UPDATE 26 noiembrie: Alexandru Constandachi a încălcat ordinul de protecție vineri seară, la doar câteva ore după ce poliția i-a montat brățara de monitorizare.
Diana a declarat pentru Libertatea că vineri dimineață a fost sunată de poliție pentru a merge la secție.
Justițiarul nu se poate apropia de ea la o distanță mai mică de 200 de metri
„Am făcut plângere după ce am primit amenințarea cu arma și cu decapitarea și am zis că suspectez că ar putea fi fostul meu. M-au sunat de dimineață, să merg să completez un formular, să vedem dacă e risc iminent. Am răspuns la întrebările dintr-un chestionar și a ieșit că e risc iminent”, a povestit ea pentru ziar imediat după ce a ieșit de la poliție.
După patru ore petrecute la Secția 11, tânăra a obținut ordin de protecție pentru cinci zile. Ordinul a venit la pachet cu sistemul de monitorizare pentru agresor, adică o brățară electronică pentru Alexandru Constandachi.
Asta înseamnă că bărbatul nu se poate apropia de ea. Dacă el vine la o distanță mai mică de 200 de metri, tânăra este avertizată pe telefon, la fel și poliția.
După cele cinci zile în care este valabil ordinul obținut astăzi, Diana va trebui să meargă în instanță, pentru a cere prelungirea lui.
„Cine vrea să se apropie de ea? Eu vreau să fug de ea”
Alexandru Costandachi a postat în cursul zilei de vineri pe rețelele sociale o poză în care expune brățara electronică. „E o chestie administrativă, nu este o chestie penală”, a spus el. „Cine vrea să se apropie de ea? Eu vreau să fug e ea”, a adăugat el, referindu-se la faptul că ordinul de protecție obținut de Diana îi interzice să se apropie de ea la mai mult de 200 de metri.
Libertatea a scris astăzi despre cum Alexandru Constandachi și-a hărțuit mai multe foste partenere. Una dintre ele, Diana, a depus încă de acum doi ani plângere împotriva lui, după sute de apeluri, mesaje și e-mailuri trimise săptămâni la rând și după mai multe vizite la ea la apartament, uneori chiar în toiul nopții.
Sistemul de monitorizare prin brățări electronice pentru agresori funcționează deocamdată în cadrul unui proiect-pilot, în București, Iași, Vrancea și Mureș. În total vor fi utilizate 964 de kituri de monitorizare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!Boro67 • 25.11.2022, 22:31
Chiar astăzi e ziua combaterii violenței de gen. Peste tot in UE. Nu și în România. Romania iubește violenta. Romania-o tara de traficanți de carne vie. Romania hărțuiește ! Romania e o misogina cu crucea la gat. Rușine Poliției Agresoare Romane
danielvinca • 25.11.2022, 21:33
Politia locala nu are atributii pe chestii de judiciar. E treaba Politiei Nationale ba chiar a Parchetului.