„Este reacția unei foste mari colonii care era într-un club în care nu mai era vioara întâi. Era de așteptat să nu suporte jugul comunitar care le obligă la un anumit tratament, mai ales că ei erau învățați să dicteze asupra coloniilor. Tot timpul s-au considerat un popor superior, deci reacția era de așteptat”, a declarat Ionescu.
Potrivit lui, UE, cum va rămâne ea, are variante de a încheia tratate de liber schimb cu țări sau grupe de țări, cum există la ora actuală cu Coreea de Sud sau SUA.
„Pentru ei pericolul va fi acum, pentru că dacă lira sterlină se va prăbuși, importurile vor deveni foarte scumpe și vor suferi consecințele. Iar românii nu vor avea nici un interes să vândă mărfurile la prețul noii lire pentru că vor ieși în dezavantaj”, a mai spus șeful ANEIR.
Libera circulație a mărfii – Yes, libera circulație a oamenilor – NO
„Pe britanici nu îi deranja libera circulație a mărfurilor, ci libera circulație a oamenilor. Per total, exporturile noastre în Marea Britanie vor avea de suferit, iar importurile de acolo vor fi stimulate, dacă se mențin actualele prețuri”, a mai afirmat Mihai Ionescu.
Problema pentru noi este că dacă britanicii nu vor dori să cumpere mai scump vom avea de suferit.
„Ei vor lua numai mărfurile care sunt absolut necesare, iar restul probabil le vor cumpăra din fostele colonii unde le vor impune anumite prețuri. De bine, de rău la noi erau prețuri consensualizate la nivelul UE”, a mai spus oficialul.
În plus, ceva mai târziu se vor impune și taxele vamale, când vor ieși din UE. Deocamdată încă sunt, încă există libera circulație.
„Primul pas în scumpirea mărfurilor va fi scumpirea lirei, care se va resimți rapid, adică de azi, iar al doilea pas, taxele vamale, când vor ieși din uniunea vamală, dacă până atunci nu vor încerca să obțina un tratat de liber schimb. Vor forța această carte”, a declarat Ionescu.