Duhurile rele au fost alungate de pe intreg teritoriul satului Micesti (Alba). Oamenii bolnavi se simt mai bine, vacile dau mai mult lapte si satenii spun ca hambarele vor fi pline. Toate acestea sunt posibile datorita purificarii satului cu ajutorul bostanilor tamaduitori.
Sambata noaptea, intreaga suflare a Micestiului, cu mic cu mare, s-a adunat in curtea scolii pentru a participa la un obicei ce dateaza din negura timpului. Este vorba de „Festivalul bostanilor tamaduitori”. Copii si bunici, femei si barbati au venit purtand in brate cate un bostan curatat in interior, avand inauntru o lumanare sfintita din biserica.
Bostanul este taiat in asa fel incat sa reprezinte chipul unui om, cu ochi, nas si gura. „Este o datina strabuna, mostenita din mosi stramosi. Conform obiceiului, in luna octombrie, in penultima sambata, localnicii din sat se aduna la lasarea noptii intr-un loc dinainte stabilit. Aici isi aprindeau lumanarile sfinte din interiorul bostanilor sculptati in diverse moduri si se invarteau in cerc murmurand rugaciuni. Fiecare satean purta in brate un bostan sculptat in asa fel incat sa reprezinte chipul unui om si o anumita expresie a fetei. Astfel, cei care aveau acasa oameni suferinzi tineau in maini bostani care exprimau tristetea si durerea de pe chipul celor bolnavi. Majoritatea localnicilor veneau cu bostani cu chip infricosator, care sa sperie duhurile rele din sat. Dupa ce se rugau si se invarteau in locul ales, satenii strabateau toate ulitele urbei cu bostanii luminati in brate, pana dupa miezul noptii. Bostanii erau apoi pusi in cerc, in mijlocul satului si, la lumina lumanarilor, localnicii jucau si se veseleau pana la ivirea zorilor.
Dupa acest ritual, viata in sat devenea mai buna. Oamenii nu se mai certau ca inainte, cei bolnavi se simteau mai bine si lumea era fericita”, ne-a declarat batranul Nicodim Rusan.
Micestiul este printre putinele sate din Transilvania unde se mai mosteneste acest obicei. Sambata noaptea, peste o suta de bostani tamaduitori simbolizand cele mai infricosatoare chipuri au poposit in curtea scolii din Micesti.
Copiii din sat s-au intrecut in sculptarea celor mai diverse expresii umane: chipuri suferinde, incornorate, cu dinti in gura, inspaimantatoare etc. Incercand sa respecte traditia, cei prezenti au pus bostanii jos, in cerc, si au dansat in ritmurile moderne ale muzicii usoare, la lumina izvorata din chipurile hade. Batranii din sat i-au rasplatit cu dulciuri, struguri, must dulce si nuci. Din cauza noptii friguroase, discoteca s-a mutat in incinta caminului cultural.
Dimineata, o data cu ivirea zorilor, tinerii si-au luat bostanii si i-au ingropat in gradina. Datina spune ca astfel, pana la anul, intreaga familie si gospodarie vor fi aparate de duhurile rele, de necaz si durere.

 
 

Urmărește-ne pe Google News