Brexit | Marea Britanie iese din UE – rezultate oficiale / LIVE UPDATE
Prima zi, vineri, 24 iunie
Primele rezultate oficiale ale votului vor fi anunțate de dimineață, la Londra, ceea ce înseamnă că sunt așteptate în jurul prânzului, după ora României. Pe lângă rezultatul votului, există mai multe incertitudini. Premierul David Cameron a declarat că va notifica “imediat” UE, dacă Marea Britanie va ieşi, însă ar putea avea nevoie de câteva zile.
Astfel, dacă britanicii vor alege Brexitul, Cameron va fi supus, cel mai probabil, unei presiuni enorme din partea Partidului Conservator, partid pe care îl conduce, să demisioneze.
Pieţele financiare vor fi volatile. Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană au pus deja la punct planuri pentru a face faţă unui eventual “şoc Brexit” care va afecta lira sterlină şi euro.
Totodată, miniştrii pentru afaceri europene şi ambasadorii din statele membre se vor strânge Luxemburg pentru discuţii de rutină, o reuniune care le va oferi șansa de a reacționa.
Citește și: EXCLUSIV / BREXIT. Rețeta unui posibil dezastru pentru România
Germania, Franţa şi instituţiile UE vor reacţiona la rezultatul votului. Miniştrii de externe din cele şase state fondatoare ale blocului comunitar – Germania, Franţa, Italia, Belgia, Olanda şi Luxembourg – s-ar putea întâlni vineri la Berlin, spun oficiali citați de Reuters.
Indiferent de cum vor vota britanicii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şeful Executivului UE, se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care prezidează summiturile UE, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Bruxelles, la ora locală 10.30 (11.30 ora României). Va fi prezent şi premierul Olandei, Mark Rutte, al cărui Guvern deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.
Potrivit analiştilor, toate mesajele transmise vor avea trei laitmotive. Primul va fi regretul pentru pierderea a aproape o cincime din economia UE, a unei mari părţi din forţa de apărare şi faţă de diminuarea influenţei globale. Al doilea va fi respectul faţă de voinţa poporului britanic. Iar al treilea va fi determinarea de a continua integrarea europeană. “Spectacolul trebuie să continue”, a spus un înalt oficial UE.
Ar putea exista însă şi un al patrulea mesaj, care ar avea ca scop să-i descurajeze pe alții să urmeze exemplul britanicilor. Astfel, va fi vorba de ameninţări cu repercusiuni dure pentru cei care vor să plece.
A doua zi, sâmbătă, 25 iunie
Unii miniştri de finanţe din zona euro au sugerat că ar putea avea loc o reuniune de urgenţă a Eurogrup. Alți înalți oficiali au scpus că acest este puţin probabil, având în vedere că Banca Centrală Europeană şi alte instituţii vor fi însărcinate cu administrarea turbulenţelor de pe piaţă.
A treia zi, duminică, 26 iunie
Dacă majoritatea britanicilor vor vota pentru ieşirea din UE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezida o întâlnire de urgenţă a celor 28 de comisari, inclusiv cel britanic, Jonathan Hill. Comisia va fi responsabilă pentru negocierea “divorţului” dintre UE și Marea Britanie.
Oficialii UE insistă că nu există un “Plan B” pentru Brexit, declaraţii care amintesc de cele de vara trecută, când Grecia era pe punctul de a fi exclusă din blocul comunitar. O sursă apropiată discuţiilor de culise spune că va exista o “Sală B”, unde o echipă de avocaţi şi experţi UE va fi pregătită să preia discuţiile.
Citește și: EXCLUSIV / BREXIT. Sondaj Libertatea: Unul din cinci imigranți români vrea ieșirea Marii Britanii din UE
A patra zi, luni, 27 iunie
Începutul unei noi săptămâni pe pieţele financiare globale le va permite investitorilor şi alegătorilor să ceară răspunsuri clare privind unde se îndreaptă UE şi Marea Britanie. Atât Londra, cât şi Bruxelles-ul vor oferi asigurări în legătură cu lansarea unor negocieri organizate. De asemenea, vor sublinia că nimic nu se va schimba, pe termen scurt, nici pentru companii, nici pentru cetăţeni.
