Fostul premier britanic Boris Johnson ar fi luat în calcul, în martie 2021, un raid asupra unei fabrici de vaccinuri din Olanda, pentru a colecta dozele contractate de Londra, pe care Bruxelles-ul amenința să le rețină în UE.

Dezvăluirea, făcută de surse diplomatice pentru tabloidul Daily Mail, actualul angajator al fostului premier, vine cu o zi înainte ca acesta să apară în fața unei anchete pe tema răspunsului guvernului la pandemia COVID.

Raidul, scrie The Guardian, a fost luat în calcul pe fondul unei dispute între Londra și UE, care se îndrepta spre restricționarea exporturilor de vaccinuri peste Canalul Mânecii.

Un Johnson „înfuriat” a cerut serviciilor de securitate să elaboreze „opțiuni militare” pentru a obține dozele „confiscate” de vaccin AstraZeneca de la o fabrică din Leiden, după ce Marea Britanie negociase un acord cu compania.

Ideea a fost abandonată abia după ce diplomații au avertizat că planul ar distruge relațiile Londrei și ar pune în pericol aprovizionarea cu vaccinuri de la fabricile din alte părți ale UE.

Dezvăluirea, scrie cotidianul britanic, a apărut pe prima pagină a ziarelor olandeze, fiind întâmpinată cu un amestec de amuzament și îngrijorare. Ministerul olandez al Afacerilor Externe a confirmat că este „la curent” cu informațiile, dar a refuzat să le comenteze.

Se așteaptă ca Johnson să se refere la acest episod, într-o declarație scrisă care va însoți mărturia sa în cadrul anchetei, ce va avea loc în cursul zilelor de miercuri și joi.

Persoane apropiate de Johnson au informat intensiv presa înainte de apariția sa, sugerând că politicanul va admite că a făcut greșeli în gestionarea pandemiei, dar că va susține, în același timp, că momentul în care a impus măsurile de izolare a sfârșit prin a salva „zeci, dacă nu sute de mii de vieți”, potrivit Times.

Fostul lider conservator va respinge de asemenea afirmațiile potrivit cărora nu s-a concentrat asupra amenințării iminente a pandemiei în timpul unei vacanțe din februarie 2020, când se pare că s-ar fi concentrat pe scrierea unei biografii despre William Shakespeare.

Un purtător de cuvânt al lui Johnson a respins anterior acuzațiile potrivit cărora acesta s-ar fi concentrat asupra cărții în perioada critică de la debutul pandemiei, dar Downing Street nu a negat nici faptul că Johnson a lucrat la carte, pentru care a primit un avans de 88.000 de lire sterline de la editorul său Hodder & Stoughton UK în 2015, de când a devenit prim-ministru în iulie 2019.

„Dovezile arată, din extrasele din jurnal, că nu a fost plecat tot timpul. Se întorcea în birou de la Chevening. Înregistrările arată că a lucrat tot timpul, nu scria o carte. Credem că acest aspect este destul de ușor de rezolvat”, a declarat o sursă apropiată lui Johnson, citată de Telegraph.

Este de așteptat ca Johnson să recunoască unele greșeli atunci când va fi interogat în cadrul anchetei, dar va încerca, de asemenea, să vorbească despre lucrurile pe care crede că le-a făcut bine, de la introducerea vaccinurilor până la deschiderea în cele din urmă a economiei.

El va susține că cei care îl critică o fac din perspective specifice – inclusiv din punct de vedere științific, economic și al sănătății publice mai largi – și că el a fost singura persoană care a trebuit să echilibreze toate aceste lucruri.

Fostul prim-ministru va rezista atacului, potrivit susținătorilor săi, și va încerca, de asemenea, să ofere idei despre cum ar putea face față Marea Britanie unei viitoare pandemii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News