Brâul Maicii Domnului va sosi la Braşov luni, 21 martie, la ora 13, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Piaţa Sfatului, şi va sta spre închinare până miercuri, 23 martie, la ora 22. Joi, 24 martie, delegaţia din Grecia va duce Brâul Maicii Domnului la Sibiu, la Catedrala Mitropolitană, unde va rămâne spre închinare până sâmbătă, 26 martie, la ora 9.

„Brâul este ţesut din păr de cămilă şi alături de Cinstitul ei Acoperământ, constituie o amintire preţioasă ce se păstrează din viaţa pământească şi smerită a Maicii Domnului, fiind cinstit cu multă evlavie de credincioşii ortodocşi din întreaga lume”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Ardealului.

O parte din Brâul Maicii Domnului se păstrează în Mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, iar cealaltă parte se păstrează în Mănăstirea Vatopedi, din Muntele Athos.

Mitropolia Ardealului a realizat un scurt istoric al Brâului Maicii Domnului. Astfel, potrivit Tradiţiei, Apostolul Toma, întristat că nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul ei Brâu, acesta fiind ţesut de însăşi Maica Domnului din păr de cămilă. După o scurtă perioadă în Capadocia, Sfântul Brâu a fost adus în Ierusalim, de către împăratul Teodosie cel Mare şi s-a păstrat aici până în secolul al IV-lea. În anul 395, Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu al Maicii Domnului la Constantinopol. În secolul al X-lea, împărăteasa Zoe, soţia lui Leon cel Înţelept, în urma vindecării sale miraculoase, a brodat Brâul cu fir de aur, forma în care se păstrează şi astăzi, şi l-a reaşezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.

De-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumăraţi bolnavi, în special pe cei de cancer, şi a ajutat să nască o mulţime de femei care nu puteau avea copii. De altfel, se spune că o bucată de Brâu luată de la Muntele Athos, în anul 1552, şi adusă la Mitropolia Dimitriadei, în timpul unei epidemii de ciumă, a însănătoşit oamenii.

De asemenea, Mitropolia Ardealului arată că Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a făcut să înceteze diferite epidemii: în anul 1813, Brâul de la Vatopedi a fost adus în Ţara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în anul 1971, sultanul turc sub a cărui protecţie se găsea Sfântul Munte Athos după căderea Constantinopolului a dus Brâul în ţara sa pentru îndepărtarea holerei; în anul 1894, Brâul a fost dus la Chios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantaţiile de lămâi şi portocali.

Citeşte şi: Brâul Maicii Domnului face minuni

 
 

Urmărește-ne pe Google News