A cincea zi, marți 28 iunie
Urmează să aibă loc un summit UE de 24 de ore. În cazul unui vot pentru Brexit, cariera politică a lui David Cameron se va încheia, însă premierul va rămâne, probabil, în funcţie până când partidul său, profund divizat, va alege un succesor. El ar urma să participe la dineul de la Bruxelles.
David Cameron ar putea astfel să profite de ocazie și să-l informeze pe Donald Tusk, că activează Articolul 50 din Tratatul UE, baza legală pentru ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar. Între timp, la Londra, tabăra pro-Brexit ar putea încerca să tragă de timp şi să conteste legimitatea lui Cameron de a lansa procesul.
Oficialii şi diplomaţii UE spun că ar vrea ca Marea Britanie să lanseze imediat procesul de ieşire şi au exclus orice noi negocieri, dar nu întrevăd, deocamdată, nicio metodă legală prin care să forţeze mâna Londrei.
Tratatul UE nu permite excluderea din blocul comunitar , dar va exista o presiune politică intensă ca Londra să respecte dorinţa alegătorilor, iar celelalte 27 de state membre ar putea începe discuţiile fără Marea Britanie.
A șasea zi, miercuri, 29 iunie
În cazul Brexit, în a doua zi a summitului, liderii celorlalte 27 de state membre se vor întâlni fără Cameron. UE va trebui să găsească soluţii pentru a acoperi gaura lăsată în buget de ieşirea Marii Britanii şi pentru a-i informa pe cetăţenii UE din Marea Britanie şi pe britanicii de pe continent în legătură cu viitoarele lor drepturi.
Liderii UE ar putea exercita presiuni pentru o dovadă rapidă de unitate şi pentru o mai mare integrare.
În plus, liderii UE trebuie să ofere Comisiei un mandat de negociere pentru ieşirea Londrei din UE. O parte dintre britanici consideră că discuţiile pentru Brexit ar putea dura mai mult de doi ani, pentru a include şi negocierea de noi acorduri comerciale. O prelungire ar necesita, însă, acordul în unanimitate al statelor membre UE, lucru care are slabe șanse să fie posibil.
Unii experţi sugerează că negocierile cu Marea Britanie privind acordurile comerciale cu UE ar putea avea loc în paralel cu cele pentru ieşire. Pe de altă parte, Juncker a spus că prioritatea UE va fi divorţul peste doi ani, apoi lansarea negocierilor de la zero.
Ziua a șaptea, joi, 30 iunie
După un eventual şoc al Brexit-ului, cetăţenii vor începe să îşi dea seama că lucrurile rămân, deocamdată, neschimbate. Toate legile UE se vor aplica în continuare în ţară timp de încă doi ani după ce Londra declanşează procesul de ieşire. Între timp, europarlamentarii britanici rămână în Parlamentul European, Hill rămâne comisar, iar mii de britanici vor lucra în continuare în instituţiile UE. Miniştrii britanici vor lua parte în continuare la consilii, dar vocea lor nu va mai fi ascultată. În plus, Londra va renunţa la a mai prelua preşedinţia UE în a doua jumătate a anului 2017, așa cum era programat.
Britanicii își decid astăzi viitorul în Uniunea Europeană, într-un referendum urmărit cu sufletul la gură de toată Europa. Aproximativ 46,5 milioane de oameni s-au înregistrat pe listele electorale și sunt așteptați să își exprime opțiunea în dosarul Brexit. Votul ar putea să fie afectat de condițiile meteorologice nefavorabile. Alegătorii din Londra și sud-estul marii Britanii înfruntă inundații și ploi torențiale pentru a ajunge la secțiile de votare.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!