Modificările vor intra la vot miercuri, în plen.
Coplata la privat, amânată până în 2025
Prim modificările aduse de senatorii din comisia juridică, se prelungeşte termenul pentru introducerea coplăţii în spitalele private, până 2025.
La dezbaterea din comisie a participat şi secretarul de stat Raed Arafat. El a prezentat aspectele legate de partea de urgenţă.
Avem o problemă pe calea de suspiciune, care va deschide o cale majoră de interpretare a cazurilor. Oricine poate să spună că e suspicionat caz critic şi să ceară decontarea din bugetul de stat. Este problema cum intră pe bugetul ISU. Este problema destabilizării sistemului, noi avem un sistem fragil, din cauza lipsei personalului.
Raed Arafat:
El a explicat că, atunci când se deschide posibilitatea de a deconta bani pe urgenţe, de la stat, există riscul de a pierde oameni de la stat. „În 2016, un spital privat a luat oamenii de la UPU Sfântul Ioan. Am fost obligaţi să închidem UPU o perioadă, până s-au întors oamenii”, a menţionat Arafat.
Secretarul de stat mai afirmat că teama este legată de „destabilizarea sistemului”.
„Dacă se doreşte să se ajungă la finanţarea şi a sistemului comercial, trebuie găsită o souţie privind munca în ambele locuri şi cu modul în care pacienţii sunt plimbaţi în cele două locuri, pentru că nu se poate controla în acest moment, ştim că se întâmplă”, a afirmat Arafat.
Raed Arafat a mai cerut amânarea coplăţii, el afirmând că „reprezintă o problemă pentru pacienţii care nu au posibilitatea de a acoperi coplata respectivă”.
Secretarul de stat a menţionat că este opinia sa personală.
Senatorul PSD Florian Bodog a anunţat că propune eliminarea, din articolul I al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, a alineatelor 2,5 şi 6, şi prorogarea termenului pentru coplată până în 2025, pentru a se face studii de impact.
„Cu aceste modificări, am elimina orice posibilitate ca pacientul român să aibă de suferit şi să scoată bani din buzunar”, a spus Bodog.
Laszlo Attila: Abrogăm articolele care se referă la situaţia furnizorilor privaţi
„Am decis să abrogăm articolele şi alineatele care se referă la situaţia furnizorilor privaţi. Am prorogat termenul privind introducerea coplăţii de la 2021 la 1 aprilie 2025. Cei care doresc să participe în programele naţionale de sănătate pot să o facă, însă fără să perceapă nişte sume în plus din partea pacienţilor pentru acordarea acestor servicii medicale”, a precizat preşedintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Laszlo Attila.
Acesta a adăugat că, dacă ordonanţa ar fi fost respinsă integral, ar fi intrat în vigoare actul normativ de anul trecut şi ar fi existat riscul ca pacienţii să plătească imediat în plus furnizorilor privaţi de servicii medicale.
„Dacă noi am fi respins ordonanţa în integralitatea sa, atunci ar fi intrat în aplicare ordonanţa de anul trecut, adică după ce se pronunţau plenul Senatului, respectiv plenul Camerei Deputaţilor, exista riscul ca ea să intre în vigoare şi de mâine să plătim coplată în anumite situaţii dacă ne adresăm furnizorilor privaţi”, a explicat senatorul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro