”A venit vremea noastră”, titrează The Sun.

”În sfârșit, democrația noastră învinge, în ciuda opoziției unora” sau ”Este ziua renașterii Marii Britanii, de-acum, ne facem propriile legi, ne securizăm granițele și derulăm independent comerțul cu alte țări”, mai scrie, părtinitor, thesun.co.uk, ridicând în slăvi politicienii care au făcut posibilă ruptura Marii Britanii de UE, în frunte cu premierul Boris Johnson, fostul ministru al justiției Michael Gove, Dominic Cummings, consilierul lui Johnson, sau Nigel Farage, fostul lider al UKIP (Partidul pentru Independența Regatului Unit.

Prima pagină The Sun

”Un nou început pentru Mare Britanie”, scrie și Daily Mail pe prima pagină a unei ediții dedicate integral despărțirii regatului de UE, citând din premierul Boris Johnson, care promite că Brexitul ”nu este un sfârșit, ci un început”.

”Acesta nu este un sfârșit, e un început”, scrie și The Daily Telegraph pe prima pagină, pe care tronează o poză uriașă cu premierul britanic. ”Boris Johnson salută începutul unei noi ere cu reducerea unei taxe”, o reducere de care vor beneficia 31 de milioane de oameni, mai notează telegraph.co.uk

Prima pagina The Daily Telegraph

Pro Brexit, ca The Sun, Daily Express titrează cu litere de o șchioapă: ”Am reușit!”. ”Diseară, părăsim UE, iar primul ministru ne va vorbi despre o noua eră, una a înnoirii și a schimbării în care intră Marea Britanie”, mai scrie express.co.uk. Publicația se vinde azi cu o broșură specială despre Brexit, intitulată ”Ai reușit să scoți Marea Britanie din UE!”.

Prima pagină Daily Express

”Small Island” (”O mică insulă”), titrează The Guardian pe prima pagină, pe o fotografie cu steagul Marii Britanii, trimitere la temerea multora că Regatul își va pierde din importanță după Brexit și va avea de suferit din pricina izolării economice și nu numai. Brexitul este o loterie și cel mai mare risc pe care și l-a asumat Anglia în ultima vreme, mai scrie theguardian.com.

Prima pagină The Guardian

”Saltul Marii Britanii în necunoscut” este titlul ales de publicația I. ”Încă nu se știe cum se va derula comerțul cu Europa și America, nici care va fi relația noastră restul lumii”, mai scrie inews.co.uk, care așază în opoziție exuberanța lui Boris Johnson și tristețea oficialilor UE de la Bruxelles, care ”deplâng pierderea unui prieten pragmatic”.

The Independent (independent.co.uk) pare să spere că Regatul va da cu capul de pragul de sus, după Brexit, și se va răzgândi. ”Azi Marea Britanie părăsește UE. Este oare inevitabil ca într-o zi să se întoarcă?” stă scris pe prima pagină a publicației, pe o fotografie cu steagul UE și mesajul ”La revedere” scris în limbile tuturor statelor membre.

”Azi e o zi istorică pentru națiunea noastră”, titrează The Daily Star, dar trimiterea de pe prima pagină nu e la Brexit, ci la… sfârșitul lunii intitulate de britanici ”Dry January”! Ignorând total ziua ieșirii Regatului din UE, dailystar.co.uk scrie despre 31 ianuarie ca fiind ziua în care se încheie perioada de abstinență alcoolică, o provocare pe care o acceptă în fiecare an milioane de britanici.

Dintre cei care nu pun picătură de băutură în gură vreme de o lună, 86% au declarat, la sfârșitul acestei perioade, că au reușit să facă economii importante, 70% au spus că dorm mai bine și au mai multă energie, iar 65%, că li s-a îmbunătățit starea de sănătate.

”Premierul vrea o înțelegere cu Bruxelles pe modelul Canadei” scrie, în fine, The Times, poate cel mai puțin inspirată și spectaculoasă copertă a unei publicații britanice în ziua istorică de 31 ianuarie, cea a ieșirii Regatului din UE. De altfel, thetimes.co.uk este și singurul ziar care a așezat pe prima pagină, lângă Brexit, un articol referitor la epidemia de coronavirus, declarată ieri ”urgență internațională” de Organizația Mondială a Sănătății.

Ce părere au oamenii de rând în legătură cu plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Pancarte cu mesaje precum “Conduceți cu fapte
reale, nu plecați cu minciuni”, “Să realizăm Brexitul!”, steaguri ale Marii
Britanii sau ale Uniunii Europene, unele stilizate, cu luminițe în locul
stelelor, – iată câteva dintre elementele de recuzită ale unui nucleu de câteva
zeci de persoane adunate, joi seara, lângă Parlamentul britanic, relatează
Agerpres.

