Asa s-ar descrie masacrul inaripatelor salbatice care cad prada braconierilor in padurile din jurul Bucurestiului.
Mircea Gogu, directorul Centralei Ornitologice Romane, spune ca braconajul speciilor de pasari ocrotite de lege e pacatul cel mai mic. Specii rare din fauna mondiala sunt prinse, fripte la gratar si mancate de prinzatori profesionisti.
Comertul cu pasari salbatice e o afacere proasta. Pentru castiguri nesemnificative, braconierii intind plase si pun capcane in padurile din apropierea Capitalei. Din multitudinea de pasari capturate, foarte putine ajung la vanzare. „Braconierii comercializeaza numai masculii, mai frumosi decat femelele. Mai mult de jumatate din pasarile rare sunt femele, asa ca nu au cum sa le vanda. Le rup gatul, le jumulesc si le arunca pe gratarul incins. E un festin macabru cu animale ocrotite in toate tarile civilizate”, ne-a spus ornitologul Mircea Gogu. Ospatul cu specii precum florinte, mugurar, bot-gros si cintezoi a devenit o practica pe care nimeni nu o poate opri. Seful ornitologilor spune ca politia nu poate face pande pentru atata lucru.
„Incercam sa le distrugem braconierilor reteaua de comercializare. Impreuna cu inspectorii Primariei Capitalei facem in fiecare duminica razii in piata Obor, principalul punct de distributie a pasarilor salbatice. Am vazut acolo ca nici masculii nu au o soarta mai buna”, continua Mircea Gogu.
Mafia pasarilor salbatice si-a ales distribuitori pe care e greu sa-i pedepsesti. Majoritatea sunt batrani zdrentarosi, care habar nu au ca s-au implicat intr-o ilegalitate.
„Pentru doua sau trei sute de mii de lei, chinuiesc pasarile salbatice in colivii inguste. La ultimul control am vazut o babuta care vindea trei cintezoi. Pasarile in captivitate au fost infometate si bagate intr-o colivie minuscula. I-am gasit la vanzare in Obor. Nu mai aveau aproape deloc pene. Aratau jalnic. I-am confiscat si i-am luat acasa sa-i ingrijesc. Daca se mai fac bine o sa-i eliberez”, povesteste seful Centralei Ornitologice Romane.
In urma controalelor pasarile sunt confiscate, iar cele sanatoase sunt inelate si eliberate in padurile din spatele Lacului Morii, Cernica si cele de la Otopeni. Pasarile bolnave sunt tinute pana la vindecare la domiciliul ornitologilor.