Dorința premierului a fost temperată însă de ministrul educației, care și-a exprimat rezervele cu privire la legalitatea și practicabilitatea planurilor, având în vedere că universitățile sunt independente, iar ofertele de studii sunt obligatorii din punct de vedere juridic.
De asemenea, un grup important de parlamentari din Partidul Conservator al premierului se opune unor astfel de măsuri, precum s-a opus și împotriva introducerii pașaportului de vaccinare.
„Unde ne oprim? Demitem ucenici care nu au avut vaccinul? Îndepărtăm studenții mai în vârstă din colegii? Închidem cursurile de educație a adulților pentru cei nu s-au vaccinat? Sper că nu”, a declarat președintele comitetului pentru educație al Camerei Comunelor, deputatul conservator Robert Halfon, pentru The Times.
De asemenea, experții au arătat că măsuri prea dure pot fi percepute negativ de către populație și astfel să nu își atingă rezultatele dorite. Profesorul Adam Finn, șef-adjunct al Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare, a subliniat că „împingerea” oamenilor spre a se vaccina trebuie făcută „cu destulă prudență”, astfel încât nu se simtă că sunt obligați.
Guvernul discută, de asemenea, cu organizatorii Premier League despre interzicerea participării fanilor la meciurile de fotbal din octombrie dacă aceștia nu au avut ambele doze de vaccin.
O măsură similară ar putea fi aplicată și pentru meciurile internaționale de rugby, pentru concertele și toate evenimentele cu peste 20.000 de participanți.
Discuțiile privind obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii vine în contextul în care sub 60% dintre tinerii de 18-25 de ani s-au vaccinat, rata cea mai mare de infectare se înregistrează la grupa de vârstă 20-29 de ani.
În ciuda faptului că au ridicat toate restricțiile din 19 iulie, numărul de noi cazuri de Covid-19 a scăzut duminică pentru a cincea zi consecutivă, fiind raportate 29.173, față de 48.161 cu o săptămână înainte.