Brazilia a anunțat că va desfășura trupe de-a lungul graniței cu Venezuela, după ce guvernul de la Caracas a semnalat că intenționează să anexeze o regiune vastă controlată de Guyana vecină.

Regiunea Essequibo, bogată în petrol, este în dispută încă din secolul al XIX-lea, când Guyana era o colonie britanică. Venezuela și-a reînnoit pretențiile teritoriale după ce, în urmă cu câțiva ani, au fost descoperite noi rezerve de petrol și gaze offshore.

Tensiunile au crescut după ce Venezuela a organizat duminică un referendum în care a cerut cetățenilor opinia pe tema anexării. Potrivit rezultatelor oficiale, peste 95% dintre alegători au sprijinit revendicarea guvernului de la Caracas asupra regiunii Essequibo.

De atunci, liderul Venezuelei, Nicolás Maduro, a cerut companiei petroliere de stat să emită licențe de extracție în această zonă și a propus ca Adunarea Națională să adopte un proiect de lege prin care zona să devină parte a Venezuelei.

Maduro a prezentat și o nouă hartă a Venezuelei, relatează cotidianul spaniol El Pais, în care Essequibo anexat apare ca parte a țării. De asemenea, el a trimis un contingent militar la Puerto Barima, în apropierea granițelor teritoriului în litigiu și a anunțat o nouă zonă militară venezueleană.

El a ordonat, de asemenea, să li se acorde cetățenia venezueleană celor peste 125.000 de guyanezi care trăiesc în zonă.

Măsurile, au spus observatorii, reprezintă un motiv de îngrijorare în întreaga regiune. În timp ce Guyana își menține trupele în stare de alertă, armata braziliană a declarat că mută mai mulți soldați și aduce mai multe vehicule în orașul de frontieră Boa Vista, capitala statului Roraima.

Orice incursiune militară a Venezuelei va fi totuși dificilă din punct de vedere logistic. Analiștii spun că soldații venezueleni ar trebui să treacă prin teritoriul brazilian dacă intră în Essequibo, din cauza terenului dificil din alte zone de acces.

Potrivit agenției de știri AFP, armata braziliană a declarat că își consolidează prezența în regiune ca parte a eforturilor de a „garanta inviolabilitatea teritoriului”.

Între timp, un elicopter al armatei din Guyana, cu șapte persoane la bord, a fost dat dispărut miercuri în apropiere de granița cu Venezuela. Cu toate acestea, șeful Statului Major din Guyana, Omar Khan, a declarat că nu există „nicio informație care să sugereze că Venezuela ar fi fost implicată”.

Președintele Guyanei, Irfaan Ali, a spus că Guyana consideră deciziile lui Maduro drept o „amenințare iminentă” la adresa integrității teritoriale, menționând că niciuna dintre aceste acțiuni nu va fi acceptată de comunitatea internațională și i-a asigurat pe guyanezi că guvernul va face tot posibilul pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a țării, scrie portalul guyanez de știri Newsroom.

El a descris declarațiile recente ale lui Maduro drept „acțiuni disperate” și l-a sfătuit să nu facă orice ar putea interfera cu pacea și stabilitatea regiunii. „Nu vom permite ca teritoriul nostru să fie încălcat”, a susținut Ali.

Guyana și Venezuela au fost implicate într-o lungă dispută cu privire la granițele lor, care s-a intensificat după prima descoperire de petrol a ExxonMobil în teritoriul Essequibo, în urmă cu opt ani.

În timp ce Guyana spune că granița cu Venezuela a fost stabilită de un tribunal de arbitraj în 1899, Venezuela spune că râul Essequibo formează o frontieră naturală recunoscută la momentul independenței față de Spania.

În aprilie, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a decis că are jurisdicție asupra acestei chestiuni, care ar putea determina care țară are drepturi asupra teritoriului. Vineri, CIJ a ordonat guvernului venezuelean „să se abțină de la orice acțiune care modifică situația în vigoare în prezent”. Cu toate acestea, Maduro nu recunoaște și respinge ordinul instanței.

 
 

Urmărește-ne pe Google News