UPDATE 28 iunie, ora 22.45: Liderul UKIP Nigel Farage a susținut că, în timpul discursului său din Parlamentul de la Bruxelles, europarlamentarii au fost „grosolani și au strigat la mine, iar eu i-am tachinat puțin”.

UPDATE 28 iunie, ora 19.45: Numele succesorului premierului britanic David Cameron va fi cunoscut pe 9 septembrie, a anunțat marți Partidul Conservator, amânând astfel cu o săptămână data comunicată în urmă cu o zi. „Conducerea și comitetul 1922 au căzut de acord că alegerea liderului ar trebui să aibă loc cât de repede o permit condițiile practice”, se precizează în comunicatul conservatorilor.

UPDATE 28 iunie, ora 18.45: Mai mulți adolescenți britanici au agresat un tânăr imigrant, într-un tramvai din Manchester. „Întoarce-te în Africa!”, au strigat aceștia și au încercat apoi să îl dea jos pe bărbat. Ceilalți călători au intervenit însă, iar puștii au fost dați afară din tramvai.

UPDATE 28 iunie, ora 18.30: După ce în zilele de după referendum, în Marea Britanie au avut loc tot mai multe incidente violente împotriva imigranților, astăzi polițiștii au intrat în alertă după ce o mașină suspectă a fost descoperită pe podul Westminster, chiar în apropierea clădirii Parlamentului. La fața locului au fost aduse echipele de genești, însă până la urmă a fost găsit proprietarul mașinii inteligente.

România, campioana în UE la riscul de sărăcie pentru persoane care au crescut în familii nevoiașe. Influența educației | Studiu
Recomandări
România, campioana în UE la riscul de sărăcie pentru persoane care au crescut în familii nevoiașe. Influența educației | Studiu

The owner is being escorted to his Smart car on Westminster Bridge pic.twitter.com/R0pmwdu8ZX

— Tom Williams (@tomwilliamsisme) June 28, 2016

UPDATE 28 iunie, ora 18.10: Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Bruxelles, că punctul de vedere pe care îl va prezența la reuniunea Consiliului European pe tema ieșirii Mării Britanii din Uniunea Europeană este acela că „nu este cazul să ne grăbim peste măsură, este bine să abordăm lucrurile cu calm, cu multă luciditate”, întrucât este vorba de Marea Britanie și, „trebui să fim foarte cinstiți, această rămâne un partener foarte important pentru noi”.

UPDATE 28 iunie, ora 18.00: Danuta Hubner, preşedintele Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Constituţionale, a avertizat luni că engleza nu va mai fi o limbă oficială a UE, dominantă în cele mai multe instituţii europene, după ce Marea Britanie iese din blocul comunitar. Citește mai multe AICI.

UPDATE 28 iunie, ora 14.50: Parlamentul European a cerut marți activarea „imediată” a clauzei de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută în Tratatul de la Lisabona. Rezoluția a fost adoptată cu 395 de voturi și 200 împotrivă, potrivit Agerpres.

Capcanele imobiliare pe care să le eviți la achiziția unei locuințe. Arhitect Radu Negoiță: „Apartamente la 35.000 de euro sunt posibile doar dacă le faci de 10-15 mp bucata” I Interviu
Recomandări
Capcanele imobiliare pe care să le eviți la achiziția unei locuințe. Arhitect Radu Negoiță: „Apartamente la 35.000 de euro sunt posibile doar dacă le faci de 10-15 mp bucata” I Interviu

UPDATE 28 iunie, ora 13.45: Un moment tensionat a avut loc în Parlamentul European. Liderul UKIP, Nigel Farage, a fost huiduit după ce i-a acuzat pe europarlamentari că nu au muncit o zi în viața lor și că ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord este mai bine decât situația actuală a țării. În fața europarlamentarilor, Nigel Farage a cerut activarea Articolului 50.

De cealaltă parte, Jean Claude Juncker și alți europarlamentari l-au ironizat pe Farage pentru campania după pentru ieșirea Marii Britanii din UE. „Poporul britanic a votat în favoarea ieşirii. De ce sunteţi aici?”, a spus Juncker, în aplauzele europarlamentarilor.

UPDATE 28 iunie, ora 12.00: În deschiderea primului summit european după referendumul din Marea Britanie, preşedintele Comsiei Europene, Jean-Claude Junker, a anunţat că a interzis comisarilor europeni orice fel de negociere cu reprezentanţii Marii Britanii fără notificare prealabilă.

UPDATE 28 iunie, ora 11.50: Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană a schimbat rolul țării la nivel mondial, mai degrabă decât l-a redus, a declarat luni, la Londra, secretarul de stat american John Kerry, relatează Reuters, citat de Agerpres. „Asta nu înseamnă că nu ne va lipsi acea voce în contextul UE. Eu personal voi regreta că Marea Britanie nu va fi la masa negocierilor SUA-UE”, a spus șeful diplomației americane.

Razii în cluburile de noapte din Ucraina, de unde armata saltă tineri petrecăreți ca să-i trimită pe front | VIDEO
Recomandări
Razii în cluburile de noapte din Ucraina, de unde armata saltă tineri petrecăreți ca să-i trimită pe front | VIDEO

UPDATE 28 iunie, ora 9.30: Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea impact asupra securității europene, ar putea afecta  consensul privind sancţiunile împotriva Rusiei și va complica eforturile la nivel european de combatere a terorismului, arată o analiză publicată de Wall Street Journal. Citește mai multe informații AICI

UPDATE 28 iunie, ora 00.45: Agenția de rating Standard & Poor’s (S&P) i-a retras luni Marii Britanii calificativul maxim „AAA”, pe care l-a redus până la „AA”, cu perspectivă negativă, din cauza incertitudinilor generate de votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană. „În opinia noastră, acest rezultat al referendumului este un element fundamental care va duce la un context mai puțin previzibil și stabil în Marea Britanie”, au afirmat reprezentații agenției într-un comunicat.

UPDATE 27 iunie, ora 23.10: Guvernul polonez doreşte să conducă un grup informal de state membre UE care vrea o reformare a blocului european în urma deciziei Marii Britanii de a se retrage din Uniune, a declarat luni şeful diplomaţiei poloneze.

