Boris Nadejdin, politician liberal de opoziție ce reprezintă partidul de centru-dreapta Inițiativa Civică, formațiune care în prezent nu este reprezentată în parlament, încearcă să strângă cele 100.000 de semnături necesare de la oamenii din întreaga Rusie ca să poată să candideze împotriva lui Putin.
Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, le-a spus soțiilor soldaților ruși trimiși să lupte în Ucraina că războiul, pe care Kremlinul îl numește „o operațiune militară specială”, a fost „o mare greșeală a lui Putin, desigur, iar consecințele vor fi foarte grave”.
El a afirmat că soldații de pe front „își îndeplinesc datoria, își varsă cu adevărat sângele acolo și își riscă viața – nu vrem decât ca ei să se întoarcă”.
Atât susținătorii, cât și adversarii lui Putin consideră că realegerea acestuia este dincolo de orice dubiu, având în vedere controlul său total asupra pârghiilor puterii și faptul că cel mai cunoscut adversar, Alexei Navalnîi, execută, într-o colonie penitenciară din Arctica, pedepse cu închisoarea care totalizează peste 30 de ani.
Criticii spun că întregul proces este doar o fațadă, menită să dea impresia de concurență într-un sistem democratic în care nu există. Kremlinul susține că Putin, în vârstă de 71 de ani, va câștiga un nou mandat de șase ani, deoarece are un sprijin popular autentic.
Rămâne neclar dacă Nadejdin va reuși să strângă cele 100.000 de semnături necesare pentru a candida la președinție și cât de departe i se va permite să își împingă criticile la adresa războiului.
La scurt timp după ce Putin și-a trimis armata în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, Rusia a adoptat legi care introduc pedepse cu închisoarea severe pentru „discreditarea” forțelor armate sau pentru răspândirea deliberată de informații false despre acestea.
Nadejdin a promis că va prezenta un plan de încheiere a conflictului. Săptămâna trecută, el a adresat, de asemenea, critici dure la adresa autorităților în legătură cu întreruperile de alimentare din sistemul de încălzire care au afectat anumite părți ale Rusiei în plină iarnă extrem de friguroasă.
„Orașele îngheață. Cine este vinovat?”, a întrebat el, într-o postare pe Telegram. „Sumele uriașe de bani care au fost cheltuite și planificate pentru operațiunea militară specială ar fi putut fi investite în îmbunătățirea calității vieții concetățenilor mei”, a adăugat politicianul liberal.
Putin a subliniat clar importanța centrală a războiului în campania sa de realegere atunci când și-a anunțat intenția de a candida din nou, luna trecută, în cadrul unei întâlniri cu soldați și mame ale militarilor uciși în lupte. Săptămâna trecută, el a sărbătorit Crăciunul ortodox pe rit vechi în cadrul unei mici slujbe religioase la care au participat și rudele unora dintre soldații uciși.
Luna trecută, liderul de la Kremlin le-a spus rușilor că armata țării își consolidează poziția pe toată linia frontului din Ucraina și că va continua până când își va atinge obiectivele.
Boris Nadejdin este singurul dintre cei 11 aspiranţi rămași în cursa pentru validarea candidaturilor în vederea alegerilor prezidenţiale din 17 martie care se manifestă împotriva continuării războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia