Cum Sarbatorile de iarna se apropie, romanii incep sa se gandeasca de unde sa-si procure traditionalul brad de Craciun. Reporterii Libertatii au vizitat cea mai mare pepiniera din tara, langa Sibiu, si va pot spune cum se recolteaza brazii si cum ajung acestia in pietele romanesti.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva va incepe saptamana viitoare recoltarea brazilor de Craciun din padurile romanesti. Anul trecut, din cea mai mare pepiniera din tara, aflata la 30 de kilometri de Sibiu, au fost recoltati pentru a fi impodobiti de sarbatori in casele romanilor aproximativ 17.000 de brazi. Si in aceasta iarna, pepiniera de langa ‘Capitala culturala europeana va fi principala noastra sursa de pomi de Craciun, urmand a fi recoltati cam tot atatia brazi ca si in 2006. ‘Metoda de cultivare a brazilor este simpla si nu presupune nici un efort financiar.
Samanta lor cade singura, nu e nevoie sa fie plantata, ne-a explicat Marius Ureche, specialist Romsilva Sibiu.
Pentru ca brazii cresc aproape unul langa altul, padurarii trebuie sa intervina pentru a-i rari si a le da posibilitatea sa se dezvolte. ‘Cand ajung la o inaltime de minimum 1,3 metri, ii taiem, prin selectie, ii scoatem cu carutele din padure si ii ducem in canton, spune padurarul Vasile Lazaroaie.
Aici, la canton, brazii sunt marcati cu un timbru special, care le atesta provenienta. Un pom de pana la doi metri costa 30 de lei. De aici si pana ajung in casele noastre intervin adaosurile speculantilor care fac, in unele cazuri, ca pretul final al brazilor sa fie de 7-8 ori mai mare decat cel initial.
Au aparut cei din Danemarca
Pe piata romaneasca au aparut deja brazii din Danemarca si Olanda. Astfel, pe site-ul www.brazidecraciun.ro, un pomisor de jumatate de metru costa 150 de lei, iar unul de doi metri, 380 de lei. Pe de alta parte, brazii romanesti de la Sibiu pleaca din padure cu preturi mici.