UPDATE 27 iunie, ora 22.10: Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi premierul italian Matteo Renzi anunţă că Uniunea Europeană nu va purta negocieri cu Marea Britanie asupra ieşirii din blocul european până când Londra nu va activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, transmit The Associated Press şi BBC. „Suntem de acord asupra faptului că nu vor avea loc discuţii formale sau informale asupra ieşirii Marii Britanii din UE atât timp cât nu va exista o cerere de ieşire din UE la nivelul Consiliul European”, a declarat, citat de AFP, cancelarul german luni, la Berlin, flancat de preşedintele francez şi premierul italian.

UPDATE 27 iunie, ora 18.50: Succesorul lui David Cameron va fi desemnat până pe 2 septembrie, relatează The Guardian.  „Procesul de alegere a noului lider al Partidului Conservator va începe săptămâna viitoare şi se va încheia cel târziu pe 2 septembrie”, a declarat Graham Brady, un purtător de cuvânt al formaţiunii politice.

Citește și: Cine sunt principalii candidați pentru a prelua funcția de premier după demisia lui David Cameron

UPDATE 27 iunie, ora 18.20: David Cameron a anunțat că Marea Britanie nu va declanșa procedura previzătu de Articolul 50, așa cum au cerut liderii europeni.

„Guvernul britanic nu va declanșa Articolul 50 în această etapă. Este decizia noastră suverană și doar Marea Britanie este cea care poate să o ia”, a evidențiat el. Cameron a precizat că votul în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană trebuie să fie acceptat. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 27 iunie, ora 17.40: Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la summitul de la Bruxelles,  care va avea ca temă principală Brexitul. Liderul de la Cotroceni „va transmite un mesaj clar privind necesitatea unităţii şi solidarităţii Uniunii Europene, precum şi convingerea că numai printr-o acţiune comună şi în spiritul valorilor europene, Uniunea va putea depăşi şi răspunde cel mai bine provocărilor actuale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește poziția României, Klaus Iohannis subliniază că țara nostră va rămâne „ataşată proiectului european şi deplin angajată în ceea ce priveşte consolidarea şi adâncirea acestuia pe mai departe”. În plus, preşedintele României se va pronunţa pentru necesitatea regândirii proiectului european, mai scrie în comunicatul citat.

Citește și: Klaus Iohannis participă la Consiliul European. Care este strategia pentru apărarea românilor din Marea Britanie

UPDATE 27 iunie, ora 17.00: Șeful diplomației americane, John Kerry, i-a îndemnat pe liderii europeni să evide o reacție „confuză sau răzbunătoare” în dosarul Brexit, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, unde efectuează o vizită oficială.

”Cred că este absolut esențial să rămânem concentrați pe modul în care, în această perioadă de tranziție, toată lumea să rămână concentrată, nimeni să nu-și piardă capul și să nu acționeze pe baza principiului răzbunării”, a declarat John Kerry, potrivit rtl.be. Duminică, șeful diplomației americane a decis să-și modifice agenda pentru a include o vizită la Bruxelles.

Citește și: Șeful diplomației americane, la Bruxelles: „SUA vor o Uniune Europeană solidă”

UPDATE 27 iunie, ora 16.30: Marea Britanie este presată în continuare pentru a declanșa procedura de ieșire din Uniunea Europeană. Pentru a face acest lucru, oficialii de la Londra trebuie să trimită o scrisoare la Bruxelles în care invocă articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Acest lucru este însă amânat de britanici, care par să aștepte trecerea timpului tocmai pentru a obține mai multe avantaje în timpul negocierilor.

Infografie, Brexit, procedura de urmat, Marea Britanie

Citește și: Brexit | UE a clarificat procedura prin care Marea Britanie poate părăsi blocul comunitar

UPDATE 27 iunie, ora 15.00: Guvernul britanic va avea un departament special care se va ocupa de Brexit, a anunțat David Cameron, potrivit agenției France Presse. Premierul britanic a păstrat tăcerea de când a anunțat că își va da demisia, la o zi după referendum. Acum, însă, după o întâlnire cu membrii cabinetului său, el a făcut din nou declarații, prin intermediul unui purtător de cuvânt însă, în această problemă care a divizat complet Marea Britanie. David Cameron a ținut, totodată, să condamne incidentele xenofobe care au loc după victoria Brexitului în  referendumul de joi, a declarat un purtător de cuvânt.

Citește și: Brexit | Mesajul șocant pentru un copil român din Marea Britanie. Val de incidente rasiste după referendum

UPDATE 27 iunie, ora 10.51: Franța și Germania au anunțat că au ajuns la un „acord complet” despre cum va fi tratată decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, deși Londra nu a declanșat încă procedura, relatează BBC News. Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au discutat la telefon despre această chestiune și au ajuns la o înțelegere. Anterior, președintele francez a afirmat că Berlinul și Parisul trebuie să „preia iniţiativa”.

Citește și: Întâlnire la nivel înalt la Berlin. Francois Hollande: „Franța și Germania trebuie să preia inițiativa în UE”

UPDATE 27 iunie, ora 10.30: Liderii europeni presează Marea Britanie să declanșeze procedura de ieșire din Uniunea Europeană, președintele Parlamentului European afirmând că summitul de marți ar fi un moment potrivit. Cu toate acestea, oficialii de la Londra nu par dispuși să facă acest lucru prea curând. Ministrul britanic de Finanțe, George Osborne, a declarat că Marea Britanie va activa articolul 50 „numai atunci când va fi pregătită”, transmite Reuters. Totodată, în primul său discurs după anunțarea rezultatelor referendumului, Osborne a afirmat că Guvernul a implementat planuri solide de urgenţă, pentru a se adapta rezultatelor acestui scrutin.. “Economia noastră este suficient de puternică pentru a putea face faţă provocărilor la care va fi expusă de acum încolo ţara noastră”, a declarat oficialul, înainte de deschiderea Bursei de la Londra

UPDATE 27 iunie, ora 7.30. Un oficial din Bundestag a declarat că Uniunea Europeană ar putea avea în continuare 28 de state membre, deoarece ar primi cu brațele deschise o Scoție independentă. „Vom răspunde rapid unei cereri de aderare din partea unui stat prieten al Uniunii Europene”, a afirmat Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag”. Citește mai multe AICI

UPDATE 26 iunie, ora 21.40: Președintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că este foarte important, în actualul context al Brexit-ului, să se negocieze în favoarea intereselor românilor care trăiesc în Marea Britanie și a pledat din nou pentru necesitatea unui proiect de țară pentru următorii 20 – 25 de ani.

