Tinerii din Asociația Ecostuff, cei care au realizat brazii, au făcut apel la timișoreni să le doneze materiale reciclabile. Oamenii s-au mobilizat exemplar și au dus de la capace de bere până la roți vechi de biciclete sau pahare de plastic.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 18

Prin acest proiect, membrii asociației vor să îi convingă pe cei din administrația publică locală că brazii de peste 15 metri care sunt împodobiți pentru târgurile de Crăciun sunt arbori tineri, care au nevoie de 45 de ani să crească în pădure și de 55 de ani în câmp deschis.

Brazii din materiale reciclabile vor putea fi admirați începând din 9 decembrie în Piața Libertății din Timișoara.

Larisa Rusu coordonează proiectul și spune că a fost uimită de cât de mulți oameni au vrut să se implice.

„Ideea ne-a venit acum vreo doi ani, când am aflat că un brad are nevoie de 45 de ani să crească la 15-20 de metri, cât este înălțimea unui pom împodobit la un târg de Crăciun. E nevoie de 45 de ani dacă este în pădure, dacă este în câmp deschis, atunci bradul are nevoie de 55 de ani. Ne-am gândit că se poate și altfel, mai ales cu despăduririle din țara noastră. E păcat să tăiem un brad tânăr, un brad trăiește peste 400 de ani, cum să-l tăiem la 45 de ani”, explică cu convingere Larisa Rusu.

Proiectul celor de la Ecostuff se numește #possibiliTREE și este, de fapt, o instalație din 11 brazi. Voluntarii speră că vor reuși să le transmită timișorenilor că pot fi făcuți și altfel de pomi de Crăciun.

„Este o instalație, o alternativă la bradul tăiat, din centrul orașului, sunt 11 brazi făcuți din materiale diferite, toate recuperate, de aceea i-am și spus proiectului #possibiliTREE, pentru că sunt o mulțime de posibilități să faci un pom de Crăciun, nu trebuie să tăiem păduri. Noi nu avem probleme cu brazii de cumpărat pentru acasă, de maximum doi metri, ei cresc precum roșiile, sunt de cultură, sunt plantați în zone cu limită de înălțime, sunt făcuți pentru a fi tăiați, dar cei mari, din păduri, cu siguranță nu merită tăiați”, spune Larisa.

„Fabrica de brazi”: O hală dezafectată, cu o chirie de 600 de euro lunar

După ce au pus toate detaliile pe hârtie, tinerii din Ecostuff au găsit un spațiu, o hală dezafectată, pentru care plătesc 600 de euro, lunar, fără utilități. Nu aveau nici căldură, nici curent, dar zeci de tineri le-au sărit în ajutor. I-au spus „Fabrica de brazi”.

„Nu știu exact câți voluntari avem. I-am pus să semneze condică în momentul în care vin la Fabrica de brazi și în momentul în care pleacă. Nu i-am numărat încă, mai avem de lucru. Mergem zilnic la Fabrica de brazi, de la ora 12.00 la ora 20.00, suntem cam trei sau patru oameni în fiecare zi. Abia la inaugurare o să avem o cifră exactă. Spațiul l-am închiriat, costă o tonă de bani, este practic o hală fără căldură în fosta Fabrică de țigări din Timișoara. Nu avem baie, nu aveam nici curent, a trebuit să cumpărăm tot ce trebuie ca să facem instalație electrică de la panou”, ne-a mai mărturisit Larisa Rusu.

Din septembrie și până acum, la Fabrica de brazi din Timișoara s-a muncit pe rupte. După ce au adunat toate cele necesare, de la capace metalice, la pungi de plastic, CD-uri, cauciucuri, pahare de unică folosință, roți de biciclete, o grămadă de prostii din plastic, voluntarii s-au pus pe construit brazi. Le-au ieșit un brad de 12 metri făcut din doze de aluminiu și alți zece brazi mai mici de câte trei metri. Au și o surpriză pentru timișoreni: o firmă care este sponsor a construit un brad din carton.

„Am vrut să facem un brad mare din materiale reciclabile adunate de la comunitate. Ne-au ieșit 11 brazi. Am zis că dacă tot facem unul mare, să facem și alții mai mici. Mobilizarea a fost exemplară, am adunat toate materialele de care am avut nevoie: doze de aluminiu, capace metalice, pungi de plastic, CD-uri, cauciucuri, pahare de unică folosință, o sumedenie de prostii din plastic și roți de bicicletă. Cel mai mare este unul din doze de aluminiu, are 12 metri, restul sunt cam la 3 metri jumătate, o să avem unul căzut – este de fapt un caleidoscop, vrem să transmitem cum arată un brad căzut, că este păcat să tăiem un pom care are nevoie de 45 de ani să ajungă la o înălțime pentru tăiere”, a mai povestit Larisa.

Brăduții care vor fi așezați în Piața Libertății vor putea fi adoptați, contra unei anumite sume. Cinci dintre ei au fost adoptați deja, iar în fața fiecăruia va fi așezat un totem cu numele firmei care îi ajută pe cei de la Ecostuff să transmită Primăriei Timișoara că putem avea și altfel de brazi de Crăciun.

Instalația #possibiliTREE va fi inaugurată în 9 decembrie, în Piața Libertății din Timișoara, iar montarea brăduților va începe în 7 decembrie.


Citește și:

Fetița medicului Radu Zamfir, debut spectaculos la 11 ani. Lavinia este foarte talentată

Urmărește-ne pe Google News