Epidemia de COVID din statul Amazonas, acolo de unde se presupune că e originară varianta braziliană a COVID, este așa de agresivă, încât sistemul sanitar este în colaps, iar oamenii se sufocă în spitale, fără oxigen.
Lucrurile stau atât de rău încât rezerve de oxigen au fost trimise cu camioanele din Venezuela, o țară aflată în faliment economic, scrie SkyNews.
Autoritățile au apelat deja la ajutorul armatei.
În Manaus, capitala statului, militarii sunt însărcinați, printre altele, cu preluarea pacienților grav bolnavi și transportarea lor în alte orașe din țară, mai puțin afectate de criza sanitară.
Iar Manaus este doar unul dintre orașele care se confruntă cu criza de COVID care a făcut până acum, în Brazilia, peste 210.000 de morți.
Un val mai agresiv decât s-ar fi anticipat
Problema este că orașul a fost devastat deja de primul val epidemic, care a avut loc anul trecut.
Boala a făcut ravagii atunci. În aprilie, oficialii au ajuns în situația de a decide să îngroape victimele de COVID în gropi comune.
Orașul nu și-a revenit cu adevărat înainte de a fi lovit de noul val.
„Este o situație haotică. Nu mai facem față numărului de pacienți care vin spre noi”, spune pentru The Guardian Marcus Lacerda, un specialist în boli infecțioase.
În unele zile, în jur de 200 de decese au loc în Manaus, în loc de 40, câte au loc în mod obișnuit.
Săptămâna trecută, multe spitale au rămas fără oxigenul vital pentru pacienții în stare gravă, pe fondul unei erori catastrofale a autorităților de a estima nevoile spitalelor.
„Nu mi-am imaginat că va exista un val de reinfectări așa de mare ca acesta din Manaus”, spune Lacerda, care dă vina pe noua variantă, aparent mai contagioasă.
Povești despre pacienți care se sufocă în spitale și despre evacuarea copiilor născuți prematur au generat un val de revoltă împotriva liderilor din Amazonas, acuzați că nu au fost capabili să prevină al doilea cataclism într-un singur an.
„E o atmosferă de dezgust, de abandon și de disperare”, spune pentru The Guardian un cadru medical al Spitalului Alvorada din Manaus, unde medicii au fost filmați zilele trecute în timp ce se rugau.
„Ce vedem acum este un masacru total, o situație disperată, un film horror”, a adăugat cadrul medical, sub acoperirea anonimatului.
În căutarea oxigenului
Familiile pacienților primesc butelii uriașe de oxigen și sunt trimise să le umple dacă vor ca bolnavii să aibă o șansă de a supraviețui.
Cozi uriașe s-au format în așteptarea rezervelor care sosesc din diverse locuri, precum cele din Venezuela.
La una din cozi, Helcio da Silva Maia Neto, un voluntar medical, a sosit pentru a umple canistrele cu oxigen pentru bolnavii din oraș.
„Aș vrea să spun tuturor care ne ascultă – vă rog, trimiteți ajutor! Sunt mai mulți oameni care mor aici decât în vremuri de război, trăim un război, literalmente, un război biologic în orașele noastre”, spune pentru SkyNews bărbatul.
Rezervele de oxigen sunt atât de reduse, încât medicii trebuie să decidă cine trăiește și cine moare.
„Sunt zile în care ducem oxigenul și trebuie să decidem, pe baza nivelului de saturație al pacienților, cine va trăi și cine va muri. Este realitatea din fiecare zi”, spune Helcio da Silva Maia Neto.
Furie împotriva liderilor politici
Locuitorii din Manaus dau vina pe autoritățile locale, dar și pe președintele Jair Bolsonaro, pentru nivelul catastrofei.
„La spitale sau clinici poți vedea furia, frica și disperarea oamenilor care se plâng de lipsa de sprijin medical”, spune corespondentul Sky News.
„La cimitir există durere, resemnare și, uneori, o ieșire furioasă. Dar mai mult decât orice este dezinformare. Nu știu pe cine să fie furioși – primarul și guvernatorul sunt cele mai frecvente ținte”, spune corespondentul.
O parte din furia locuitorilor se îndreaptă și spre președintele Jair Bolsonaro, care a bagatelizat boala în repetate rânduri, scrie The Guardian.
Ministrul sănătății numit de Bolsonaro, Eduardo Pazuello, un general fără experiență medicală, a vizitat Manaus chiar înainte de colapsul sistemului sanitar din oraș, dar în loc să ofere soluții pentru criza de oxigen, a promovat tratamente neautorizate, lăudate și de șeful său.
„Lingăul președintelui a fost avertizat că spitalele din Manaus vor rămâne fără oxigen. Nu a făcut nimic decât să prescrie clorochina nefolositoare”, a scris jurnalistul local Luiz Fernando Vianna în publicația Epoca, învinuindu-i pe Bolsonaro și pe Pazuello pentru „măcel”.
Unii experți au subliniat că situația din Manaus este o excepție – rezultat al sistemului sanitar fragil și al izolării geografice.
Lacerda avertizează însă pentru The Guardian că autoritățile trebuie să facă eforturi pentru a grăbi campania de vaccinare, pentru a împiedica repetarea situației în alte colțuri ale țării.
Problema este că, deși campania de imunizare a început, Brazilia a securizat până acum doar șase milioane de doze din vaccinul CoronaVac al Chinei și două milioane de doze din serul Oxford/AstraZeneca.
Mult prea puțin pentru cei peste 210 milioane de locuitori ai țării.