UPDATE 26 iunie, ora 16.45: Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a cerut premierul britanic David Cameron să înceapă procesul oficial pentru a ieşi din UE la summitul de marţi, transmite Sky News. “Ezitarea doar pentru a fi pe placul tacticilor de partid ale conservatorilor britanici le face rău tuturor”, a declarat Martin Schulz. “De aceea ne aşteptăm acum ca Guvernul britanic să acţioneze. Summitul de marţi este momentul potrivit”, a precizat oficialul. Citește mai multe AICI.

UPDATE 26 iunie, ora 16.30: Federația asociaților de români din Europa a făcut un apel către Guvernul și Președintele României pentru a începe discuții cu executivul britanic. „Am vorbit în ultimele zile cu mai mulți români care s-au aratat îngrijorați de viitorul lor acolo. Unii dintre ei chiar mi-au povestit că au fost agresați și li s-a spus să plece în țara lor dacă nu au cetățenie engleză. Este foarte important ca Statul Român să ia în serios situația acestei comunități și să apere drepturile lor”, a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE, potrivit unui comunicat.

UPDATE 26 iunie, ora 15.30: Petiția privind organizarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii a început să ridice semne de întrebare. Peste trei milioane de oameni au semnat textul de pe site-ul Parlamentului britanic, însă ies la iveală informații cel puțin suprinzătoare. Potrivit The Telegraph, aproximativ 39.000 de semnatari ai petiției apar drept rezidenți în Vatican, stat care are o populație de doar 800 de locuitori. Mai mult, aproximativ 23.000 de oameni din Coreea de Nord, țară extrem de izolată și cu cea mai slabă conexiune la internet, și-ar fi exprimat dorința de a fi organizată o nouă consultare populară. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 26 iunie, ora 14.10: Premierul Scoției Nicola Sturgeon a afirmat că Parlamentul de la Edinburgh ar putea să încerce să blocheze, prin vesto, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite BBC News. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 26 iunie, ora 12.30: Petiția pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenența Marii Britanii la UE a strâns trei milioane de semnături, la doar două zile de la lansare.

„Noi, subsemnaţii, îi cerem Guvernului Maiestăţii Sale, să implementeze o regulă potrivit căreia, dacă votul pentru rămânerea sau ieşirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rată de participare de sub 75%, atunci ar trebui să existe un nou referendum”, scrie în textul petiţiei.

UPDATE 26 iunie, ora 11.00: Aproape 60% dintre scoţieni susţin independenţa teritoriului, după ce Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană, arată un sondaj de opinie, citat de Reuters. Mai mult, premierul Nicola Sturgeon a cerut lansarea unor discuţii cu Bruxelles-ul pentru protejarea locului teritoriului în blocul comunitar. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat însă că Scoția face parte din Marea Britanie și că „se aplică prevederile constituționale”, transmite BBC News.

UPDATE 26 iunie, ora 10.50: Uniunea Europeană a clarificat procedura prin care Marea Britanie poate declanșa procesul de părăsire a blocului comunitar.

UPDATE 25 iunie, ora 21:44 La doar două zile după votul pentru a ieși din Uniunea Europeană, peste 2 milioane de britanici și rezidenți în Marea Britanie au semnat o petiție cerând un al doilea vot și forțând parlamentarii să ia în considerare cel puțin o dezbatere pe această temă. Cei mai mulți dintre cei care au semnat-o locuiesc în zonele unde sprijinul pentru a rămâne în UE a fost mai puternic, în special Londra, scrie Reuters.

UPDATE 25 iunie, ora 21:22 Cetățenii din UE care lucreză în Marea Britanie, printre care și români, au început să primească mesaje ostile din partea englezilor. Un român a dezvăluit cum a fost întâmpinat la muncă, vineri dimineață, după referendum.

UPDATE 25 iunie, ora 20:37 Cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene i-au cerut sâmbătă Regatului Unit să angajeze ”cât mai repede posibil” procedura de ieșire din blocul comunitar. ”Spunem aici, împreună, că acest proces trebuie să înceapă cât mai repede posibil, pentru a evita un blocaj”, a declarat la Berlin ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier. ”Trebuie să avem posibilitatea de a ne ocupa de viitorul Europei”, a adăugat șeful diplomației germane, cerând punerea în practică a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, respectiv clauza privind retragerea voluntară și unilaterală din UE.

UPDATE 25 iunie, ora 20:29 Primarul Londrei, laburistul Sadiq Khan, a anunțat sâmbătă că va cere „mai multe competențe” pentru capitala Marii Britanii și să ia parte la negocierile cu Uniunea Europeană după votul în favoarea Brexitului la referendumul de joi.

UPDATE 25 iunie, ora 20:20 Ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault a declarat sâmbătă că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este „o decizie gravă, dar nu înseamnă haos” și a făcut apel la „perfectarea” acordului Schengen printr-un mai mare control asupra frontierelor externe ale Uniunii.

UPDATE 25 iunie, ora 19.05: Diplomatul belgian Didier Seeuws a fost numit reprezentantul grupului de lucru al Consiliului de Miniștri (în care sunt reprezentate statele membre ale UE) pentru Brexit și va conduce negocierile Uniunii Europene în „divorțul” de Marea Britanie, au declarat sâmbătă pentru EFE surse comunitare. Comisia, care susține că va conduce negocierile, încă nu a dizolvat grupul de lucru pentru chestiuni strategice care aveau legătură cu referendumul britanic și care era condus de britanicul Jonathan Faull, înalt funcționar al UE în executivul comunitar. Ulterior, va trebui creată o nouă structură și desemnată persoana potrivită care să conducă aceste negocieri cu Marea Britanie, care încă nu a activat articolul 50 din Tratatul UE pentru a demara acest proces.

