Autoritățile speră ca pesta să nu ajungă în ferme pentru că atunci dezastrul va fi de nemăsurat. Și, în timp ce autoritățile se gândesc la marile crescătorii de porci, gospodarii care-și cresc cu sudoare animalele pentru consumul propriu au ajuns să se revolte și să dea semnătură că nu sunt de acord cu eutanasierea animalelor în scop preventiv.

Localnicii din satul Valea Cânepii, din comuna Unirea, nu au acceptat, luni, ca animalele lor să fie sacrificate, deşi în localitate a fost confirmată prezenţa pestei porcine. Sătenii s-au împotrivit, însă, nefiind de acord ca personalul desemnat de către DSV să intre în gospodării şi să înceapă asomarea porcilor. Zeci de săteni s-au adunat în centrul localităţii pentru a protesta, iar demersul lor i-a determinat pe inspectorii sanitar-veterinari să anuleze operaţiunea de eliminare a efectivelor de porci.

Pentru ca echipele de asomatori să plece din sat, oamenii au fost puşi să semneze un proces-verbal în care s-a consemnat că nu i-au primit în gospodăriile lor pe reprezentanţii DSV. Tuturor li s-a explicat faptul că, dacă semnează acest document, nu vor avea dreptul la despăgubiri, în caz că or să le moară animalele de pestă porcină.

”Am format patru echipe, dintre care două acţionează deja în comuna Tufeşti, una în satul Lanurile, iar una ar fi trebuit să înceapă treaba, de luni dimineaţă, în satul Valea Cânepii. Din păcate, cetăţenii de aici au refuzat să lase personalul nostru să intre pe proprietăţile dumnealor. În faţa acestui refuz categoric, a trebuit să oprim operaţiunea în Valea Cânepii, iar echipa de acolo a venit în sprijinul celei din Lanurile. Oricum, nu e normal să se întâmple aşa ceva. Lumea ar trebui să înţeleagă că aceste eutanasieri preventive reprezintă singura modalitate de a lupta cu pesta porcină africană”, a declarat directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan.

Acesta spune că, la ora actuală, angajații DSV sunt „în război total” cu pesta porcină africană, iar prin refuzul lor cetăţenii din Valea Cânepii îi împiedică să-și facă treaba.

„Avem o listă cu semnături a celor care s-au împotrivit şi urmează să vedem cum se va proceda în continuare, o să încercăm să îi convingem că trebuie să colaboreze şi sper că vom reuşi”, a precizat Gicu Drăgan.

Directorul DSV Brăila a dezmințit faptul că pentru toţi porcii sacrificaţi se acordă o despăgubire de doar 8 lei pe kilogram. El a explicat că valoarea despăgubirii este stabilită de o comisie specială, care ţine cont de mai mulţi factori și că preţurile se încadrează între 8 şi 12 lei pe kilogram.

Pe de altă parte, autoritățile transmit că nu este altă cale atunci când apare un focar de pestă porcină decât uciderea preventivă a tuturor porcilor din acea localitate si din localitățile învecinate pe o rază de zece kilometri.

În județul Brăila, în acest moment sunt 16 focare de boală la Frecăței, Berșetii de Jos, la Mărașu, Victoria și Viziru. Până acum, au fost uciși peste 7.500 de porci, dintre care peste 7.100 ca măsură preventivă. Grija cea mai mare a autorităților este ca virusul să nu intre și în ferme pentru că atunci chiar ar fi un dezastru.

“Ar fi un adevărat dezastru dacă virusul ar pătrunde în aceste ferme cu efective mari. Facem tot posibilul să le protejăm. Tocmai de aceea, când a fost confirmat focarul de la Lanurile, localitate aflată la mai puţin de 10 kilometri de aceste obiective economice, am oprit temporar operaţiunile de eutanasiere din localităţile Agaua, Măraşu şi Ţăcău, din Insula Mare, pentru a muta personalul în zona de influenţă a focarului de la Lanurile”, a mai spus directorul DSVSA Brăila.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană şi au fost eutanasiaţi 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâţi ca măsură preventivă.

Pesta porcină i-a adus ministrului Agriculturii, Petre Daea, cele mai aspre critici după ce a comparat, într-un interviu, eutanasierea porcilor infectaţi cu Holocaustul.

  • Guvernul a fost avertizat din februarie 2017 de Comisia Europeană că nu face suficient pentru prevenirea pestei africane.
  • În iulie 2017, primul focar apare în România, în Satu Mare. Apoi, urmează unul în județul Tulcea, ținut secret, tot în 2017.
  • În 13 februarie 2018, când deja existau mai multe focare confirmate de pestă africană, șeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, a înlocuit inspecția medicilor veterinari în gospodării cu o analiză din birou.
  • În iunie 2018, epidemia se întinde. Peste 60.000 de porci au fost sacrificaţi până acum în încercarea de a limita epidemia.

Anul 2018 nu începea cu măsuri de combatere a pestei porcine, ci cu o hotărâre de Guvern pentru sprijinirea crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița, în perioada 2018-2020. O schemă de sprijin financiar de 4,6 milioane de lei, pentru programul de susținere a acestor crescători de porci.

Citește și:

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Băiatul lui Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte de molimă! Guvernul știa că vine pesta, dar populația și ceilalți fermieri au aflat ultimii!

Urmărește-ne pe Google News