Boris Johnson, care împlineşte 55 de ani miercuri, a strâns 126 de voturi din cele 313 ale colegilor săi conservatori din Camera Deputaţilor, în turul al doilea pentru alegerea viitorului lider al partidului şi, implicit, succesor al Theresei May la şefia guvernului.
Mult în spatele său s-au plasat actualul şef al diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt (46 de voturi), ministrul mediului, Michael Gove (41), cel al dezvoltării internaţionale, Rory Stewart (37), şi deţinătorul portofoliului internelor, Sajid Javid (33).
Prioritatea viitorului guvern va fi punerea în practică a Brexit-ului, în urma eşecului premierului Theresa May, constrânsă să demisioneze la 7 iunie din funcţia de lider al Partidului Conservator, după aproape trei ani de la referendumul de la 23 iunie 2016.
Politician abil şi carismatic, extrem de ambiţios, Boris Johnson – ‘BoJo, cum este supranumit – vrea ca ieşirea din UE să se producă la sfârşitul lui octombrie, cu sau fără un acord.
El se bucură de sprijinul a numeroşi activişti de la baza partidului, însă gafele repetate şi discursul cu accente populiste îi irită pe colegii săi, cum se întâmplă atunci când ameninţă că nu va plăti ‘factura de divorţ a Brexit-ului – estimată de Londra la 40-45 miliarde de euro – dacă UE nu va accepta condiţii mai favorabile de retragere.
Citește și:Boris Johnson, favoritul lui Trump pentru șefia Guvernului britanic