UPDATE 25 iunie, ora 17.40: Premierul grec, Alexis Tsipras, a cărui împotrivire față de politica Uniunii Europene a împins blocul comunitar într-o criză anul trecut, a afirmat sâmbătă că nu acuză poporul britanic pentru că a votat pentru ieșirea din Uniune, ci mai degrabă pe liderii UE, relatează agenția Reuters. ”Cu toate că decizia poporului britanic ne întristează, ea trebuie respectată. Nu trebuie să învinuim poporul britanic când granițele rămân deschise pentru politicile de austeritate și stau închise pentru oameni’‘, a spus Tsipras.

UPDATE 25 iunie, ora 15.25: Președintele Comisiei Europene a luat act de demisia comisarului britanic, ce va intra în vigoare de la 15 iulie.

“Cu regret am acceptat decizia lordului Hill de a demisiona din Comisia Europeană. Lord Hill este un politician cu experienţă, pentru care am un profund respect, şi vreau să îi mulţumesc cu sinceritate pentru activitatea sa loială şi profesională ca membru al echipei mele”, a spus Juncker într-un comunicat.

“Am încercat să îl conving pe lordul Hill să rămână comisar. Îl consider un european adevărat, nu doar comisarul britanic. Însă îi înţeleg decizia şi i-o respect”, a adăugat şeful Executivului UE.

Vicepreşedintele CE responsabil pentru euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, urmează să preia portofoliul pentru Stabilitate financiară, Servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital.

UPDATE 25 iunie, ora 14.55: Comisarul european britanic, Jonathan Hill, care avea portofoliul pentru servicii financiare, a demisionat din funcţie, transmite The Guardian.  “Am venit la Bruxelles ca cineva care a făcut campanie împotriva aderării Marii Britanii la euro şi care era sceptic în privinţa Europei. Voi pleca fiind convins că, în pofida frustrărilor, faptul că făceam parte era bine pentru locul nostru în lume şi pentru economia noastră. Dar ceea ce a fost făcut nu poate fi desfăcut, iar acum trebuie să începem să facem noua noastră relaţie cu Europa să funcţioneze cât mai bine posibil”, a subliniat el.

Comisarul EU din partea Marii Britanii, Jonathan Hill, a demisionat
Foto: EPA

Hill a precizat în demisia sa că nu i se pare corect să continue ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. „Ca mulți oameni de aici și din Marea Britanie, și eu sunt foarte dezamăgit de rezultatul referendumului”, a mai declarat Jonathan Hill.

UPDATE 25 iunie, ora 13.59: Ministrul francez de externe a făcut apel ca desemnarea unui nou premier britanic care să-l înlocuiască pe David Cameron să fie făcută cât mai rapid, transmite AFP. Astfel, Marea Britanie ar putea să demareze negocierile cu Uniunea Europeană privind ieșirea sa din blocul comunitar. „Trebuie desemnat un nou premier, asta va dura câteva zile”, a afirmat Jean-Marc Ayrault, la sfârșitul întâlnirii cu omologii săi din celelalte cinci state fondatoare ale UE (Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg).

Întâlnire miniștrii de externe din statele fondatoare UE

Foto: EPA

UPDATE 25 iunie, ora 13.50: Premierul Scoției  a afirmat că țara sa va demara imediat discuțiile cu Uniunea Europeană pentru a-și păstra locul blocul comunitar, transmite AP. Ieri, după anunțarea rezultatelor, Nicola Sturgeon a declarat că Scoția intenționează să organizeze un nou referendum privind independența de Marea Britanie.

UPDATE 25 iunie, ora 13.30: Miniștrii de externe din cele șase state fondatoare ale Uniunii Europene au cerut Marii Britanii să declanșeze „urgent” articolul 50 și să înceapă procedura de părăsire a blocului comunitar, transmite Sky News. Anunțul vine după ce cei șase oficiali s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta despre consecințele deciziei istorice pe care britanicii au luat-o în cadrul referendumului.

Citește și: BREXIT | Germania: Nu vom lăsa pe nimeni să ne ia Europa. Negocierile privind ieșirea Marii Britanii trebuie să înceapă cât mai curând

Miniștrii de externe din statele fondatoare UE
Foto: EPA

UPDATE 25 iunie, ora 12.55: Petiția pentru organizarea unui nou referendum a strâns peste un milion de semnături, relatează The Independent. Cei care cer o nouă consultare sunt nemulțumiți de faptul că prezența la vot a fost sub 75%, iar rezultatele foarte strânse.

„Noi, subsemnaţii, îi cerem Guvernului Maiestăţii Sale, să implementeze o regulă potrivit căreia, dacă votul pentru rămânerea sau ieşirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rată de participare de sub 75%, atunci ar trebui să existe un nou referendum”, scrie în textul petiţiei.

Site-ul Parlamentului britanic s-a prăbușit de mai multe ori din cauza numărului mare de oameni care au vrut să semneze petiția. În plus, numărul mare de semnături înseamnă că subiectul trebuie să fie dezbătut în Parlament.

petitie

UPDATE 25 iunie, ora 12.05: Un Brexit poate avea efecte negative și asupra studenților români care se află la studii în Marea Britanie. Aceștia ar putea să piardă împrumutul pentru studii. Citește mai multe informații AICI.

Totodată, după anunțarea rezultatelor, care au provocat un șoc în întreaga lume, noul primar al Londrei a ținut să transmită un mesaj cetățenilor europeni care locuiesc și muncesc în capitala britanică, în speță și românilor. El a afirmat că aceștia sunt bineveniți și că apreciază contribuția lor la economia orașului.

Citește și: Mesajul primarului Londrei pentru rezidenții europeni din capitala Marii Britanii

UPDATE 25 iunie, ora 11.56: Liderii europeni presează Marea Britanie, afirmând că își doresc „un divorț cât mai rapid”. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că vrea să lanseze cât mai rapid negocierile pentru Brexit.

„Nu înțeleg de ce Guvernul britanic vrea să aștepte până în octombrie pentru a decide dacă trimite sau nu scrisoarea de divorț la Bruxelles. Mi-ar face plăcere să o primesc imediat”, a afirmat Jean-Claude Juncker, pentru postul german ARD, citat de BFMTV.

Anterior, președintele Parlamentului European a declarat că avocații UE analizează dacă există o modalitate de a accelera declanșarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.  Cameron a anunțat că va rămâne în funcţie până în octombrie, astfel că negocierile, care ar putea să dureze cel puțin doi ani, vor fi începute de succesorul său.

