„Avem nevoie de un buget de apărare de cel puţin 80 de miliarde, mai degrabă 90 de miliarde de euro anual, începând cu 2028, pentru a răspunde cerinţelor pe care le avem din cauza agravării situaţiei de securitate”, avertizează Pistorius.
Ministrul german al apărării a făcut trimitere la liderul rus Vladimir Putin, care duce un război de agresiune împotriva Ucrainei şi amenință țările o ajută să se apere. „Dacă Putin atacă, trebuie să fim pregătiţi să purtăm un război”, a insistat Pistorius.
Comentariile sale vin pe fondul unei presiuni pentru ca statele membre NATO să-și majoreze cheltuielile pentru apărare. Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, este de părere că membrii alianţei trebuie să cheltuiască „mult mai mult” pentru apărare decât obiectivul actual de 2% din PIB, în timp ce președintele reales al SUA, republicanul Donald Trump, își dorește un nou prag, de cel puțin 5% din PIB.
Pentru a asigura o astfel de creştere bugetară, Boris Pistorius ar favoriza o reformă a frânării îndatorării Germaniei , care pune un plafon constituţional pentru deficitul bugetar.
„Cred că este greşit din punct de vedere politic să aderăm în mod rigid la frânarea îndatorării în această situaţie”, spune ministrul german. „Dacă finanţăm cheltuielile necesare pentru apărarea noastră din bugetul normal, acest lucru blochează capacitatea statului de a acţiona, pune în pericol securitatea socială şi, astfel, întăreşte partidele extremiste”, explică el.
Pistorius s-a pronunţat, de asemenea, în favoarea participării Germaniei la un efort european de a trimite forţe de stabilizare și supraveghere în Ucraina, dar a subliniat că un astfel de plan ar putea fi pus în aplicare numai după încheierea războiului.
Oficialii germani au avertizat în repetate rânduri asupra pericolului ca Vladimir Putin să-și continue agresiunea militară în Europa în cazul capitulării Ucrainei. Potrivit șefului Serviciului Federal de Informații (BND), Bruno Kahl, Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat membru NATO până la sfârșitul acestui deceniu.
De altfel, ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, le-a transmis soldaților săi că trebuie să fie pregătiți pentru un posibil conflict militar cu NATO în Europa „în următorul deceniu”.