În ciuda faptului că nimeni nu se așteaptă ca Vladimir Putin să aibă vreo dificultate în a obține un al cincilea mandat de președinte, Boris Nadejdin i-a surprins pe unii observatori prin criticile virulente față de ceea ce Kremlinul numește „operațiune militară specială” din Ucraina. El a spus că va opri operațiunile militare, dacă va deveni președinte.

Criticii Kremlinului spun că lui Nadejdin nu i s-ar fi permis să ajungă atât de departe într-un sistem politic atât de strâns controlat fără binecuvântarea autorităților, lucru pe care el neagă.

Cu toate acestea, declarațiile sale deschise despre războiul Rusiei în Ucraina au alimentat speculații că el a depășit o linie roșie nerostită și i se va interzice să candideze din motive tehnice sau va fi forțat să renunțe.

Oficialii electorali vor verifica acum autenticitatea semnăturilor depuse de Nadejdin și de alți potențiali candidați și vor anunța luna viitoare cine vor fi contracandidații lui Vladimir Putin. Comisia Electorală a descalificat în trecut candidați pe motiv că a găsit nereguli în semnăturile depuse.

„Aceasta este mândria mea”, a spus miercuri Nadejdin, referindu-se la semnăturile strânse. „Munca a mii de oameni care nu au dormit timp de multe zile. Rezultatul cozilor la care ați stat, în frig, este în cutii. Va fi foarte greu pentru CEC și autorități să spună că nu observă elefantul din cameră!”.

Un candidat susținut de un partid politic neparlamentar trebuia să adune 100.000 de semnături în cel puțin 40 de regiuni din Rusia pentru a candida în alegerile din 15-17 martie.

Vladimir Putin, care a ales să candideze tehnic independent și nu din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, are nevoie de 300.000 de semnături. El a strâns deja peste 3,5 milioane, potrivit susținătorilor săi.

Urmărește-ne pe Google News