Citește și: Liderii europeni presează Marea Britanie pentru a accelera negocierile. Juncker: „Nu este un divorț amiabil”

UPDATE 25 iunie, ora 11.20: Peste 530.000 de oameni au semnat petiția pentru organizarea unui nou referendum, în mai puțin de 24 de ore, relatează The Telegraph.

UPDATE 25 iunie, ora 11.05: “Nu vom lăsa pe nimeni ne ia Uniunea Europeană”, a declarat șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, care urmează astăzi cu omologii săi din ţările fondatoare UE. În același timp, Steinmeier a făcut, însă, apel la calm, pentru a evitat deciziile pripite. “Este clar că în astfel de perioade nimeni nu trebuie să fie nici isteric, nici să cadă în paralizie”, a adăugat ministrul german al Afacerilor Externe. În plus, oficialul a subliniat că blocul comunitar nu trebuie să fie “nici isteric, nici să devină paralizat” din cauza Brexit.

UPDATE 25 iunie, 9.10: Jurnaliștii de la Associated Press au realizat o analiză în care explică modalitatea prin care Marea Britanie poate să rămână în Uniunea Europeană, în ciuda rezultatelor de la referendum. Citește continuarea AICI.

UPDATE 8.55: Sute de britanici care își doresc ca țara să rămână în UE au protestat la Londra şi la Edinburgh faţă de rezultatul referendumul de joi, relatează The Telegraph. În capitala Marii Britanii, 60% dintre cei care au votat au optat pentru ca țara să continue drumul european. Oamenii au mers către sediul News UK, trustul de presă al lui Rupert Murdoch. Ziarele acestuia au fost împărțite în privința Brexitului. The Sun și Sunday Times au susținut ieșirea din UE, însă The Times a fost pentru rămânea în blocul comunitar.


La Edinburgh, capitala Scoției, oamenii sunt furioşi pentru că sunt nevoiţi să iasă din UE, deşi 62% dintre alegătorii din teritoriu au votat pentru rămânere.

Citește și: BREXIT | „Ce este UE?”. Britanicii par să nu știe ce au votat la referendum

UPDATE 22.05. Miniștrii de externe francez și german, Jean-Marc Ayrault și Frank-Walter Steinmeier, vor prezenta sâmbătă la Berlin omologilor italian, olandez, belgian și luxemburghez un plan pentru crearea unei ‘Uniuni flexibile’, scrie publicația germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’ (FAS), citată de agenția EFE.

Potrivit publicației germane, Parisul și Berlinul doresc să înceapă schițarea viitorului blocului comunitar și să consolideze UE după decizia Marii Britanii de a o părăsi.

UPDATE 20.55. Liderii europeni se pregătesc de primul summit UE fără Marea Britanie. Liderii celor 27 de ţări care vor rămâne în Uniunea Europeană se vor reuni miercuri în primul lor summit în care vor discuta cum vor gestiona Brexit-ul, a declarat un oficial european, citat de Reuters.

Premierul britanic David Cameron va participa la prima parte a summitului de două zile, marţi, pentru a-i informa pe ceilalţi 27 de lideri despre rezultatele referendumului privind ieşirea Regatului din UE. Acesta se va întoarce ulterior la Londra iar ceilalţi lideri vor discuta miercuri problematica Brexit.

UPDATE 20.30. Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a propus și el un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie şi unirea cu Irlanda, după votul de joi.

“Guvernul britanic nu mai are acum niciun mandat democratic pentru a reprezenta viziunea Nordului în viitoarele negocieri cu Uniunea Europeană și chiar cred că este un imperativ democratic pentru ca o ‘consultare de graniță să fie ținuta”, a spus liderul celui mai mare partid naționalist din Irlanda de Bord, Sinn Fein.

Propunerea a fost însă respinsă de premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, care a spus că apelul lui Martin McGuinness este unul “oportunist”.

UPDATE 20.05. Mii de londonezi au semnat o petiție în care cer ca Londra să devină independentă și să rămână în Uniunea Europeană. Peste 40.000 de persoane au semnat această petiție pe site-ul change.org, în care îi cer primarului Londrei, Sadiq Khan, să „declare Londra independentă față de Regatul Unit și să-și înainteze candidatura pentru a adera la UE”. De altfel, Sadiq Khan, primarul Londrei, a publicat el însuși un comunicat în care cere ca Londra să fie asociată negocierilor pentru ieșirea din UE.

La referendumul din 23 iunie, 60% dintre londonezi au votat ca țara să rămână în Uniunea Europeană.

UPDATE 19.40. Premierul Dacian Cioloș a scris pe Facebook că Brexit este un moment trist, dar și un moment de la care se poate începe un proces de reconstrucție.

UPDATE 17.50: Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Brexit este alegerea poporului britanic și a subliniat că rezultatul referendumului este unul de înțeles, deoarece „nimeni nu vrea să hrănească economiile slabe, transmite RT.com. Totodată, Vladimir Putin a afirmat că referendum va avea consecințe asupra Rusiei. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 16.40: Președintele american a afirmat că SUA respectă decizia luată de poporul britanic. “Poporul Marii Britanii a vorbit şi le respectăm decizia. Relaţia specială dintre Statele Unite şi Marea Britanie este rezistentă, iar apartenenţa Marii Britanii la NATO rămâne o parte vitală a politicii americane externe, de securitate şi politice”, a declarat liderul de la Casa Albă într-un comunicat.

„Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor rămâne parteneri indispensabili ai Statelor Unite, chiar şi când încep să îşi negocieze relaţia, pentru a asigura continuarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii pentru Europa, Marea Britanie, Irlanda de Nord şi întreaga lume”, a mai spus Barack Obama.

Citește și: Lider european: Vrem Marea Britanie afară cât mai repede posibil

UPDATE 16.00: Cancelarul german Angela Merkel a apreciat că alegerea britanicilor de a părăsi blocul comunitar este o „lovitură adusă Europei”.

”Luăm act cu regret de decizia majorității populației britanice; este o lovitură adusă Europei, o lovitură adusă procesului de unificare europeană”, a estimat Merkel, într-o declarație de presă, potrivit AFP.

