Decizia Curții de Apel Bacău este definitivă, chiar dacă inițial instanța de fond hotărâse condamnarea brancardierului la plata unei amenzi de 7.500 de lei, transformate în 250 de zile de pușcărie în caz de neachitare.

Totodată, Spitalul Județean de Urgență Neamț, unde lucra brancardierul, fusese obligat la plata a 200.000 de lei familiei pacientului, drept daune morale.

După pronunțarea soluției de achitare, soția și fiii pacientului vătămați nu au mai primit niciun leu daune morale, aceștia fiind nevoiți să se adreseze instanţelor civile pentru eventuale despăgubiri.

Incidentul în urma căruia un bărbat de 75 de ani, cu handicap locomotor, s-a ales cu un picior rupt din cauza neglijenței brancardierului, a avut loc în anul 2014.

Pacientul fusese externat din Spitalul Județean de Urgență Neamț și urma să fie transportat acasă cu o ambulanță neclasificată, doar cu ambulanțier. Acesta din urmă a solicitat ajutorul unui brancardier din Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, pentru că nu-l putea urca singur pe bătrân în ambulanță.

“Aoleu, mi-ai rupt piciorul!”

“Ambulanţierul a oprit căruciorul cât să permită deschiderea portierei dreapta spate, a poziţionat căruciorul între portieră şi banchetă, persoana vătămată şi-a ridicat picioarele cu mâinile, şi le-a pus singură în maşină, în locul unde se stă cu picioarele; inculpatul s-a dus pe partea stângă spate, a intrat în genunchi în maşină, fiind nervos pentru că i se solicitase ajutorul, iar ambulanţierul i-a cerut să aibă răbdare, să ridice bolnavul din scaun, însă inculpatul a apucat “cu ciudă” de pijamaua bolnavului, din zona brâului, începând să tragă; ambulanţierul a strigat la el să aibă răbdare şi grijă că picioarele pacientului sunt îndoite, însă inculpatul a tras în continuare, moment în care martorul a auzit o pocnitură de os, iar bolnavul a strigat: «Aoleu, mi-ai rupt piciorul», spunând că îl doare”, se menţionează în hotărârea Curţii de Apel Iaşi.

Fractura care apare doar în anumite
acte

Fiind ameninţat cu poliţia de către şoferul de la Ambulanţă, brancardierul a adus o targă pe care a aşezat pacientul, acesta fiind transportat la secţia de radiologie. În urma examinării radiologice, s-a stabilit că pacientul a suferit “o fractură supracondiliană genunchi stâng fără deplasare”.

Pacientului i s-a imobilizat piciorul cu atelă ghipsată, însă în mod inexplicabil în documentele de externare nu a fost consemnat diagnosticul de fractură. Ulterior, după declanşarea anchetei, procurorii au solicitat documentele spitalului, consemnarea diagnosticului de fractură fiind găsită în evidenţele serviciului de Radiologie, nu şi la UPU, mai scrie Adevărul.

La o zi după fracturarea piciorului, pe 28 iulie 2014, bătrânul a solicitat externarea din spital.

Medicii legiști au stabilit însă că pacientul avea nevoie de 75-85 de zile de îngrijiri medicale.

Evoluţia
stării de sănătate nu a fost una favorabilă, iar în primăvara anului 2015
bărbatul a suferit o nouă intervenţie chirurgicală în cadrul Spitalul Judeţean
de Urgenţă Neamţ.

În urma complicaţiilor
şi suferinţelor, bărbatul a murit pe 23 noiembrie 2015.

Familia a
formulat plângere penală, iar în urma cercetărilor, brancardierul din cadrul
UPU a fost pus sub acuzare pentru neglijenţă în serviciu.

În timp ce
Judecătoria Piatra Neamț a condamnat cinismul și neglijența brancardierului,
Curtea de Apel Bacău a stabilit că atribuţia concretă stabilită în sarcina
inculpatului, cu privire la care se reţine comiterea infracţiunii, nu este
prevăzută expres de o lege.

“Ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 518/2017, atribuţia de serviciu în exercitarea căreia se afla inculpatul şi pe care acesta a încălcat-o trebuie să fie prevăzută expres de lege, noţiune înţeleasă ca act adoptat de Parlamentul României sau ordonanţă (simplă sau de urgenţă) emisă de Guvernul României. Examinând dispoziţiile legale invocate în rechizitoriu, rezultă că acea conduită imputată inculpatului – respectiv obligaţia că brancardierul transportă bolnavii şi ajută personalul autosanitarelor la coborârea şi transportul bolnavilor în incinta secţiei, nu este prescrisă de lege, o atare obligaţie nefiind stabilită decât general în fişa postului de brancardier – iar cu adresa din 15.10.2018, partea responsabilă civilmente SJU Piatra Neamţ a comunicat că nu există alte acte administrative care să reglementeze atribuţiile brancardierilor”, au invocat magistraţii Curţii de Apel Bacău.

 
 

Urmărește-ne pe Google News