După ieșirea de pe 1 februarie a Regatului Unit din Uniunea Europeană urmează o perioadă de tranziție de 11 luni în care cele două entități politice vor trebui să își negocieze viitoarea relație.
Există totuși o serie de modificări care se vor simți imediat, sintetizate de AFP.
Odată cu pierderea UK-ului, Uniunea Europeană pierde 66 de milioane de locuitori, populația scăzând la 446 de milioane. Suprafața UE se va micșora cu 5,5%.
Dacă Regatul Unit va decide vreodată să revină în UE, acesta va trebui să treacă prin procesul obișnuit de aderare.
Dintre cele 73 de locuri deținute în prezent de Marea Britanie în Parlamentul European, 27 vor fi redistribuite, iar restul de 46 vor fi rezervate viitoarelor noi state membre.
Premierul britanic nu va mai participa la Consiliile Europene, membrii guvernului nu vor mai participa la reuniunile ministeriale ale UE, iar Londra nu va mai avea dreptul de a prezenta un candidat la postul de comisar european.
Britanicii nu vor mai putea fi funcționari la Bruxelles
În calitate de țară terță, cetățenii Marii Britanici nu vor mai putea pretinde posturi de funcționari ai Uniunii Europene. Cei care au dublă cetățenie vor putea rămâne însă în funcții.
UK va continua să plătească la bugetul UE pe toată perioada de tranziție. După Germania, Marea Britanie e al doilea contributor la bugetul uniunii.
Aproape 3 milioane de cetățeni UE trăiesc în prezent în Regatul Unit. Aceștia își vor putea păstra dreptul de a locui și de a munci în țara gazdă chiar și după încheierea perioadei de tranziție, dar vor trebui să se înregistreze pentru a beneficia de aceste drepturi.
Pentru britanicii care trăiesc și lucrează în state membre UE, procedura diferă pentru fiecare țară în parte.
Regatul Unit al Marii Britanii se va supune dreptului Uniunii Europene și Curții de Justiție a UE până la sfârșitul tranziției.