La rândul său, președintele Franței Francois Hollande a apreciat că votul britanicilor „pune la grea încercare Europa”. „Europa este o mare idee și nu doar o mare piață și, fără îndoială, tocmai pentru că a fost uitat acest lucru, Europa s-a rătăcit”, a continuat Hollande, subliniind de asemenea că UE „trebuie să fie înțeleasă și controlată de cetățenii săi”.

Angela Merkel urmează să se întâlnească luni, la Berlin, cu președintele francez, premierul italian și președintele Consiliului European pentru a discuta despre dosarul Brexit.

UPDATE 15.00:  În urma rezultatului extrem de strâns din cadrul referendumului, pe site-ul Parlamentului britanic a fost inițiată o petiție pentru organizarea unui referendum, care a strâns deja cele 100.000 de semnături necesare pentru ca subiectul să fie discutat în Parlament.

Totodată, Scoția a anunțat că ar putea organiza unui nou referendum privind independența de Marea Britanie.

UPDATE 13.30 Uniunea Europeană îi cere Marii Britanii să lanseze procedura de ieșire din blocul comunitar „imediat ce va fi posibil”, transmite AFP. Totodată, liderii europeni au avertizat că nu va exista o renegocierile privind menţinerea Regatului Unit în Uniune, într-un comunitat de presă, transmis în urma unei întâlniri dintre președintele PE, Martin Schilz, președintele Consiliului European Donald Tusk și premierul olandez, Mark Rutte, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Orice întârziere va prelungi incertitudinea fără să fie necesar. Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona stabilește procedura care trebuie urmată dacă un stat membru decide să părăsească Uniunea Europeană. Până când acest proces de negocieri se va încheia, Marea Britanie rămâne membru al Uniunii Europene”, se arată în comunicatul citat.

UPDATE 13.10: Moneda națională s-a devalorizat în ultimele 24 de ore cu aproape 2 bani, cauza acestei pierderi fiind decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană. Dacă ieri, euro era cotat la 4,5179 lei, astăzi acesta a ajuns la 4,5366 lei.

BREXIT. Curs valutar oficial al BNR: Leul s-a depreciat cu aproape 2 bani, până la 4,5366 lei

UPDATE 12.45: Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească, la finalul discuției avute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Citește și: BREXIT. Operatorii din turism se vor adapta la noile condiții

UPDATE 11.15: Alegerea britanicilor de a părăsi Marea Britanie îi afectează și pe românii care lucrează în Regat. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 11.10: Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat într-o declaraţie de presă de dinainte de întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene şi cu cel al Consiliului European că regretă decizia alegătorilor britanici, dar că aceasta este expresia suverană a dorinţei lor, ce va fi respectată.

Citește și: Ce prevede articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, în baza căruia Marea Britanie va ieși din UE

UPDATE 11.00: Leul se depreciază masiv pe piaţa interbancară după ce au apărut informaţii că rezultatul referendumului de ieri care arată că Marea Britanie iese din UE. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 10.20: David Cameron a anunțat că își dă demisia în urma rezultatelor referendumului, în urma căruia britanicii au decis ca țara să iasă din Uniunea Europeană. El făcut primele declarații după ce britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană. „Peste 33 de milioane de oameni din Regatul Unit și-au exprimat cuvântul. (…)Britanicii au votat să părăsescă UE și voința lor trebuie să fie respectată”, a declarat David Cameron.

Reactions on British vote to leave EU - Cameron resigns

„Nu este o decizie luată cu ușurință. În întreaga lume oamenii s-au uitat cu atenție să vadă ce decide Regatul Unit. Îi asigur că Regatul Unit este puternic. Îi asigur pe cei din UE și pe cei care trăiesc aici că nu vor exista schimbări imediate”, a mai declarat premierul britanic. „Mă bucur că am fost prim-ministru al acestei țări timp de șase ani”, a subliniat ulterior premierul britanic, care a anunțat că își dă demisia, în urma rezultatelor acestui referendum.

Reactions on British vote to leave EU - Cameron resigns

UPDATE 10.00: Adrian Vasilescu, cel mai apropiat sfătuitor al Guvernatorului BNR, a explicat că în ciuda haosului care pare să ameminte Uniunea Europeană după rezultatele referendumului din Marea Britanie, situația nu este scăpată de sub control. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 9.51 Donald Tusk a fost primul oficial european care a ieșit la declarații, după anunțarea rezultatelor. Acesta a subliniat că este un moment istoric, însă nu unul pentru reacții acide. „Am vorbit cu toți liderii UE, președinți și premieri, în ultimele zile. Astăzi, în numele celor 27 de lideri vă pot spune că suntem hotărâți să rămâne uniți, sub acest număr de 27”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

UPDATE 9.45: Liderul formaţiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage a cerut vineri dimineaţă un „Guvern Brexit” şi lansarea cât mai rapidă a negocierilor pentru ieşirea din UE. „Este o zi fantastică şi este o zi a victoriei, nu pentru mine, ci pentru oamenii de rând. (…) Sunt 183 de ţări în lume care au zile ale independenţei. Astăzi (vineri 0 n.r.) am devenit a 184-a. (…)Trebuie ca ziua de 23 iunie să fie declarată zi liberă națională și ziua Independenței”, a declarat Nigel Farage.

UPDATE 9.35: Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că dorește să discute cu cancelarul german Angela Merkel pentru a se evita o „reacție în lanț” , relatează AFP. De astfel, liderii europeni urmează să aibă mai multe reuniuni pentru a se pregăti pentru o continuare pentru Regatul Unit. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 9.30: Președintele american urmează să discute în cursul zilei cu premierul David Cameron, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe. În timpul campaniei pentru referendumul din Marea Britanie, Barack Obama a efectuat o vizită oficială la Londra, în cadrul căreia și-a exprimat susținerea față de rămânerea țării în blocul comunitar.

UPDATE 9.21: Peste 33 de milioane de britanici au votat în cadrul referendumului privind Brexit. Mai precis, au votat 33.576.342 de oameni, a anunțat președinta Comisiei Electorale. Dintre aceștia, 17.410.742 de britanici au votat pentru Brexit, iar 16.148.241 au optat ca țara să rămână în Uniunea Europeană. Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.

UPDATE 9.18: 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele oficiale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.