Statuia lui Winston Churchill din fața Parlamentului/ Foto: Hepta

Cu inima frântă sau, dimpotrivă, așteptând ca
pe o grandioasă petrecere de la noapte, când Marea Britanie va ieși oficial din
Uniunea Europeană, membri ai ambelor tabere – pro și anti-Brexit – au venit să
se înfrunte în sloganuri, încă o dată, înconjurați de jurnaliști sau turiști
curioși, vizavi de statuia impunătoare a lui Winston Churchill.

Cu umor britanic, declarații tranșante, o planșă cu portretul premierului Boris Johnson decupat, dansuri, cântece, tineri înfășurați în steagul UE, mitingul semăna cu un mic carnaval trist, scrie agerpres.ro.

Un bărbat bate cu o lingură de lemn într-o masă goală și se laudă ca la piață, în fața trecătorilor: “Veniți să luați bunăstarea Brexitului!, Veniți să luați bunăstarea Brexitului!”.

Apoi, pentru a-și demonstra talentul de negustor, încearcă să vândă oricui îl abordează un ștergar zdrențuit. Spune că Brexitul a creat o țară și mai divizată, “un dezastru mai mare, furie mai multă, haos mai mare”.

Toate minciunile pe care le-au spus sunt demontate încet-încet, dar au realizat ce au vrut, iar acum minciunile vor ieși la lumină și oamenii vor fi tot mai furioși.

Cetățean britanic:

Rhiannon Taylor, de 29 de ani, se plimbă, înfășurată în steagul UE, cu o pancartă cu portretul lui Boris Johnson decupat, sub titlul “The Guide to the Prime Minister” (“Primul ministrul explicat” – n.r.). Vorbește despre faptul că și-a pierdut încrederea în Executiv.

Mă îngrijorează ce va face Guvernul nostru mai târziu. Nu sunt anti-Brexit doar pentru că mă bucur de dreptul de a trăi și lucra în alte 27 de țări, ci pentru că (Uniunea – n.r.) ne dădea un nivel de protecție, de la drepturile de muncă, la standarde de mediu, toate lucrurile pe care Guvernul nostru le-a calificat drept birocrație inutilă. Dacă ei așa vorbesc despre drepturile de bază ale muncitorilor, nici nu vreau să mă gândesc ce vor face când vom pleca efectiv din UE.

Rhiannon Taylor, 29 de ani:

Femeia mărturisește că, în ciuda dezamăgirii,
nu va pleca din UK.

Nu cred că este finalul Marii Britanii în UE. Oamenii aceștia nu vor fi Guvernul nostru la nesfârșit, generația mea va fi, iar generația mea urăște aproape tot ce înseamnă acest Guvern. O să rămân în Marea Britanie, pentru că, în momentul în care oamenii ca mine încep să plece, cei din extrema dreaptă vor fi câștigat și vor face ce vor cu țara asta, iar eu îmi iubesc țara.

Rhiannon Taylor, 29 de ani:

În mica mulțime, confruntările de idei devin,
câteodată, jucăușe. În timp ce o femeie vorbește despre motivele pentru care
apreciază Uniunea Europeană, o alta, cu un fes inscripționat “Brexit Party”, țopăie
pe lângă ea.

“UE face mult bine, a fi parte dintr-un grup
mai mare este mai bine, economic vorbind. De asemenea, trebuie să fie foarte
bine să fim și prieteni, să colaborăm, să fim împreună, e foarte important
pentru mine”, spune femeia anti-Brexit, ea fiind de părere că votul pentru
părăsirea UE a fost și rezultatul faptului că “mulți oameni habar n-aveau cum
funcționează UE și ca rezultat au crezut multe minciuni despre asta”.

Femeia pro-Brexit jubilează și spune că va sărbători la noapte tot lângă Parlament, cu șampanie.

“Vreau să fim o națiune independentă. Nu vreau să ne spună UE ce să facem. Urâm UE. A încercat să ne forțeze mâna cât s-a putut, dar noi nu am mai acceptat. Le place să țină oamenii sub control, dar noi nu vrem asta, vrem să fim independenți. Mâine (azi – n.r.) va fi cea mai frumoasă zi din viața mea”, crede ea.

Marea Britanie părăsește oficial Uniunea Europeană diseară, la miezul nopții (ora Bruxellesului), respectiv 23.00 ora Londrei. Lângă Parlamentul britanic sunt așteptate adunări ale ambelor tabere: pro și anti-Brexit.

Urmărește-ne pe Google News