În ultimele 24 de ore au fost raportate 3.001 decese provocate de COVID, după ce la începutul lunii aprilie a fost atins un vârf de peste 4.000, iar Congresul brazilian a deschis o anchetă cu privire la modul în care guvernul tratează pandemia.

Rata de ocupare a paturilor de terapie intensivă rămâne la peste 90% în mai mult de o treime din state, potrivit institutului de sănătate Fiocruz, care a precizat că situaţia este „critică”. Institutul avertizează că numărul de decese va rămâne ridicat.

Brazilia a înregistrat 100.000 de decese în doar 37 de zile, între martie și aprilie. Doar SUA a raportat un număr mai mare de morți. De la începutul pandemiei, Brazilia a înregistrat peste 14,5 milioane de cazuri.

Ţara se confruntă cu o lipsă de doze de vaccin anti-COVID

Între timp, unele orașe au oprit temporar programele de vaccinare pe fondul lipsei de doze. Aproximativ 13% din populația de 212 de milioane a primit cel puțin o doză, conform datelor ourworldindata.

Potrivit sursei citate, Brazilia nu ar fi numărat peste 400.000 de decese COVID, dacă vaccinurile anti-COVID ar fi fost cumpărate mai repede și s-ar fi impus carantina, însă președintele Bolsonaro a fost reticent să acționeze.

Achiziția lentă a vaccinurilor este una dintre problemele pe care ancheta parlamentară o va examina acum, după ce guvernul a respins ofertele de de la Pfizer de anul trecut. Comisia parlamentară ar putea recomanda şi acuzarea președintelui Bolsonaro, care a minimalizat de la bun început gravitatea COVID, deși atât el, cât și soția lui au fost infectaţi.

Comisia parlamentară va investiga şi declarațiile repetate ale preşedintelui care minimizau severitatea virusului și în care promova medicamente nedovedite științific, cum ar fi hidroxiclorochina.

Președintele Bolsonaro a declarat că nu este „îngrijorat” de anchetă. De la începutul pandemiei, el s-a opus oricărei măsuri de carantină, susținând că daunele aduse economiei ar fi mai grave decât efectele virusului în sine.

La începutul săptămânii, agenția braziliană pentru reglementarea medicamentelor (Anvisa) a respins, luni, aprobarea vaccinului rusesc Sputnik V, pe motiv că nu există suficiente date cu privire la acest ser.

Pandemia de COVID a generat o nouă tragedie în Brazilia, unde
aproape 20 de milioane de oameni se confruntă deja cu foametea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News