UPDATE 09.03 David Cameron nu își va da demisia, după referendumul în urma căruia Marea Britanie iese din UE, a declarat ministrul britanic de externe, Philip Hammond, potrivit AFP. Alegătorii au „vorbit clar”, iar treaba Guvernului este „implementeze această decizie, apărând economia şi făcând tot ce putem pentru a obţine cel mai bun rezultat pentru Marea Britanie”, a adăugat el. Anterior, analiștii au scris că David Cameron ar putea să-și piardă postul.

UPDATE 8.55: Leul se depreciază masiv pe piaţa interbancară după ce au apărut informaţii că rezultatul referendumului de ieri care arată că Marea Britanie iese din UE. Astfel, dolarul prezintă o apreciere de aproape 5%, ajungând la peste 4,14 lei, iar euro se îndreaptă spre nivelul de 4,54 lei după ce a atins chiar şi 4.5547 de lei. Francul are, de asemenea, o creştere de peste 4% pe interbancar.

UPDATE 8.45: Efectele BREXIT se văd deja! Partidul de extremă-dreapta francez Frontul Național a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenența Franței la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din blocul comunitar, potrivit Reuters.

Brexit | Frontul Național susține că este rândul Franței să organizeze un FREXIT

UPDATE 8.40: AFP anunță că rezultate oficiale arată că Marea Britanie iese din UE. Numărul de buletine numărate este suficient pentru ca rezultatul să devină ireversibil.

UPDATE 8.30. În cazul confirmării Brexitului, preconizat de BBC, ITV şi Sky News, premierul David cameron şi-ar putea pierde postul, scrie The Associated Press.

Marea Britanie iese din UE
Marea Britanie iese din UE

UPDATE 8.27. Lira sterlină este în scădere cu 8,5% faţă de dolar, la cel mai redus nivel din ultimii peste 30 de ani, în primele ore ale dimineţii de vineri, pe măsură ce numărătoarea voturilor de la referendumul din Marea Britanie sugerează că britanicii au optat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, relatează Bloomberg.

UPDATE 8.24. Indicii bursieri sunt în scădere puternică la nivel global, rezultatele parţiale ale referendumului din Marea Britanie indicând ieşirea ţării din Uniunea Europeană, punând în pericol existenţa blocului comunitar şi a monedei unice, relatează Reuters.

Totodată, preţul aurului este în urcare cu 7,2%, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, din cauza votului de la referendumul britanic. În acest timp, preţurile petrolului sunt în scădere cu peste 4% în tranzacţiile asiatice

Citește și: Brexit | Indicii bursieri, în scădere puternică. Prețul aurului, la maximul ultimilor doi ani, preţurile petrolului scad

UPDATE 8.20. În cazul în care se confirmă victoria Brexitului în referendumul britanic, Uniunea Europeană urmează să plonjeze vineri dimineaţă într-o intensă secvenţă de reuniuni, cu scopul de a stabili un nou ţel europenilor şi de a se pregăti pentru a continua fără Regatul Unit, relatează AFP.

UPDATE 8.15. Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană „arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”. Votul din Scoția la referendumul istoric de joi a fost copleșitor în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE, potrivit DPA.

UPDATE 8.00. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat vineri că ‘este o zi proastă pentru Europa’, după ce britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană la referendumul istoric de joi, transmite Reuters. „La naiba! O zi proastă pentru Europa„, a scris, pe contul său oficial de Twitter, Sigmar Gabriel, care este de asemenea și ministru al economiei.

Marea Britanie iese din UE

UPDATE 7.00. Tabăra „Leave” conduce cu 51,73%, față de 48,23% din voturi în tabăra proeuropeană.

UPDATE 6.30. Indicii bursieri sunt în scădere puternică la nivel global, rezultatele parţiale ale referendumului din Marea Britanie indicând ieşirea ţării din Uniunea Europeană, punând în pericol existenţa blocului comunitar şi a monedei unice, relatează Reuters.

UPDATE 5.40. În Sheffield, unul din cele mai mari oraşe din Anglia, 51% dintre alegători au votat pro-Brexit. Rezultatul este surprinzător, întrucât aici victoria părea să aparţină taberei anti-Brexit.

Scoţienii au votat pentru rămânerea în UE, însă prezenţa la vot este inferioară mediei naţionale.

Potrivit BBC şi The Guardian, au fost numărate aproape jumătate din voturi, iar tabăra Leave este la conducere cu aproape 52 de procente.

UPDATE 4.40. Victorie uriaşă pentru tabăra „Remain” în Glasgow, unde 67% dintre alegători au votat ca Marea Britanie să rămână în UE. Până acum, toate rezulatele venite din Scoţia au fost pro-UE.

Din Irlanda de Nord, au venit rezultatele locuitorilor din Belfast South şi Belfast North, care au votat pro-UE. În regiunea Londra, rezultatele venite din Barking şi Dagenham pun euroscepticii în avantaj, în timp ce locuitorii din Hammersmith şi Fulham au votat ca Marea Britanie să rămână în UE.

În acest moment, tabăra „Remain” are un avantaj fragil.

UPDATE 4.10. Victorie clară pentru tabăra „Remain” în Belfast West (Irlanda de Nord), unde 23.131 de persoane au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce 8.092 au votat pentru ieşirea din UE. O victorie fragilă este obţinută de tabăra „Remain” în North Down (Irlanda de Nord), în timp ce tabăra „Leave” câştigă în Swansea (Ţara Galilor), cu 51,51% din voturi. Alte cinci rezultate venite din Ţara Galilor (Merthyr Tydfil, Blaenau Gwent, Flintshire, Denbighshire şi Anglesey) îi dau învingători pe cei care vor exit, ceea ce arată că Marea Britanie iese din UE.

Tabăra „Leave” este prima care a sărit pragul de un milion de voturi.

UPDATE 3.50. Potrivit Press Associated, citat de The Guardian, după anunţarea primelor rezultate oficiale, care pun tabăra pro-Brexit în avantaj, căutările pe Google pe tema ce se întâmplă cu Marea Britanie dacă părăseşte UE au crescut cu 250%.

Între timp, au apărut rezultatele din Basildon şi Hartlepool (ambele în Anglia), unde euroscepticii au obţinut victorii zdrobitoare, indicând că Marea Britanie iese din UE.

