UPDATE 14.15: Negocierile asupra unui acord post-Brexit vor continua, au anunţat duminică, într-un comunicat comun, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson, informează AFP, dpa şi Reuters, citate de Agerpres.
„Credem că este responsabil în acest stadiu să mergem mai departe”, subliniază cei doi în comunicat în urma discuţiei telefonice avute duminică, în condiţiile în care un «no deal» ar avea consecinţe economice grave.
Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxelles-ul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.
În cazul absenţei unui asemenea acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, atunci companiile din Regatul Unit şi UE vor avea de suferit şi viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Consecinţele negative s-ar resimţi şi asupra pieţelor financiare şi ar provoca haos în lanţurile comerciale deja afectate de costul economic al pandemiei de COVID-19.
De partea sa, Uniunea Europeană doreşte ca Regatul Unit să rămână legat de forţa de muncă a blocului comunitar, de standardele sociale şi de mediu, ca şi de regulile privind ajutorul de stat.
Negocierile purtate de oficialii britanici și cei ai UE au intrat în ultima zi, iar un acord nu este încă aproape.
„Discuţiile continuă peste noapte, dar oferta UE de pe masă rămâne inacceptabilă”, a spus sâmbătă seară o sursă britanică, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
„Prim-ministrul va depune toate eforturile, dar este absolut clar: orice acord trebuie să fie corect şi să respecte poziţia fundamentală că Regatul Unit va fi o naţiune suverană peste trei săptămâni”, a adăugat sursa.
Premierul britanic Boris Johnson și președinta Comisiei UE Ursula von der Leyen urmează să discute duminică, ziua pe care amândoi au stabilit-o drept ultima posibilă pentru încheierea unui acord.
Principalele puncte de divergenţă care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit sunt regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.
În pragul eșecului
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis încă de vineri liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, că probabilitatea unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale cu Regatul Unit este foarte mică, transmit Reuters şi AFP.
Şefa executivului comunitar a vorbit despre Brexit mai puţin de 10 minute în a doua zi a summitului UE.
„Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân”, a spus Ursula von der Leyen. „Probabilitatea unui «no deal» este mai mare decât a unui acord. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord”, a adăugat ea.
Declaraţiile şefei executivului european urmează celor făcute joi de premierul britanic Boris Johnson, care a apreciat că există o „posibilitate solidă” ca negocierile dintre UE şi Londra să eşueze.
Cei doi lideri s-au întâlnit miercuri, la Bruxelles, pentru a încerca să deblocheze negocierile. Ei nu au reuşit să ajungă la un compromis şi au stabilit ca duminică să decidă „viitorul” tratativelor, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea încheierii perioadei de tranziţie.
Viitorul relațiilor comerciale UE-Marea Britanie
Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord, viitoarele schimburi comerciale între UE şi Londra se vor face conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu taxe vamale şi cote.
În perspectiva absenţei unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian, care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.
„Obiectivul acestor măsuri de urgenţă”, care nu vizează decât sectoarele care ar fi „afectate într-o manieră disproporţionată de un «no deal», este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord. Dacă nu intră în vigoare niciun acord, (măsurile de urgenţă) iau sfârşit după o perioadă determinată”, a explicat executivul comunitar.