Aceste dispozitive – dotate cu antenă GPS, detector radar și un minipanou solar – identifică ambarcațiunile întâlnite de păsări în zborul lor și transmit informațiile autorităților. Orice vas suspect se consideră că face braconaj, iar patrula de coastă aflată cel mai aproape poate fi trimisă de urgență să-l rețină.
Dispozitivul avea, inițial, alt scop
Noua tehnologie, testată în zona Insulelor Subantarctice ale Noii Zeelande, a fost creată cu alt scop: cel al conservării speciei. Biologii aveau nevoie să știe traseul pe care zboară păsările și locurile lor de cuibărit și să le învețe obiceiurile.
În timp însă, cercetătorii au descoperit că noua tehnologie le aduce un dublu beneficiu, pentru că dispozitivele detectau ambarcațiunile care practicau braconajul.
La nivel global, este estimat că pescuitul ilegal e o afacere din care se câștigă anual peste 23 de miliarde de dolari.
30% din ambarcațiunile detectate în timpul testelor pescuiau ilegal
În acest moment, 169 de albatroși dotați cu astfel de detectoare radar zboară în sudul Oceanului Indian, iar o altă patrulă de “spioni înaripați” a fost eliberată pe coasta de vest a Americii de Sud.
Un albatros “spion” poate detecta o ambarcațiune de la o distanță de 30 km, iar când vasul intră în raza vizuală a păsării cercetătorii primesc aproape instantaneu datele despre acesta.
Din 353 de ambarcațiuni detectate cu ajutorul acestor dispozitive până acum, 30% s-au dovedit a fi ale unor braconieri.