- Luni, o publicație din Botoșani a publicat, cu nume și prenume, declarațiile unei femei din comuna Vlădeni, soția unui pacient decedat, care descria un astfel de episod. Sunată de Libertatea, soția și-a schimbat declarația. “Nu eram eu acasă, ci fiica”. Ce spune fiica?
Îmi oferea 30 de milioane să spun că soțul a murit de coronavirus.
Gabriela Doroftei, soția pacientului decedat, pentru botosani.ro:
Luni, 25 mai, la prima oră a dimineții, site-ul stiri.botosani.ro a publicat un amplu articol, sub semnătura jurnalistei Roxana Aiacoboaei, referitor la decesul unui bărbat diagnosticat cu SARS-CoV-2.
Familia lui Petruț Doroftei, bărbatul decedat, a declarat pentru stiri.botosani.ro că ar fi fost vizitată acasă, în comuna Vlădeni, de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică din județ care le-ar fi cerut să semneze niște acte prin care să ateste infectarea bărbatului, contra sumei de 3.000 de lei.
Botosani.ro e un site normal, fără o reputație de publicație de scandal, dar și fără mari resurse.
Un profesor de jurnalism din Iași, pentru Libertatea:
În textul de pe botosani.ro, sunt redate declarațiile soției Gabriela și ale fiicei Roxana.
“Îmi oferea 30 de milioane să spun că soțul a murit de coronavirus”
“Au venit un domn și o doamnă de la DSP, așa s-au recomandat, deși nu s-au legitimat, să știm nume și prenume. Era o doamnă în vârstă, ea a vorbit cu mine. Îmi oferea 30 de milioane să spun că soțul a murit de coronavirus”, a declarat soția bărbatului în presa locală.
Mi-a spus să semnez nu știu ce foaie cum că soțul a murit de COVID pentru 30 de milioane, eu am refuzat pentru că știu sigur că soțul meu nu avea nici o legătură cu asta.
Gabriela Doroftei, pentru botoșani.ro:
La rândul ei, fiica femeii a declarat că “doamna” care a făcut această propunere neobișnuită “a spus-o în prezența unui polițist, cred că chiar a șefului secției din Corni (n.r. – comună vecină cu localitatea de domiciliu a familiei Doroftei). Adică nu aberăm noi”.
Familia nu crede că bărbatul a murit de COVID
Soția lui Petruț Doroftei a mai declarat presei locale că ea nu crede că soțul ei de 58 de ani, care fusese internat în ultima zi din aprilie în spital din cauza unor probleme cardiace, iar ulterior externat după ce simțea mai bine, avea coronavirus.
Bărbatul fusese testat de două ori negativ, numai că după ce i s-a făcut rău din nou pe 10 mai , a murit după două zile, din cauza unui stop cardiorespirator. Familia susține că a aflat că bărbatul avea COVID-19 în ziua în care trebuie să-l înmormânteze, pe 13 mai și că nu a fost lăsată să vadă sau să atingă cadavrul acestuia la morgă.
Soția bărbatului, pentru Libertatea: “Eu nu eram acasă, nu a vorbit cu mine”
Libertatea a contactat-o pe autoarea articolului, jurnalista Roxana Aiacoboaiei, care a fost de acord să ne pună în legătură cu familia din comuna Vlădeni.
Am contactat-o, deci, pe Gabriela Doroftei, pentru a afla mai multe informații despre această vizită.
Numai că, dacă în declarația inițială, femeia a spus că ea, personal, a discutat cu presupusa angajată a DSP, în declarația pentru Libertatea revine și declară că nu era acasă la momentul vizitei.
Eu nu eram acasă, era fata când a venit de la DSP. Eu nu știu.
Gabriela Doroftei pentru Libertatea:
Singura în măsură să clarifice, așadar, unele aspecte ale vizitei rămâne fiica femeii, Andreea Doroftei.
Ce spune fata
Andreea Doroftei își păstrează afirmația că i s-au oferit bani, dar schimbă o partea a datelor concrete ale întâmplării.
Dacă, inițial, ea indică prezența unui polițist, posibil chiar șeful de post din comuna Corni, drept posibil martor, în răspunsurile sale pentru Libertatea, martorul “dispare”.
Din declarațiile Andreei Doroftei reiese că familia a fost vizitată de o femeie care purta mască, aceasta prezentându-se drept angajată a DSP, însoțită de un bărbat care însă nu a asistat la discuție.
“Or zis că sunt de la DSP și trebuie să semnăm niște acte ca să luăm bani și să stăm în carantină. Da, mi-a zis să semnăm ca să luăm bani și noi nu am vrut. Au spus că domnul Petruț o avut COVID, că trebuie să semnăm acte ca să luăm banii aceia și au spus că sunt de la DSP, atât. Nu erau polițiști, era doar un domn în mașină. Eu am vorbit numai cu doamna”, a declarat Andreea Doroftei.
