaj incredibil, sfidare și demnitate” în fața invaziei Rusiei.
Zelenski nu a menționat nimic despre noua petiție atunci când a acceptat premiul, dar va fi obligat să răspundă oficial dacă aceasta va strânge 25.000 de semnături.
Acceptând premiul de la Kiev, prin videoconferință, Zelenski l-a citat pe Winston Churchill, premierul britanic din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, spunând că Johnson „nu s-a gândit să renunțe la luptă” atunci când lucrurile au devenit dificile.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina