Ajuns premier în 2019 cu cea mai largă majoritate a Partidului Conservator din ultimii 30 de ani în urma campaniei în care a promis că va finalizata Brexit, Boris Johnson se confruntă acum cu un număr în creștere de solicitări de demisie din cauza încălcării proprilor reguli stricte impuse pentru a gestiona pandemia de coronavius.
Johnson și-a cerut scuze în mod repetat pentru aceste adunări și a spus că nu știa despre multe dintre evenimente, deși a participat la ceea ce a spus că credea că este un eveniment de lucru pe 20 mai 2020.
Mai mulți membri ai personalului angajat la biroul premierului britanic Boris Johnson din 10 Downing Street sunt acuzați că au organizat două petreceri, în seara dinaintea înmormântării prințului Philip, din aprilie anul trecut, când astfel de interacțiuni sociale erau interzise. Boris Johnson nu se afla la Downing Street în acea seară.
În schimb, premierul britanic a fost prezent la un alt eveniment organizat în mai 2020 în vreme ce Marea Britanie se afla în lockdown. Boris Johnson a declarat în Parlament că el credea că evenimentul respectiv respecta reglementările sanitare aflate în vigoare la acea dată. Premierul şi-a asumat responsabilitatea ”erorilor” comise.
„Vreau să-mi cer scuze. Știu că milioane de oameni din toată țara au făcut sacrificii extraordinare în ultimele 18 luni. Cunosc durerea prin care au trecut. Și înţeleg furia pe care oamenii o au faţă de mine şi de guvernul pe care îl conduc atunci când văd că nici măcar la Downing Street regulile nu sunt respectate corespunzător de cei care le fac”, a spus Johnson în Parlament.
Pentru a declanșa procedura de schimbare a conducerii, 54 din cei 360 de parlamentari conservatori trebuie să trimită scrisori de neîncredere în premier președintelui Comitetului 1922 al partidului.
Potrivit The Telegraph, 20 de parlamentari care și-au câștigat la ultimele alegeri vor trimite scrisori, potrivit The Times. Potrivit unei analize a publicației, 58 de parlamentari l-au criticat pe premier în ultima perioadă. Scrisorile sunt confidențiale, prin urma doar președintele Comitetului câți parlamentari au provocat declanșarea procedurii.
Boris Johnson se va adresa miercuri Parlamentului. Cabinetul său este așteptat să aprobe planurile de a pune capăt restricțiilor impuse în Anglia pentru gestionarea pandemiei.
Măsurile din „Planul B” au fost introduse de guvern luna trecută, deoarece tulpina Omicron s-a răspândit rapid în Marea Britanie. Acestea au inclus recomadări pentru muncă la domiciliu, acolo unde este posibil, purtarea măștii în spațiile închise și certificate de vaccinare pentru evenimentele cu public numeros.