Întrebată dacă a văzut presupusele acte care ar fi trebuit semnate, ea a declarat că femeia ar fi chemat-o undeva “în oraș”. În cursul vizitei, femeia nu le-a arătat nici un document.
“Nu ne-au dat acte, au zis că trebuie să mergem în oraș să semnăm actele care arată că tata avea virusul, că trebuie să semnăm noi că avea virusul”, a susținut Andreea Doroftei pentru Libertatea.
La rândul ei, Gabriela Doroftei mai susține că ar fi fost sunată, în cursul zilei în care a avut loc vizita, de către reprezentanți ai DSP care au anunțat-o că o vor vizita.
Libertatea i-a contactat atât pe șeful Poliției Rurale Botoșani, cât și pe șefii de post din comunele Vlădeni și Corni pentru a afla ce știu despre acest caz, însă nici unul dintre ei nu a vrut să comenteze.
DSP neagă categoric acuzațiile și cere anchetă
Directoarea DSP Botoșani, medicul urgentist Monica Adăscăliței, a declarat pentru Libertatea că DSP nu a comunicat cu familia Doroftei decât telefonic.
Este un fals. Singurele contacte cu familia au fost telefonice, conform metodologiei. Angajații DSP nu au avut contact direct cu această familie. Medicul epidemiolog a cerut ajutorul celor din Centrul Județean de Coordonare a Intervenției la nivel local – Poliție Locală, primarul comunei Vlădeni, pentru că familia nu voia să accepte izolarea.
Monica Adăscăliței, DSP Botoșani:
“Cei de la DSP nu se deplasează la domiciliul decedaților, nu în condițiile în care el a decedat în spital, nu la domiciliu”, a spus Adăscăliței.
Întrebată dacă, în procedura DSP, familiile celor decedați trebuie să semneze acte care să confirme sau să infirme diagnostice, Adăscăliței a răspuns că nu.
“Nu, DSP nu cere nici o semnătură, pacientul a decedat în spital. A fost internat în Spitalul Județean, după două teste negative a plecat la domiciliu. A revenit ulterior la o reinternare, agravându-se o patologie mai veche, a fost testat de coronavirus și a ieșit pozitiv. Uitați-vă că în articol scrie că cei de la DSP nu ar fi prezentat nici o legitimație. Colegii mei se legitimează, au legitimație de serviciu”, au spus oficialii DSP.
Cazul a ajuns și la prefect
Monica Răileanu, purtător de cuvânt al Centrului Județean de Coordonare a Intervenției la nivel local, a declarat pentru Libertatea că acest caz este în atenția prefectului și că, în urma sesizărilor, un echipaj de poliție a fost trimis la fața locului pentru demararea unei anchete.
Viceprimarul comunei Vlădeni, George Robert Babei, a declarat pentru Libertatea că nu deține informații cu privire la caz, dar, în mod normal, primăria își trimite angajații la cei cărora li se impune izolarea pentru a le aduce la cunoștință obligațiile pe care le au.
Cine și cum ia banii de la Ministerul Sănătății pentru pacienții infectați
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a explicat pentru Libertatea cum se încasează “stimulentul de risc” de către personalul medical, informații care se regăsesc și în OUG nr 43/2020. Este vorba despre 2.500 de lei brut, acordați lunar.
“Banii îi primește personalul medical care gestionează și e direct implicat în gestionarea pacienților confirmați. Toate listele cu personalul medical implicat sunt trimise la minister sub semnătura managerilor unităților respective. Ei sunt cei care își asumă, ei știu exact personalul medical care gestionează cazurile. Banii se acordă și către DSP-uri.”.
Întrebată dacă suma depinde de numărul pacienților tratați, Grigore a răspuns că nu.
Ce acte trebuie să semneze familiile celor decedați
Conform Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu SARS-CoV2, reglementat prin Ordinul 570/2020, familia celui decedat nu semnează altceva decât o declarație prin care atestă identitatea defunctului.
Astfel, potrivit actului normativ, “cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecție descris anterior. În caz de identificare pozitivă (potrivire), vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat”.
Într-un material documentat de Libertatea, Vladimir Beliș, fost director al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici, spune că astfel de zvonuri sunt, pur și simplu, absurde.
La rândul său, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, susține că este exclus ca familiile celor decedați să negocieze cu medicii cauza decesului.
Mai ales că, potrivit procedurii de stabilire a cauzei decesului, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un deces survenit în spital, familia nu are nici un cuvânt de spus în cauza decesului.