Cei aproximativ trei milioane de cetățeni UE din Regat vor fi nevoiți să aplice pentru această carte de identitate, însă doar dacă au ajuns în Marea Britanie înainte de o dată care urmează să fie stabilită. Cei care se mută în Marea Britanie după această dată vor avea dreptul să rămână în țară timp de cinci ani, ulterior având posibilitatea de a aplica pentru drept de rezidență. Vor fi supuși, însă, unui regim diferit al imigrației.

Documentul de 15 pagini prevede un sistem online care să proceseze cererile prin care solicitanţii vor primi drept de şedere pe perioadă nedeterminată. De aceleaşi drept se vor bucura şi mulţi cetăţeni non-europeni care locuiesc în Regatul Unit de peste cinci ani.

În plus, cetăţenii UE care au cerut deja statut de rezident permanent, după referendumul de anul trecut, vor trebui să îl ceară din nou. Asta înseamnă că cei peste 150.000 de oameni care au făcut această cerere trebuie să facă o nouă cerere. În plus, cei care nu vor cere, însă, această carte de identitate pentru „statut de stabilit” în decursul celor doi ani nu vor mai avea dreptul să rămână în ţară.

Oferta făcută de Londra include şi garanţii privind pensiile, inclusive privindu-le pe cele pe care le va plăti cetăţenilor britanici din străinătate, precum şi dreptul ca cetăţeni UE să aibă în continuare beneficii de securitate socială, pentru alocaţii pentru copii plătite în alte state UE.

Theresa May, către migranții UE: „Vrem să rămâneți”

Documentul privind detaliile ofertei guvernului britanic pentru cetățenii UE instalați în Regatul Unit a fost dat publicității în timp ce Theresa May susținea un discurs în fața deputaților.

„Știu că există o neliniște legată de ceea ce li se va întâmpla cetățenilor europeni. Dar astăzi țin să calmez aceste neliniști. Vreau să îi asigur pe deplin pe oameni că, în baza acestor planuri, niciunui cetățean UE aflat în prezent în mod legal în Marea Britanie nu i se va cere să plece în momentul în care Marea Britanie va ieși din UE. Vrem ca voi să rămâneți”, a declarat Theresa May.

Theresa May le-a dat asigurări migranților UE că sunt „parte integrantă a țesutului economic și cultural” al Marii Britanii. Ea a subliniat însă că orice acord cu privire la statutul lor legal și drepturile viitoare trebuie să fie reciproc și să ofere de asemenea certitudine celor 1,2 milioane de britanici care trăiesc pe continent pentru perioada post-Brexit, adică după martie 2019. Negocierile privind termenii divorțului dintre UE și Marea Britanie au început oficial săptămâna trecută, în cadrul unei prime întâlniri între negociatorii celor două părţi.

Citește și:  Reacțiile liderilor europeni după oferta Theresei May privind situația cetățenilor europeni după Brexit

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News