Citește și: Marea Britanie iese din UE | Efectele se simt deja și în România – Curs valutar vineri / LIVE UPDATE

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 prevede că „orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale”.

În plus, potrivit textului, statul care vrea să se retragă trebuie să informeze Consiliul European de intențiile sale. Ulterior, UE trebuie să negocieze un acord cu statul care pleacă, prin care să stabilească „modalităţile retragerii sale, care să ţină cont cadrul relaţiei sale viitoare cu Uniunea”.
În cazul în care nu se ajunge la niciun acord, tratatele UE vor înceta să se aplice ţării care pleacă la doi ani după ce statul respectiv îşi notifică intenţia de a părăsi blocul, mai puţin în cazul în care statele membre UE decid în mod unanim să prelungească acest termen-limită.

În ciuda acestor reglementări, unii analiști consideră că retragerea Marii Britanii din UE nu va fi un proces ușor, ci unul îndelungat. Aceștia cred că Londra nu va reuși să obțină condiții favorabile de negociere.

Citește și: BREXIT | Curs valutar – Primele efecte asupra României: leul se prăbușește! Bursa de la București, reacție violentă

În cadrul referendumului, 51,9% dintre britanici au votat pentru ca țara lor să părăsească Uniunea, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar. În urma acestor rezultate, David Cameron a anunțat că va demisiona și că țara sa are nevoie de un nou premier după rezultatul referendumului pentru ieşirea din UE.

Urmărește-ne pe Google News