UPDATE 3.20. Lira sterlină s-a prăbuşit, după anunţarea rezultatelor din Sunderland, deşi iniţial urcase, în condiţiile în care primele estimări indicau o victorie a taberei pro-UE.


UPDATE 3.00. Tabăra anti-UE a obţinut victoria în Swindon, oraş din South West England: 54.7% (61.745 voturi), faţă de 45.3% (51.220 voturi), cât a obţinut tabăra pro-UE. Este o victorie importantă pentru cei care vor părăsirea Uniunii Europene, însă analiştii spun că tabăra pro-Brexit ar fi trebuit să obţină un scor mai bun aici.

UPDATE 2.35. În Clackmannanshire, una din cele 32 de subdiviziuni ale Scoţiei, 58% (14.691) au votat împotriva Brexit, iar 42% (10.736) au votat pentru Brexit.

UPDATE 2.25. Au apărut rezultatele din Newcastle şi Sunderland.

În Newcastle, tabăra pro-UE a câştigat, dar cu un avantaj foarte fragil, sub un procent. Mai precis, 50,7% au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, iar 49,3% au votat pentru ieşirea din blocul comunitar. Rezultatul este foarte bun pentru tabăra anti-UE, în condiţiile în care se aştepta ca tabăra pro-UE să obţină o victorie lejeră.

În Sunderland, tabăra „Leave” a obţinut o victorie zdrobitoare. 61% au votat pentru Brexit, în timp ce 39% au votat ca ţara să rămână parte a Uniunii Europene.

Marea Britanie iese din UE

UPDATE 1.50: Apar primele rezultate oficiale în urma referendumului. Acestea vin din Gibraltar, teritoriu britanic situat în sudul Spaniei. Așa cum era de așteptat, cei mai mulți dintre britanicii care s-au înregistrat pe listele electorale au votat pentru menținerea țării în Uniunea Europeană – procentul se ridică la 95,9%. Mai precis, 19.322 de oameni au votat pro-UE, iar 823 au votat pentru părăsirea blocului comunitar.

Britanicii care locuiesc pe acest teritoriu aflat în sudul Spaniei sunt îngrijorați că în cazul unui Brexit, traversarea graniţei cu Spania va deveni mult mai dificilă. Acest lucru ar putea astfel să le complice viața, având în vedere că mulți dintre ei fac asta zilnic.

BREXIT. Primele estimări indică victoria taberei pro-UE

Potrivit cercetării realizate de cea de-a doua companie de sondare a opiniei publice din Marea Britanie, 54% dintre cei care s-au prezentat la urne au ales ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

”Am efectuat un sondaj, potrivit căruia rezultatele sunt 54% pentru rămânere, faţă de 46% pentru ieşire”, a anunţat directorul Ipsos MORI, Ben Page.

Acesta este cel mai mare avans estimat în ultimele zile de sondajele companiilor britanice, punctează jurnaliștii de la Sky News.

Primele estimări după închiderea urnelor au venit din partea YouGov și au indicat un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra pro-UE, care ar fi reușit să obțină 52% .

Un număr record de 46,5 milioane de cetăţeni britanici au fost chemaţi la urne începând cu ora locală 7.00 (9.00 ora României).

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Spectacol” inedit la Moscova. O țeavă de canalizare spartă a creat o „fântână arteziană” înaltă cât o clădire. Video
Știrileprotv.ro
„Spectacol” inedit la Moscova. O țeavă de canalizare spartă a creat o „fântână arteziană” înaltă cât o clădire. Video
Wow! Cum și-au făcut apariția părinții Danielei Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan! Superba mamă a blondei a atras toate privirile cu ținuta ei
Viva.ro
Wow! Cum și-au făcut apariția părinții Danielei Iliescu la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan! Superba mamă a blondei a atras toate privirile cu ținuta ei
Iancu Sterp, nuntă bogată, chiar de ziua lui, pe muzica de la Survivor. Mama Geta, soacra mare, a plâns în hohote. Imagini virale de la nunta din Hunedoara
Libertateapentrufemei.ro
Iancu Sterp, nuntă bogată, chiar de ziua lui, pe muzica de la Survivor. Mama Geta, soacra mare, a plâns în hohote. Imagini virale de la nunta din Hunedoara
Animalul superb care și-a făcut apariția în munții Rodnei. Și-a etalat puterea în fața tuturor
FANATIK.RO
Animalul superb care și-a făcut apariția în munții Rodnei. Și-a etalat puterea în fața tuturor
Elisabeta Lipă, laudată de copii ca pe vremea Elenei Ceaușescu, într-un video viral: „Căci pe lângă demnitatea / De-a purta pe umeri țara / Zâmbetul vă e ca floarea / Ce-nflorește primăvara”
GSP.RO
Elisabeta Lipă, laudată de copii ca pe vremea Elenei Ceaușescu, într-un video viral: „Căci pe lângă demnitatea / De-a purta pe umeri țara / Zâmbetul vă e ca floarea / Ce-nflorește primăvara”
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat într-un loc celebru
FANATIK.RO
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat într-un loc celebru
Cum arată Elena Cârstea la 2 ani de când a suferit un AVC. Artista nu și-a revenit complet nici azi și are nevoie de baston pentru a se deplasa / FOTO
Unica.ro
Cum arată Elena Cârstea la 2 ani de când a suferit un AVC. Artista nu și-a revenit complet nici azi și are nevoie de baston pentru a se deplasa / FOTO
Loredana Groza, declarații controversate: „Nu cred în psihiatri, nu cred în nutriționiști”
Financiarul.ro
Loredana Groza, declarații controversate: „Nu cred în psihiatri, nu cred în nutriționiști”
Investiția de peste 7 miliarde de dolari anunțată în România. Proiectul, realizat de companii din SUA, Canada și Italia
Observatornews.ro
Investiția de peste 7 miliarde de dolari anunțată în România. Proiectul, realizat de companii din SUA, Canada și Italia
Horoscop 29 octombrie 2024. Capricornii au în față o zi pe care ar fi bine să o ia ca atare, fără să încerce să schimbe ceva
HOROSCOP
Horoscop 29 octombrie 2024. Capricornii au în față o zi pe care ar fi bine să o ia ca atare, fără să încerce să schimbe ceva

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI